17 Γενάρη – Παναττική απεργία

Ιανουαρίου 16, 2012 at 2:50 μμ (Εργατικά)

Στα πλαίσια λοιπόν, μιας πιλοτικής προσπάθειας, οι κοινωνικοί εταίροι της Attica Bank θα επιδιώξουν να καταδείξουν πως, παρά τους διακριτούς ρόλους που έχουν ταχθεί να υπηρετούν και τα διαφορετικά, ίσως ακόμα και συγκρουόμενα σε πλειάδα θεμάτων, μετερίζια που βρίσκονται, αν και εφόσον υπάρχει ειλικρίνεια προθέσεων, κοινωνικό ήθος και πολιτική βούληση, γνώση, λογική, δικαιοσύνη και όραμα, τότε, η θεωρία περί συγκλίσεων και συγκερασμού των διαφορών δεν απέχει μακριά από την πράξη !
Ανακοίνωση Σ.Υ.Τ.Α. Νο 31/05.01.2012

Όπως συμβαίνει συνήθως με τις μεγάλες ανακαλύψεις που δεν αναγνωρίζονται παρά με την πάροδο του χρόνου, έτσι και στην περίπτωσή μας, την περασμένη Κυριακή στο ξενοδοχείο Grande Bretagne σημειώθηκε μια τομή στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες η οποία δεν έγινε αντιληπτή από τον πολύ κόσμο. Ο πρόεδρος του ΣΥΤΑ έφερε στο φως τη νέα του θεωρία «περί  συγκλίσεων και συγκερασμού των διαφορών» ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα και δείχνοντας στους λαούς το δρόμο προς το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.  Βάζοντας οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας απαρχαιωμένες έννοιες όπως κεφάλαιο, εργασία, κοινωνικές τάξεις, παραγωγικές σχέσεις, αξία και υπεραξία, θέτει πλέον τα πράγματα στη σωστή τους βάση με μια ανάλυση που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει ζωηρές συζητήσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Αρκεί λοιπόν να βρεθούν δύο μεγαλόκαρδοι πρόεδροι, Τράπεζας και Συλλόγου, που θα τσουγκρίσουν τις σαμπάνιες τους και θα ανταλλάξουν μια θερμή χειραψία και αυτόματα οι κοινωνικές αντιπαραθέσεις που ταλάνισαν τον πλανήτη για χιλιετίες θα εκλείψουν και θα περάσουμε σε έναν κόσμο ευημερίας και δικαιοσύνης. Επικουρικά δε, μπορούμε να το ζητήσουμε κι από τον Άγιο Βασίλη και δεδομένου ότι  αυτός διαβάζει ανελλιπώς το attica mag, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα εισακουστούμε.

Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα.
Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος Σ.Ε.Β. και ακόλουθος επίσης της θεωρίας «περί  συγκλίσεων και συγκερασμού των διαφορών» από συνέντευξη τύπου της 09.01.2012
Στήριξα αποφασιστικά τους συναδέλφους στον ΟΤΕ που με σύμβαση μείωσαν τις αποδοχές τους κατά 13%. Τίποτα δεν είναι ταμπού – ούτε η μείωση της Ε.Σ.Σ.Ε. – όταν εδράζεται σε πραγματικά δεδομένα.
Γ. Παναγόπουλος, πρόεδρος Γ.Σ.Ε.Ε., συνέντευξη στο ΒΗΜΑ FM, 11.01.2012

Κι ενώ στον εορταστικό τους κόσμο κοινωνικοί εταίροι και εταίρες χαριεντίζονται, στον πραγματικό κόσμο οι κανονικοί εργαζόμενοι υφίστανται ένα νέο γύρο επιθέσεων. Αφού πρώτα στήθηκε το γνώριμο σκηνικό των εκβιασμών ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης ετοιμάζεται καινούριος γύρος μέτρων:  Νέο τσεκούρωμα μισθών και συντάξεων, ακύρωση της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., μείωση ή κατάργηση του 13ου -14ου μισθού, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, γενίκευση της ευελιξίας στην εργασία, κατάργηση επιδομάτων ανεργίας, ωριμάνσεων, οικογενειακών και όλων των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες και 150.000 απολύσεις στο δημόσιο.
Εργοδότες και κυβέρνηση προσπαθούν να περάσουν μέσα από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ και τις ενδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες κλίμα ηττοπάθειας και εκφοβισμού. Οι τραπεζίτες πρωτοστατούν σε αυτή την μεθόδευση. Ξέρουν καλά ότι είναι δύσκολο να τροποποιηθούν μονομερώς συμβάσεις εργασίας ακόμη και με νόμο.  Για αυτό και βασίζονται στην δημιουργία κλίματος καταστροφής και τρομοκρατίας ώστε οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ με ολίγη από ΔΑΚΕ και τους γνωστούς απροκάλυπτα εργοδοτικούς) να συναινέσουν σε μειώσεις μισθών και νέες αλλαγές στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτός είναι άλλωστε διαχρονικά ο ρόλος της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.
Απέναντι στη γενικευμένη και συντονισμένη επίθεση κράτους και κεφαλαίου που παίρνει πλέον διαστάσεις κοινωνικού πολέμου, μια σειρά κλάδων εργαζομένων κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους: όπως οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας που έχουν κλείσει δυόμιση μήνες απεργίας για να μη μείνει κανείς συνάδελφός τους άνεργος ή οι εργαζόμενοι του ALTER που δείχνουν πώς μπορεί σε καιρό κινητοποίησης να χρησιμοποιηθούν τα μέσα με τα οποία εργαζόμαστε για την υπόθεση του αγώνα (και βάζοντας μας να προβληματιστούμε ως τραπεζοϋπάλληλοι για το πόσες ακόμα περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης έχουμε ως εργαζόμενοι σε έναν από τους πλέον κομβικούς για το σύστημα κλάδους ). Απαραίτητο στοιχείο για να αποκρουστούν οι επιθέσεις αυτές είναι ο συντονισμός και των δικών μας αγώνων, η αλληλεγγύη, η συμπόρευση και η κοινή δράση των αγωνιζόμενων σε ένα όσο το δυνατό πλατύτερο μέτωπο.
Η απεργία στις 17 Γενάρη που έχουν προκηρύξει τα εργατικά κέντρα της Αττικής μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην συνένωση των εστιών αντίστασης.
Όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες του λεκανοπεδίου συμμετέχουμε στην αυριανή Παναττική απεργία.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: