Η τοποθέτησή μας στη Γ.Σ. του Στλλόγου της 27-05

Ιουνίου 4, 2015 at 11:17 μμ (Αττικής)

Συνέλευση φέτος σε παρόμοιες συνθήκες με πρόπερσι, ενόψει ΑΜΚ. Στην προηγούμενη με όποιες επιφυλάξεις και διαφωνίες είχαμε συναινέσει, κάνοντας εξαίρεση στον κανόνα που για εμάς είναι ότι η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων είναι ένας κουμπαράς για τα γηρατιά των εργαζομένων και την αντιμετώπιση των ασθενειών τους και δεν προορίζονται ούτε για χρηματιστηριακό τζόγο ούτε για χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Στην προηγούμενη συγκυρία ωστόσο είδαμε τη συμμετοχή στην ΑΜΚ ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί για την επίλυση ενός συνολικού πακέτων ζητημάτων μας που εκκρεμούσαν επί χρόνια. Θυμίζω ότι στην ίδια συνέλευση είχε τεθεί επίσης προς έγκριση η πρόταση για τη μετεξέλιξη του οικοδομικού συνεταιρισμού σε ένα λογαριασμό που θα εξυπηρετούσε στεγαστικές ανάγκες των εργαζομένων και η οποία υπερψηφίστηκε ομόφωνα, ενώ ευθύς μετά την ολοκλήρωση της αύξησης θα έμπαιναν στο τραπέζι και όλες οι υπόλοιπες εκκρεμότητες –αδιάθετα υπόλοιπα αδειών, εκκρεμείς προαγωγές, συμβιβαστική επίλυση του ΛΑΚ 1 κλπ.

Η πραγματικότητα τελικά μας διέψευσε όλους και όχι με ευθύνη των εργαζομένων. Η ομόφωνη απόφαση των συναδέλφων για τον οικοδομικό γράφτηκε τελικά εκεί που δεν πιάνει μελάνι , ενώ όλα τα υπόλοιπα ζητήματα παραπέμφθηκαν στις καλένδες, να αναφέρονται μια στο τόσο στις εθιμοτυπικές συναντήσεις του ΔΣ με τον εκάστοτε διευθύνοντα και πέραν τούτου ουδέν. Αντίθετα η σπουδή του προεδρείου του ΣΥΤΑ αμέσως μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση ήταν να καλέσει τη διοίκηση να προβεί στην «αναγκαία» εθελούσια καθώς η προτεραιότητα ήταν η μείωση του λειτουργικού-μισθολογικού κόστους για την τράπεζα προκειμένου αυτή να παραμείνει ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπόλοιπες. Με το ίδιο άλλωστε σκεπτικό είχε υπογραφτεί για πρώτη φορά και επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις, με τη διαφορά βέβαια ότι στην περίπτωση αυτή ακολουθήσαμε την πεπατημένη που είχαν ακολουθήσει άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου ενώ αντίθετα πρέπει να είμαστε -αν όχι το πρώτο τότε- ένα από τα ελάχιστα σωματεία στα χρονικά που καλούσε την εργοδοσία του να προβεί σε εθελούσιες απολύσεις. Γιατί αν δε θέλουμε να παίζουμε με τις λέξεις, οι εθελούσιες στην ουσία αποτελούν απολύσεις όπου απλά πετώντας τους εργαζόμενους εκτός δουλειάς τους δίνουν κι ένα μαξιλαράκι μερικών χιλιαδων ευρώ για να είναι λιγότερο οδυνηρή η πτώση.

Ωστόσο οι εθελούσιες δεν αφορούν μόνο τους συναδέλφους που αποχώρησαν, οι παρενέργειές τους επηρεάζουν και εμάς που παραμείναμε. Προειδοποιούσαμε ήδη από τότε για τις επιπτώσεις, την υπέρμετρη εντατικοποίηση, την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων με τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης , με βασικότερη όλων το πλήγμα που θα επέφεραν στα ασφαλιστικά μας ταμεία. Επειδή μολονότι ο νόμος ορίζει ότι στις εθελούσιες οι τράπεζες οφείλουν να καλύπτουν τις ασφαλιστικές εισφορές που χάνονται από τα ταμεία λόγω της πρόωρης εξόδου των ασφαλισμένων, οι τράπεζες συνολικά –συμπεριλαμβανομένης της δικής μας- προτιμούν να τον αγνοούν, γλιτώνοντας έτσι αρκετά εκατομμύρια ευρώ και βελτιώνοντας οπωσδήποτε ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητά τους. Η εφαρμογή του νόμου δεν απαιτεί κανενός είδους επαναστατικό συνδικαλισμό ούτε προϋποθέτει ανατροπή του καπιταλισμού, για παράδειγμα να πούμε ότι στον ΟΤΕ που τρέχει αντίστοιχο πρόγραμμα, η διοίκησή του αναλαμβάνει κανονικά την υποχρέωση κάλυψης των διαφυγουσών εισφορών όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. Όταν όμως στον κλάδο μας συνολικά κυριαρχεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός με τα σωματεία να αποτελούν το μακρύ χέρι των διοικήσεων και να έχουν κυρίαρχο μέλημα το «να μην πληρώσει η τράπεζά μας», τότε ακόμα και τα αυτονόητα αναιρούνται.

Στην παρούσα λοιπόν η πρόταση για συμμετοχή του ΛΑΚ και του Συλλόγου στην ΑΜΚ έρχεται αυτή τη φορά μέσα σε ένα διαφορετικό πακέτο. Η μόλις προ τριετίας αναλογιστική μελέτη της Prudential που καταδείκνυε τη βιωσιμότητα του ΛΑΚ 2 και τη δυνατότητα του να παρέχει εφάπαξ και στον τελευταίο ασφαλισμένο είναι πλέον μια ανάμνηση παλιά κλεισμένη μέσα στο συρτάρι, λόγω της αφαίμαξης από τις διαφυγούσες εισφορές και της ραγδαίας υποτίμησης της αξίας του χαρτοφυλακίου του.  Καλούμαστε τώρα να συναινέσουμε σε μια νέα αφαίμαξη, να γράψουμε μια ακόμη σελίδα στη μακρόχρονη πρακτική της καταλήστευσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων- για να μη μας τα πάρουν ας τα δώσουμε μόνοι μας. Τώρα λοιπόν που δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για κοροϊδία οι συνέπειες είναι ευκρινείς. Η συμμετοχή του ΛΑΚ στην ΑΜΚ θα σημάνει περαιτέρω πετσόκομμα των ασφαλιστικών μας παροχών, το μέγεθος του οποίου θα καθοριστεί από μια νέα αναλογιστική μελέτη, σύμφωνα με την οποία το εφάπαξ που θα μας αναλογεί θα είναι οι εισφορές μας συν κάποια τοκάκια. Σύνταξη από την Generali, περίθαλψη σε ευρω-δήθεν άθλια θεραπευτήρια μπακάλικα υπηρεσιών υγείας και πάει λέγοντας.

Εδώ να κάνουμε και μια παρένθεση για να αποδομήσουμε επιτέλους και το μύθο της «επιστημονικής ουδετερότητας» των αναλογιστικών μελετών. Οι αναλογιστικές μελέτες είναι πολιτικά κατευθυνόμενες με προδιαγεγραμμένα αποτελέσματα. Όπως ήταν και τα greek statistics με τα οποία μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ, όπως ήταν και η τεχνητή ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού διόγκωση του δημοσίου χρέους με την οποία επιβλήθηκε η ένταξη της Ελλάδας στους μηχανισμούς στήριξης, όπως είναι και τα διαβόητα πρωτογενή πλεονάσματα. Από εκεί και πέρα η στάση απέναντι στα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις μελέτες αυτές καθορίζεται από το στρατόπεδο στο οποίο ανήκει κανείς. Όσοι ανήκουν στο εργατικό στρατόπεδο συσπειρώνονται γύρω από την άποψη πως τα βάρη της κρίσης δεν πρέπει να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Όσιοι ανήκουν στο εργοδοτικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι τα βάρη της κρίσης πρέπει να «μοιραστούν δίκαια» και αφού κλείσουν προκλητικά τα μάτια στο συσσωρευμένο στα χέρια λίγων κοινωνικό πλούτο, υποστηρίζουν πως αναπόφευκτα πρέπει να περικοπούν ασφαλιστικά δικαιώματα διότι τα ταμεία δε βγαίνουν, δεν είναι βιώσιμα.

Για εμάς η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι παραχώρηση, είναι δικαίωμα . Οι εργαζόμενοι είμαστε οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου και από την εργασία μας βγαίνουν όλα τα κέρδη τα οποία είτε μετατρέπονται σε κεφάλαιο είτε χρησιμοποιούνται για την προκλητική παρασιτική διαβίωση των καπιταλιστών. Το να μπορεί ο εργαζόμενος να ζήσει αξιοπρεπώς στα γεράματά του είναι στοιχειώδες δικαίωμα που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μπει σε καμιά λογιστική ή δημοσιονομική ζυγαριά. Τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα διαμορφώθηκαν μέσα από σκληρούς αγώνες κι όχι μέσα από τον κοινωνικό εταιρισμό. Οι αστοί αναγκάστηκαν να τα αναγνωρίσουν, δεν τα παραχώρησαν . Δεν επιτρέπεται στο όνομα της κρίσης -για την οποία σίγουρα οι εργαζόμενοι δεν είναι υπεύθυνοι- να δεχόμαστε ως φυσιολογικό τον ακρωτηριασμό αυτών των δικαιωμάτων. Τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα συναρτώνται με τις ανάγκες διαβίωσης εργαζομένων και συνταξιούχων κι αυτό ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Εκτός από την άμεση προοπτική περικοπής του εφάπαξ, τελευταία προέκυψε και μια ακόμη χειρότερη που βάζει στον πάγκο του χασάπη τα πάντα-ΛΑΚ 1,2 και 3 (το τελευταίο μολονότι η καθαρά ανταποδοτική-αποταμιευτική του φύση δεν δημιουργεί κανενός είδους ελλείμματα και ανάγκη μελλοντικών προβλέψεων), οικοδομικό, κανονισμό εργασίας, συλλογικές συμβάσεις- μέσα από μια περίεργη τριγωνική συναλλαγή μεταξύ διοίκησης τράπεζας, διοίκησης συλλόγου και του νομικού γραφείου που μας εκπροσωπεί εδώ και πολλά χρόνια. Λέγαμε ότι έχουν δει πολλά τα μάτια μας και δύσκολα πλέον θα υπάρξει μια εξέλιξη που θα μας ξαφνιάσει αλλά η αποκάλυψη αυτής της συνεργασίας μας σόκαρε. Η θέση μας για τα άπειρα ηθικά και ουσιαστικά ζητήματα που προκύπτουν –άσχετα αν η σύμβαση αυτή τελικά ακυρώθηκε για άσχετους λόγους- ίσως να μην έχει και τόση σημασία. Ο ποινικός κώδικας ωστόσο είναι αρκετά σαφής.

Δικηγόρος  ή  άλλος  νομικός παραστάτης που βλάπτει με πρόθεσή του εκείνον, των  συμφερόντων  του  οποίου  έχει  αναλάβει  τη  νομική προστασία,  ή  που  στην  ίδια ένδικη υπόθεση βοηθεί με συμβουλές ή με παροχή  υπηρεσίας  και  τους  δύο  διαδίκους,  είτε  ταυτόχρονα   είτε διαδοχικά,  τιμωρείται  με φυλάκιση μέχρι τριών ετών. Αν όμως ενήργησε αφού  συνεννοήθηκε  με  αυτούς  που  έχουν   αντίθετα   συμφέροντα   ή επιδιώκοντας  κέρδος   τιμωρείται   με   φυλάκιση  τουλάχιστον   τριών μηνών.

Εδώ δηλαδή έχουν διαπραχθεί παραβάσεις του κοινού ποινικού δικαίου. Αλλά καταλαβαίνετε για το καλό της τράπεζας και κατ΄ επέκταση της εθνικής οικονομίας προκρίνεται το κουκούλωμα. Όπως το έθεσε κι ο πρόεδρος του ΣΥΤΑ, μη μας πιάνει «ηθικολαγνεία». Μπορώ να τον καθησυχάσω πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι για υπερβάλλουσα ηθική δεν τον κατηγόρησε ποτέ κανείς.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε από τα μέχρι τώρα συμφραζόμενα, δε συναινούμε στη συμμετοχή του ΛΑΚ και του Συλλόγου στην ΑΜΚ. Αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα έστω κι αν αυτό μας κάνει δυσάρεστους σε κάποιους, έστω κι αν αυτό μας φέρνει σε αντίθεση με την κυρίαρχη γραμμή. Φανταζόμαστε και τα υποτιθέμενα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για να μας στηλιτεύσουν. Θα πουν ότι αρνούμαστε να στηρίξουμε την τράπεζα, το «στηρίζουμε» ακούγεται καλύτερο από το «χρηματοδοτούμε». Σε αυτούς απαντάμε ότι ως εργαζόμενοι στηρίζουμε και με το παραπάνω την επιχείρησή μας μέσω της εργασίας μας. Άλλοι είναι αυτοί που ακριβώς επειδή υστερούν στον τομέα αυτό νιώθουν την ανάγκη να πλειοδοτούν σε δηλώσεις «εθνικοφροσύνης» βροντοφωνάζοντας πόσο αγαπάνε την τράπεζα.

Θα μας πούνε για την κρίση, που κατά έναν περίεργο τρόπο δικαιολογεί τις μειώσεις μισθών αλλά παραβλέπεται όταν τίθενται οι εξωπραγματικοί στόχοι πωλήσεων. Στο τέλος υποθέτουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί και το βαρύ πυροβολικό, το πάγιο επιχείρημα που μας απευθύνεται σε κάθε κριτική που ασκούμε όταν θίγονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, «για να υπάρχουν μισθοί και συντάξεις, πρέπει να υπάρχει τράπεζα». Αυτοί που το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ας μη νομίζουν ότι πρωτοτυπούν. Η απειλή κλεισίματος της επιχείρησης αποτελεί διαχρονικά τον προσφιλή τρόπο εκβιασμού του κάθε, μικρού ή μεγάλου, εργοδότη απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, κάτι θυμόμαστε πιστεύω κι από την εποχή Κολίντζα. Το να αναπαράγεται από τους εκπροσώπους των εργαζομένων καταδεικνύει την κατάντια του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: