Ένας αγώνας για τη δημόσια δωρεάν παιδεία

Οκτώβριος 18, 2013 at 3:08 μμ (Εργατικά)

6 εβδομάδες απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων

10/9-18-10 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ

Ένας αγώνας για τη δημόσια δωρεάν παιδεία

Το τελευταίο διάστημα μια κινητοποίηση εργαζομένων ήρθε να προσφέρει μια αχτίδα φωτός στη μνημονιακή Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι/ες στα Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. έχουν ήδη κλείσει έξι εβδομάδες απεργίας ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις. Διαψεύδοντας αυτούς που πιστεύουν ή επιδιώκουν οι εκάστοτε κινητοποιήσεις να γίνονται απλά και μόνο για την τιμή των όπλων, με 24ωρες απεργίες-τουφεκιές, ο αγώνας τους έχει ήδη φέρει αποτελέσματα. Αν και αγωνίζονται μόνοι τους, χωρίς στήριξη από την ΑΔΕΔΥ, κατάφεραν το ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ για τη μνημονιακή Ελλάδα: οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για 12.500 διαθεσιμότητες-απολύσεις μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη δεν έχουν επιτευχθεί. Λείπουν από τη λίστα 1.349 υπάλληλοι από τα 8 μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίοι, αν δεν αντιστέκονταν, θα ήταν ήδη απολυμένοι από τις 16 Σεπτέμβρη, ενώ οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους θα περίμεναν τη σειρά τους. Οι υπουργικές αποφάσεις ακυρώθηκαν στην πράξη και η κυβέρνηση πέρασε σε μια σειρά σπασμωδικών κινήσεων, αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και τρομοκρατία, προκειμένου να σπάσει το μέτωπο της απεργίας τους.

Ο αγώνας τους φυσικά μόνο εύκολος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η απεργία διαρκείας δεν είναι εύκολη. Απαιτεί ενεργή συμμετοχή και όχι ανάθεση, αποφασιστικότητα τέτοια που να πείθει και τους αμφιταλαντευόμενους, άνοιγμα στην κοινωνία και δημιουργία συμμαχιών, σταθερή στρατηγική αλλά συνάμα και τακτική πολυμορφία.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση οι προϋποθέσεις αυτές έγιναν πράξη, ο αγώνας αυτός όχι μόνο αντέχει αλλά αναβαθμίζεται και κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, πιέζοντας την κυβέρνηση τόσο όσο καμιά άλλη κλαδική εργατική κινητοποίηση που μπορούμε να θυμηθούμε εδώ και πολλά χρόνια.

Η κυβέρνηση φυσικά δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια. Με την αγαστή συνεργασία πιστών της παραγόντων και ΜΜΕ χρησιμοποιεί κάθε βρώμικη και μαφιόζικη πρακτική που διαθέτει στο ρεπερτόριό της. Αυταρχισμό, τελεσίγραφα, εισαγγελικές παρεμβάσεις, απειλές για ποινικές διώξεις, διασπορά ψευδών ειδήσεων, συκοφάντηση των εργαζομένων και των πανεπιστημίων, ωμούς εκβιασμούς και υποδαύλιση κανιβαλικών λογικών, διχασμού και διαίρεσης των εργαζομένων. Μέχρι τώρα όλα αυτά έχουν πέσει στο κενό.

Ο αγώνας των εργαζομένων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ μας ξαναθυμίζει ότι ο συνδικαλισμός είναι μία όμορφη λέξη. Δεν είναι τα «παραδείγματα» που τόσο πρόθυμα τα ΜΜΕ αναμεταδίδουν, μεγαλοσυνδικαλιστών που ξεπουλάνε αγώνες και κάνουν ό,τι μπορούν για να επιτρέπουν στους υπουργούς μιας μνημονιακής κυβέρνησης να προβοκάρουν το συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολό του. Είναι η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη, η συνειδητοποίηση και η χειραφέτηση, η ανάταση και η δημιουργία, η συλλογική υπέρβαση του φόβου και της ηττοπάθειας, η αδιαπραγμάτευτη και αταλάντευτη επιλογή για υπεράσπιση της ελπίδας και της αξιοπρέπειας. Τους ευχαριστούμε που μας το θύμισαν και που μας επέτρεψαν να δούμε πέρα από τους «συνδικαλιστές» των προνομίων, των προαγωγών και των απαλλαγών, των εταιρικών κινητών, ακινήτων κι αυτοκινήτων, των οδοιπορικών και των εξόδων παράστασης.

Ο αγώνας των απεργών των ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι με πολλούς τρόπους και δικός μας αγώνας. Αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική που έχει ήδη οδηγήσει στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 75% και τη συνακόλουθη ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ στα οποία τα δικά μας παιδιά φοιτούν. Με το σχέδιο Αθηνά οι δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μειώθηκαν κατά 30%, ενώ η μείωση του διοικητικού προσωπικού τώρα σε πανεπιστήμια σαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο κατά 45% προοιωνίζει τη μείωση του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών (το δικαίωμα φοίτησης των οποίων περιορίζεται από τους νόμους Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου) αντίστοιχα.

Εάν νικήσουν θα βγούμε κι εμείς πολλαπλά ωφελημένοι. Άμεσα επειδή θα συνεχίσουμε να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας δικαίωμα πρόσβασης στην πανεπιστημιακή μόρφωση. Έμμεσα επειδή θα πρόκειται για μια νίκη των εργαζομένων έπειτα από πολύ καιρό που θα αποτελέσει οδηγό και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις διεκδικήσεις τους, για να σταματήσει και να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Η νίκη τους θα είναι παρακαταθήκη όταν αύριο θα χρειαστεί να αγωνιστούμε κι εμείς ενάντια στον επερχόμενο Αρμαγεδώνα του ασφαλιστικού (με ενοποιήσεις εισφορών προς τα πάνω και παροχών προς τα κάτω, διάλυση της επικουρικής ασφάλισης και κονιορτοποίηση του εφάπαξ). Γι’ αυτό οφείλουμε να πλαισιώσουμε και να στηρίξουμε τον αγώνα τους.

Όσο για τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν –υποτίθεται- το ρόλο του συντονισμού και της κάλυψης των εργατικών κινητοποιήσεων; Την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν με τον καθιερωμένο τουρισμό της Δ.Ε.Θ., ακολούθησε το φιάσκο της απεργίας της 24ης Σεπτέμβρη που εξαγγέλθηκε αλλά ουδέποτε πραγματοποιήθηκε καθώς προτιμήθηκε να αναβληθεί για το τέλος Οκτώβρη προκειμένου «να προετοιμαστεί καλύτερα». Παρά το μεγαλειώδη αγώνα των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια, η ΑΔΕΔΥ κι η ΓΣΕΕ εξετάζουν ως πιθανή ημερομηνία γενικής απεργίας την 6η Νοέμβρη… Ίσως από την άλλη να χρειαστεί να κάνουμε υπομονή ως το Μάη του 2014 οπότε και σύμφωνα με κάποιους φωστήρες της Ο.Τ.Ο.Ε. δε θα υπάρχει μνημόνιο και μέχρι τότε «να λες δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για εμάς».

Αντί να υπομένουμε μέχρι τότε προτιμάμε να πάρουμε τους αγώνες και τις ζωές μας στα χέρια μας. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε το συλλαλητήριο των εργαζομένων και απολυμένων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα που διοργανώνουν οι εργαζόμενοι-απεργοί στα ΑΕΙ-ΤΕΙ το Σάββατο στις 14:00 στα Προπύλαια. Συμμετέχουμε μαζικά στο συντονιστικό που θα ακολουθήσει και στη μεγάλη συναυλία στις 18:00 στα Προπύλαια.

Επισυνάπτεται ανακοίνωση απεργών Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόσκληση πορείας-συντονιστικού-συναυλίας Σαββάτου εργαζόμενων-φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών και Πολυτεχνείου.

Γιατί απεργούμε
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 19_10_2013
clip_image001

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: