O,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ (;)

20 Οκτωβρίου, 2009 at 1:21 πμ (Αττικής)

Το τελευταίο διάστημα η συζήτηση που διεξάγεται στο σύλλογο έχει να κάνει με αμοιβές, προνόμια, κ.α., κάποιων μελών του ΔΣ. Επειδή θεωρούμε ότι κάποια στιγμή αυτό το θέμα θα πρέπει να κλείσει και να ασχοληθούμε όλοι και όλες με κάτι ουσιαστικότερο ως προς το ρόλο μας, κάτι που δε θα επιτρέπει στην εργοδοσία να γελάει, παραθέτουμε εδώ μερικές επισημάνσεις για όσα έχουν γραφτεί και κάποιες προτάσεις για [αυτό που ο νέος πρωθυπουργός -στον οποίο οι αναφορές, από διάφορες πλευρές, περισσεύουν- θα αποκαλούσε] το «νοικοκύρεμα» του ΣΥΤΑ.

Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ (;)

Η εκλογή με δημοκρατικές διαδικασίες από τη βάση των συναδέλφων

νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμπεριφορά των εκπροσώπων μετά τη «νωπή» εντολή;

Αναφορικά με την επιστολή του προέδρου του Σ.Υ.Τ.Α. της 14-10, και πέρα από τα πολλά σχόλια που προκάλεσε για το αν και κατά πόσο τα € 77.000 ετησίως είναι «μισθοί ίσοι ή και μικρότεροι» από αυτούς εκατοντάδων στελεχών της Τράπεζας, καθώς και για το αν οι Κλαδικές και Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις «αποκλειστικά και μόνο» είναι που έδωσαν αυξήσεις της τάξης του 22% στις αποδοχές ορισμένων, καθώς δε θέλουμε να μείνουμε σε αυτά:

Με τη (μη) απάντησή του ο πρόεδρος του ΣΥΤΑ μπορεί να αποφεύγει να αναφερθεί συγκεκριμένα σε όσα του καταμαρτυρούνται, δίνει όμως ένα δείγμα γραφής ενδεικτικό της φιλοσοφίας του για το συνδικαλισμό η οποία ταυτίζεται με λογικές που έχουν απαξιώσει το συνδικαλιστικό κίνημα.

Κατά τα γραφόμενα του, λοιπόν, η δικαίωση των αγώνων των εργαζομένων έρχεται μέσα από ένα Υ.Σ. στο οποίο χορηγούνται ή ανανεώνονται μερικές υπογραφές. Δε σημειώνεται ασφαλώς ότι η χορήγηση υπογραφής αποτελεί εδώ και καιρό το μοναδικό εργαλείο μισθολογικής πολιτικής της Τράπεζας, υποκαθιστώντας τόσο τις αυξήσεις στο Ενιαίο Μισθολόγιο μέσω Συλλογικών Συμβάσεων (τις οποίες άλλωστε η Διοίκηση επιμένει να μην αναγνωρίζει), όσο και τις απλήρωτες υπερωρίες. Η σύμπλευση του προεδρείου του Σ.Υ.Τ.Α. με την τακτική αυτή σημαίνει εγκατάλειψη των συλλογικών διεκδικήσεων για το σύνολο των εργαζομένων και υποκατάστασή τους με τη θεσιθηρία και την εξυπηρέτηση ατομικών αιτημάτων, χωρίς καμία αξιοκρατία και διαφάνεια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην Τράπεζα κάνει υπερωρίες για τις οποίες δεν πληρώνεται εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο. Από έναν πρόεδρο Συλλόγου Εργαζομένων θα αναμέναμε να διεκδικεί την πληρωμή τους για λογαριασμό των συναδέλφων και όχι να τους προτρέπει να εργάζονται «οικειοθελώς και πέραν του ωραρίου», μήπως και γίνουν μια μέρα διευθυντές για να λαμβάνουν όσα κι εκείνος. Η συναίνεση στις ελάχιστες αναγκαστικές αυξήσεις-κοροϊδία  για τους πολλούς και την ταυτόχρονη πλουσιοπάροχη ανταμοιβή λίγων μεγαλοστελεχών, η καλλιέργεια του άκρατου ανταγωνισμού και της «ατομικής λύσης», είναι ακριβώς αυτό που επιζητεί η (κάθε) εργοδοσία και ο πρόεδρος του Σ.Υ.Τ.Α., για τον οποίο σε ό,τι αφορά τα «πραγματικά ατομικά, συλλογικά, κλαδικά και ταξικά μας συμφέροντα», η έμφαση είναι αναμφισβήτητα στα ατομικά, τα προσφέρει απλόχερα.

Όσο για το αν σήμερα «τα πράγματα είναι καλύτερα από χθες», η «μικρή αλλά σοφή κοινωνία της Τράπεζας», όταν της δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί επί της ουσίας επ’ αυτού μέσα από την αντίστροφη αξιολόγηση, απάντησε διαφορετικά  Άλλωστε σε σχέση με τους ανθηρούς δείκτες της Τράπεζας που αυτάρεσκα ο πρόεδρος παρουσιάζει οικειοποιούμενος τον κόπο χιλίων εκατό και πλέον εργαζομένων δεν αναφέρει το βασικότερο για εμάς: το πόσο εμείς αμειφθήκαμε για αυτά. Μία ματιά στους δημοσιευμένους ισολογισμούς της Τράπεζας αρκεί:

Ποσά σε € χιλ 2006 2007 2008
Αμοιβές και έξοδαπροσωπικού 57.602 52.737(-8%) 57.909
Κέρδη μετά φόρων 874 20.848+2.285% 12.610

Η εκτίναξη των κερδών της Τράπεζας το 2007 συνοδεύτηκε από μείωση των συνολικών αμοιβών. Η συγκράτηση του 60% των κερδών στην περσινή χρήση, όπου μεγάλες και ιστορικές τράπεζες του ανταγωνισμού έγραψαν ζημιές, ανταμείφθηκε με την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2006 ενώ οι οικονομικές συνθήκες για μας χειροτέρεψαν κατά πολύ από τότε.

Προτιμούμε, δε, να μην εφησυχάζουμε με την, εν είδη προφητείας, διαβεβαίωση ότι, υπό την ηγεσία του σημερινού προεδρείου, «αύριο νομοτελειακά θα είναι καλύτερα από σήμερα».  Ακριβώς επειδή «τίποτα δε χαρίζεται αλλά τα πάντα κατακτιούνται», νομοτέλειες τέτοιου τύπου δεν υπάρχουν.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΤΟΥ Σ.Υ.Τ.Α.

Μία από τις βασικές διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης, που δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει σύμφωνους, είναι αυτή του νοικοκυρέματος της διοίκησης και του περιορισμού της κρατικής σπατάλης. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, όπως οι περικοπές στη χρήση κρατικών οχημάτων. Καλό θα είναι το παράδειγμα αυτό να ακολουθηθεί σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής, για να μην φτάσουμε στο σημείο να έχουμε λιτούς υπουργούς και χλιδάτους συνδικαλιστές.

ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ SMS

Στο δικό μας αξιακό σύστημα η χρέωση προσωπικών εξόδων, όπως οι λογαριασμοί των κινητών τηλεφώνων των μελών του προεδρείου, στο ταμείο του Συλλόγου είναι κάτι το απαράδεκτο. Ακόμα κι αν θεωρηθεί, «επιστημονικά και τεχνοκρατικά», ρομαντική η αντίληψη αυτή, η κοινή λογική επιβάλλει να υπάρχει στα έξοδα αυτά κάποιο όριο, δεδομένου μάλιστα ότι τηλεφωνικές γραμμές που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες διαθέτουν τα γραφεία [μας; τους; Του Συλλόγου σε κάθε περίπτωση]. Στο σύλλογο της Εθνικής π.χ. το σχετικό πλαφόν είναι 60 ευρώ το μήνα για κάθε σύμβουλο. Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρανόησης, και για να το θέσουμε από την πλευρά μας όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, δηλώνουμε ότι ως Πρωτοβουλία είμαστε όχι μόνο αδιάφοροι/ες αλλά και διαμετρικά αντίθετοι/ες με την πρακτική αυτή και δηλώνουμε από τώρα ότι αν ποτέ κάποιος/α από εμάς συμβεί να δικαιούται σχετικής επιδότησης θα την αποποιηθεί και το προβλεπόμενο ποσό θα κατατίθεται απευθείας στο Απεργιακό Ταμείο.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ OUTSOURCING

Βάσει του καταστατικού του Συλλόγου μας τα καθήκοντα του Γραμματέα του Συλλόγου είναι αναλυτικά τα εξής:

  1. Εκπροσωπεί, μαζί με τον Πρόεδρο, το Σύλλογο σε Δικαστήρια και τις άλλες αρχές
  2. Φυλάει τη σφραγίδα και τα αρχεία του Συλλόγου
  3. Ενημερώνει το μητρώο των μελών
  4. Διεξάγει την αλληλογραφία και κρατά το πρωτόκολλο εισερχόμενων και εξερχόμενων εγγράφων
  5. Τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ.

Το τελευταίο από αυτά τα καθήκοντα (και το μοναδικό που απαιτεί ουσιαστικά κάποιες ώρες εργασίας) ανατέθηκε πέρυσι [βλ. σχετικό απόσπασμα πρακτικών Δ.Σ.] – χωρίς καμία ενημέρωση, πόσο μάλλον απόφαση, του [συνόλου του] Δ.Σ. [βλ. σχετικό απόσπασμα πρακτικών Δ.Σ.]– σε εξωτερικούς συνεργάτες. Έναντι ενός αρκετά αλμυρού αντίτιμου (€ 300 ανά μήνα) μια εργασία που θα έπρεπε να διεκπεραιώνεται από το Σύλλογο εκχωρείται σε τρίτους, χωρίς η ποιότητα του αποτελέσματος να δικαιολογεί την επιβάρυνση αυτή (με αρκετά σημεία είτε να λείπουν είτε να καταγράφονται εσφαλμένα, με λάθη στα πρόσωπα που έχουν το λόγο κάθε φορά κτλ.).

Σε περίπτωση που ο φόρτος εργασίας από τα υπόλοιπα παραπάνω καθήκοντα δεν αφήνει χρόνο στους αρμόδιους λειτουργούς του Συλλόγου για την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών, εμείς από την πλευρά μας είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε «οικειοθελώς και [απολύτως σίγουρα] πέραν του ωραρίου μας».

ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Πολλή συζήτηση σηκώνει και το ζήτημα της πληρωμής των εξόδων μετακίνησης των μελών του Προεδρείου από το ταμείο του Συλλόγου. Δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς χωρίς καμία σχετική ενημέρωση ή προέγκριση από το Δ.Σ. (και που, οφείλουμε να ομολογήσουμε, αρκετές φορές «καλή τη πίστη» εγκρίναμε έστω κι εκ των υστέρων –κακώς τελικά) αποδείχτηκε ότι δεν είχαν σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους υποτίθεται ότι έγιναν (όπως η έγκριση εξόδων μετάβασης σε Κρήτη και Ρόδο για εκλογή εκπροσώπων καταστημάτων). Δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν για περιορισμό των σχετικών εξόδων δεν τηρήθηκαν (όπως η μετάβαση του προέδρου και του γραμματέα στη Θεσσαλονίκη για τις εκδηλώσεις της Δ.Ε.Θ., που είχε αποφασιστεί πως δε θα επιβάρυνε το Σωματείο καθώς -κατά τον πρόεδρο- θα καλυπτόταν από τη ΓΣΕΕ και την ΟΤΟΕ –βλ. πρακτικά συνεδρίασης 04-09-2009-, αλλά στον οικονομικό απολογισμό του επόμενου μήνα εμφανίστηκε ένα κόστος € 1.000,00 [ακριβώς!] για αυτήν τη μετακίνηση). Σε κάθε περίπτωση, σαφώς και θεωρούμε απαραίτητες τις επισκέψεις στα εκτός Αθήνας καταστήματα, πιστεύουμε ωστόσο ότι η αποζημίωση για αυτές δε θα πρέπει να υπερβαίνει όσα θα έπαιρνε ένας κανονικός εργαζόμενος για παροχή εργασίας εκτός έδρας.

Για να μην αναφέρουμε άλλα παραδείγματα, η ορθολογική διαχείριση των παραπάνω και μόνο κονδυλίων εξοικονομεί ένα σεβαστό ποσό για τις άλλες ανάγκες του Συλλόγου που καθιστά αχρείαστη την άντληση χρημάτων από το Απεργιακό Ταμείο για σκοπούς άσχετους και οπωσδήποτε πολύ λιγότερο σημαντικούς από το σκοπό τον οποίο αυτό εξυπηρετεί.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε επίσης ότι είθισται οι προϋπολογισμοί να εγκρίνονται πριν την υλοποίησή τους κι όποτε εγκρίνονται εκ των υστέρων οι όποιες δαπάνες συνοδεύονται από λεπτομερείς αποδείξεις και εξηγήσεις για τον αναγκαστικό χαρακτήρα των επιλογών που έγιναν.

ΓΙΑ ΕΝΑΝ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

Η διαφύλαξη των φυσικών πόρων θα πρέπει να αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της συνδικαλιστικής πρακτικής. Έτσι, για παράδειγμα, θα ήταν μάλλον προτιμότερο οι ανακοινώσεις του ΔΣ και των παρατάξεων να αποστέλλονται ΜΙΑ μόνο φορά με φαξ, και για όσο ακόμα αυτό θα είναι αναγκαίο. Θα ήταν καλό κάποια στιγμή να διασφαλιστεί ότι η ενημέρωση των συναδέλφων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω μέιλ, κάτι που σημαίνει ταυτόχρονα και παροχή δυνατότητας πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για όλους και όλες τους/τις συναδέλφους ανεξαιρέτως,. Στο βαθμό που αυτό δεν είναι δυνατόν προς το παρόν, η χρήση του φαξ θα πρέπει να περιοριστεί στις πραγματικές ανάγκες, καθότι οποιαδήποτε άλλη πρακτική συνιστά κατασπατάληση χαρτιού [και οικονομικών πόρων της Τράπεζας ασφαλώς].

Πρωτοβουλία Εργαζομένων Τράπεζας Αττικής

https://protergatt.wordpress.com/

protergatt@gmail.com

ΤΘ 72157 Ηλιούπολη 16310

Σχολιάστε