ΝΕΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΜΕ 30 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Δεκέμβριος 1, 2011 at 6:30 μμ (Τράπεζες)

Άρθρο του συναδέλφου Γιώργου Παυλόπουλου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ στις 27/11/2011

Την εβδομάδα που μας πέρασε η κυβέρνηση Παπαδήμου, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, ανακοίνωσε ένα ακόμη προκλητικό πακέτο ενίσχυσης των τραπεζών με εγγυήσεις ύψους 30 δις ευρώ. Οι νέες ενισχύσεις με την μορφή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου θα χρησιμοποιηθούν από τις Ελληνικές Τράπεζες για πρόσβαση στο Μηχανισμό Άμεσης Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι εγγυήσεις προεξοφλούνται σε ποσοστό 70% περίπου, δηλαδή κατ ουσία οι Ελληνικές τράπεζες αποκτούν «ρευστό» άνω των 20 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μαζί με το τελευταίο πακέτο, τα τελευταία 3 χρόνια έχουν εγκριθεί για τις Ελληνικές τράπεζες (υπό την μορφή ρευστού, ομολόγων και εγγυήσεων) ενισχύσεις συνολικού ύψους 155 δις ευρώ!

Οι Ευρωπαίοι «εταίροι» οι οποίοι εκβίαζαν τους Έλληνες το προηγούμενο διάστημα για να εκταμιεύσουν την περίφημη 6η δόση ύψους 8 δις ευρώ, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με συνοπτικές διαδικασίες να ενισχύουν τις ελληνικές τράπεζες με ποσά άνω των 20 δις ευρώ. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα για τον χαρακτήρα της Ε.Ε, και των πολιτικών που ασκούνται.

Είναι «αξιοπερίεργο» ότι εγκρίνονται επιπλέον ποσά στις Ελληνικές Τράπεζες, χωρίς οι τελευταίες  να έχουν κάνει προηγουμένως χρήση των 30 δις ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είχαν εγκριθεί πριν από 6μήνες. Ως γνωστό το τελευταίο παρέχει «ζεστό χρήμα» στις τράπεζες προκειμένου να ενισχύσουν το Μετοχικό τους Κεφάλαιο για να αντιμετωπισθούν ζημιές από επισφάλειες (π.χ. απλήρωτα δάνεια, κούρεμα ομολόγων, κλπ). Το γεγονός αυτό οδηγεί με την σειρά του στα εξής συμπεράσματα.

Πρώτο ότι οι Έλληνες τραπεζίτες προσπαθούν να αποφύγουν την συμμετοχή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν προηγουμένως δεν αλλάξει ο νόμος που προβλέπει ότι η ενίσχυση αυτή θα γίνει με κοινές μετοχές και όχι με προνομιούχες όπως στο παρελθόν. Η αξία των μετοχών των τραπεζών σήμερα είναι τόσο χαμηλή που ενίσχυση με 30 δις ευρώ σε κοινές μετοχές συνεπάγεται την απώλεια τις ιδιοκτησίας των τραπεζών. Είναι μια σκληρή μάχη που αφορά την προσπάθεια του Ελληνικού Χρηματιστικού Κεφαλαίου να διατηρήσει την ηγεμονική θέση του στην χώρα. Σε αυτή την προσπάθεια η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου είναι φανερό ότι τους στηρίζει.

Δεύτερο είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το πρόγραμμα PSI για το κούρεμα 50% του Ελληνικού Χρέους συναντά δυσκολίες συμφωνίας. Σε τελική ανάλυση αποτυπώνει την έλλειψη συμφωνίας στην Ε.Ε για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης που βαθαίνει. Μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το κούρεμα επιλέγεται η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών μέσω του νέου προγράμματος εγγυήσεων.  Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι νέες ενισχύσεις αφορούν χρηματικά ποσά άνω των 20 δις ευρώ, αυτό σημαίνει ότι ο ορίζοντας ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών δεν αφορά τους επόμενους 3 μήνες αλλά πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Ποιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου σκοπεύει να φύγει τον Φεβρουάριο του 2012…;

Γ Παυλόπουλος

Μέλος Δ.Σ εργαζομένων Alpha Bank

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: