Ποτέ την Κυριακή

Οκτώβριος 30, 2014 at 8:38 μμ (Εργατικά, Τράπεζες)

Η ερχόμενη Κυριακή είναι μια από τις 7 Κυριακές του χρόνου στις οποίες προβλέπεται να παραμένουν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα. Δηλωμένη πρόθεση των κυβερνώντων (καθώς και των πατρώνων τους, των φερέφωνων τους και των απανταχού Ταλιμπάν της «ελεύθερης αγοράς») είναι οι Κυριακές αυτές να είναι 52.

Μία προσωρινού χαρακτήρα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει αναστείλει προς το παρόν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων. Η απόφαση δεν ήταν προϊόν αποκλειστικά της ευθυκρισίας κάποιων άξιων δικαστών. Προήλθε μέσα και από την πίεση ενός διογκούμενου κινήματος εργαζομένων που με ενεργές παρεμβάσεις στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και αλλού, είχαν ήδη καταφέρει σε σημαντικό βαθμό να ακυρώσουν στην πράξη την εφαρμογή της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων

Όσοι/ες δεν έχουμε και τόση «εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη» δεν εφησυχάζουμε. Γνωρίζουμε το ρόλο της αστικής δικαιοσύνης ως βασικού πυλώνα του συστήματος εξουσίας και το ότι δεν διστάζει να κουρελιάσει κάθε έννοια δικαίου προκειμένου να εξυπηρετήσει τις εκάστοτε προτεραιότητές του- οι εργαζόμενοι/ες έχουμε βρεθεί άπειρες φορές στο στόχαστρό της. Με την πρώτη ευκαιρία το μέτρο θα επανέλθει κι αν βρει μειωμένες αντιστάσεις θα παγιωθεί.

Θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο και δε χρήζει περαιτέρω ανάλυσης κι επιχειρηματολογίας το γιατί σε περίπτωση απελευθέρωσης του ωραρίου στο εμπόριο, ο τραπεζικός κλάδος θα είναι ο πρώτος που θα ακολουθήσει. Άλλωστε και η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η μερική απελευθέρωση του ωραρίου στον κλάδο μας (σε συγκεκριμένο αριθμό τραπεζικών καταστημάτων βάσει της κλαδικής σύμβασης του 2006) ξεκίνησε με τη λειτουργία ενός τραπεζικού υποκαταστήματος μέσα σε εμπορικό κέντρο.

Τηλεοπτική διαφήμιση τράπεζας του ανταγωνισμού, που μέσω διάφορων μπόνους και εκπτώσεων επιβραβεύει τις κυριακάτικες αγορές, προβάλλει μια ευτυχισμένη οικογένεια που ξυπνάει με χαμόγελο και μετά από ένα πλούσιο πρωινό βγαίνει μες στην καλή χαρά να κάνει τα κυριακάτικα ψώνια της. Οι δικές μας οικογένειες δεν πρόκειται να είναι σαν αυτήν της διαφήμισης. Η κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς θα σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών δεν θα μπορούν ποτέ να μαζευτούν γύρω από ένα τραπέζι καθώς οι εργαζόμενοι γονείς θα είναι έρμαια των εργοδοτών τους με ακαθόριστες ημέρες και ωράρια εργασίας που θα συστέλλονται και θα διαστέλλονται ανάλογα με τις προτεραιότητες της επιχείρησης.

Για τους εμποροϋπάλληλους οι δυνατότητες αντίδρασης είναι πιο περιορισμένες. Αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης. αναγκαστικά θα είναι στα πόστα τους, φορώντας το πλαστικό χαμόγελο, έτοιμοι να εξυπηρετήσουν αποκτηνωμένους καταναλωτές.

Για εμάς τα πράγματα είναι πιο απλά. Δε θα χρειαστεί να θυσιάσουμε ούτε χρήματα όπως θα συνέβαινε σε μια απεργιακή κινητοποίηση, ούτε προσωπικό χρόνο όπως θα απαιτούσε η συμμετοχή σε μια συγκέντρωση. Για την ακρίβεια, δεν θα χρειαστεί να κάνουμε απολύτως τίποτα περισσότερο και τίποτα το διαφορετικό από ότι κάνουμε κάθε Κυριακή.

Αυτή την Κυριακή λοιπόν πάμε σε πλατείες, γήπεδα, πάρκα, ταβέρνες, καφετέριες, εξοχές, παραλίες (οι πιο τολμηροί) κλπ. Χρόνος για ψώνια υπάρχει. Χρόνος για να ζήσουμε σπανίζει.

clip_image001

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: