Να μην υποταχθούμε στο μέλλον που μας επιφυλάσσουν- 1η Δεκέμβρη απεργούμε

Νοέμβριος 29, 2011 at 7:39 μμ (Αττικής, Εργατικά)

1. Το μόνο χειρότερο από το να σε σχολιάζουν είναι να μην σε σχολιάζουν.– Όσκαρ Ουάιλντ

Η δημοσιότητα έχει πάντοτε παρενέργειες και όσοι την επιζητούν θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυτές. Η υπόθεση με τη χρηματοδότηση των κομμάτων από την Τράπεζά μας αποτέλεσε μια επίπονη διαδικασία για το εξωστρεφές μοντέλο διοίκησης που ασκείται τον τελευταίο χρόνο και επέβαλλε την επιστροφή στις παλιές κλασικές και δοκιμασμένες συνταγές.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε, φυσικά, από το προεδρείο του Συλλόγου μας που επέδειξε για μια ακόμη φορά άριστα αντανακλαστικά και που λειτουργώντας ως γραφείο τύπου της Τράπεζας, εξέδωσε μια απάντηση-καταπέλτη με την ανακοίνωση Νο 25 της 18/11, την οποία μας απέστειλε εκ νέου τη Δευτέρα 21/11 προκειμένου να την εμπεδώσουμε. Κάτι το αξιοσημείωτο βέβαια στην περίπτωση αυτή, είναι ότι επρόκειτο για μία απάντηση που δεν απευθυνόταν ούτε στον τύπο ούτε στην κοινή γνώμη αλλά στόχευε στο εσωτερικό της Τράπεζας και πιο συγκεκριμένα στο προσωπικό της- δεν είναι άλλωστε όλοι εξοικειωμένοι με το ιδιαίτερο ύφος γραφής του προέδρου του Σ.Υ.Τ.Α. όπως εμείς.

Ως προς το περιεχόμενο της ανακοίνωσης αξίζει να επισημανθεί η οξυδέρκεια των συντακτών της, που βλέποντας πέρα από την επιφάνεια, μας αποκαλύπτουν ότι δεν πρόκειται παρά για μια σκοτεινή συνωμοσία υποχθόνιων δυνάμεων που ανακίνησαν την υπόθεση επειδή ζηλεύουν την περίοπτη θέση που κατέχει η Τράπεζά μας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό γίγνεσθαι. Τα κόμματα εξουσίας, που σε προηγούμενες και επόμενες «αγωνιστικές» ανακοινώσεις γίνονται αντικείμενο σφοδρής πολεμικής, αναβαπτίζονται σε αξιοσέβαστους θεσμικούς φορείς που φυσικά και δικαιούνται χρηματοδότησης, έστω και με όρους και καλύψεις με τους οποίους δεν θα χρηματοδοτούταν καμία κανονική επιχείρηση.

Η διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας  δεν είναι φυσικά κάτι το νέο και δεν περιμέναμε τη γνωστοποίηση της συγκεκριμένης συνδιαλλαγής για να το μάθουμε. Είναι επίσης σίγουρο ότι βάσει μεγεθών η συμμετοχή της Τράπεζάς μας στη σχέση αυτή είναι αναλογικά περιορισμένη, μια μικρή ψηφίδα σε ένα μεγάλο μωσαϊκό. Ωστόσο, όταν κανείς καταγγέλλει σε θεωρητικό επίπεδο αυτές τις πρακτικές οφείλει να το κάνει και όταν αυτές λαμβάνουν χώρα δίπλα του στο χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται, διαφορετικά η κριτική είναι απλά για το θεαθήναι.

Άλλωστε, το που φτάνουν τα όρια του συνδικαλισμού αυτού του τύπου, είχε καταστεί σαφές ήδη από την περίοδο που αιωρούταν η συγχώνευση με την Proton Bank. Αρχικά και όσο οι φήμες περί επικείμενης συγχώνευσης παρέμεναν σε επίπεδο δημοσιογραφικού κουτσομπολιού, το προεδρείο του Σ.Υ.Τ.Α. δήλωνε κατηγορηματικά πως «η Τράπεζά μας επουδενί θα επιτραπεί να γίνει το χωνευτήρι έτερων του αμιγώς της καταστατικού ρόλου δραστηριοτήτων.». Στη συνέχεια, όταν το ζήτημα δημοσιοποιήθηκε ευρύτερα με τις αποκαλύψεις των ατασθαλιών από την ιδιοκτησία της Proton και με σχετική τοποθέτηση και του κ. Βενιζέλου για την ανάγκη διάσωσής της με κάθε κόστος, ανασυντάχθηκε με μια επιδέξια κωλοτούμπα αρκούμενο στο να επισημάνει ότι: «Θέλουμε να πιστεύουμε πως η όποια αναπτυσσόμενη κινητικότητα εντάσσεται τακτικά στην εξυπηρέτηση του στρατηγικού σχεδιασμού και των πραγματικών συμφερόντων της Τράπεζας και των μετόχων.». Όταν η συμφωνία «στράβωσε» καθώς προκρίθηκε άλλη λύση για τη διάσωσή της Proton (το να τη φορτωθούμε όλοι/ες μας ως φορολογούμενοι/ες) τότε πλέον –εκ του ασφαλούς- «άστραψε και βρόντηξε»: «Η κάθε νύφη, εν προκειμένω PROTON BANK, δεν πρόκειται να βρει το λευκό ιππότη της στο πρόσωπο και την τσέπη της Attica Bank και των μετόχων της, ενάντια στο τι εξυπηρετεί τακτικά και στρατηγικά τα πραγματικά συμφέροντα εργαζομένων και πελατών της».

2. Κάθε κοινωνία που θα παραχωρούσε λίγη ελευθερία για να κερδίσει λίγη ασφάλεια, δεν αξίζει τίποτε και χάνει και τα δύο. – Βενιαμίν Φραγκλίνος

 

Για τη Διοίκηση τα πράγματα ήταν μάλλον πιο απλά. Μη διαθέτοντας ένα λογογράφο ανάλογου βεληνεκούς περιορίστηκε σε ένα λιτό δελτίο τύπου στο οποίο αρκείται στην υπεράσπιση του νομότυπου χαρακτήρα της συναλλαγής. Ως προς το εσωτερικό της Τράπεζας, ωστόσο, η αντίδρασή της υπήρξε σαφώς πιο αποφασιστική και έτσι από την περασμένη εβδομάδα εφαρμόστηκε μια πολύ πιο αυστηρή και περιοριστική πολιτική ως προς την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ο όρος «πολιτική» βέβαια, είναι μάλλον καταχρηστικός, αφού η διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο έγινε εντελώς απροειδοποίητα ενώ και μετά την επαναφορά της παραμένει άγνωστο το κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί, τι επιτρέπεται και τι όχι, για ποιους και υπό ποιες προϋποθέσεις κτλ. Εμείς από την πλευρά μας, επειδή το συγκεκριμένο έργο το έχουμε ξαναδεί και πέρυσι με τους περιορισμούς στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έχουμε απλά να παρατηρήσουμε τα εξής:

-Καλό θα ήταν αυτοί που καλούνται να αιτιολογήσουν τη συγκεκριμένη απόφαση να συνεννοηθούν πρώτα μεταξύ τους για το τι θα λένε. Αν κάποιοι το αιτιολογούν για «λόγους ασφαλείας» και κάποιοι άλλοι επειδή «γινόταν κατάχρηση από τους εργαζόμενους» το αποτέλεσμα είναι ότι καμία από τις δύο αιτιολογίες δε γίνεται πιστευτή.

– Προφανώς και δεν προβάλλουμε ως αντικείμενο διεκδίκησης την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η Τράπεζα είναι που κρίνει το αν και κατά πόσο αυτό εξυπηρετεί τις λειτουργικές της ανάγκες και έχει την ανάλογη δικαιοδοσία να το παρέχει ή όχι. Ίσως η Τράπεζα, λοιπόν, κρίνει ότι η ενημέρωση των υπαλλήλων της καλύπτεται επαρκώς από το Atticamag και τις αποκλειστικές συνεντεύξεις που δίνει ο πρόεδρος του Σ.Υ.Τ.Α. στον εαυτό του. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, ας μη διεκδικεί τουλάχιστον και εύσημα δημοκρατικότητας και διαφάνειας.

-Μήπως τελικά το εκφοβιστικό «ενημερωτικό σημείωμα» της 04/11- στο οποίο όλοι και όλες οι εργαζόμενοι/ες στην Τράπεζα θεωρούμαστε εκ προοιμίου ύποπτοι/ες παράβασης καθήκοντος και επισείεται η απειλή επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων μέχρι αυτή της απόλυσης- θα έπρεπε να έχει άλλους αποδέκτες;

 3.     Ο νέος πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος συγκεντρώνει τα υψηλά στάνταρ που απαιτούν οι δύσκολοι καιροί. Ως πρόσωπο κύρους και αποδοχής στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρέπει, με την εμπειρία και βαθιά γνώση των οικονομικών που διαθέτει καθώς και τη συνεργασία και συμβολή των λοιπών μελών της νέας κυβέρνησης, να εργαστεί άοκνα για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και τη διασφάλιση της παραμονής μας στο ευρώ και να οδηγήσει ομαλά τη χώρα σε εκλογές.- Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων

Η Ελλάδα χρειάζεται αναγκαίες, οδυνηρές μεταρρυθμίσεις, που θα εφαρμοστούν με συνέπεια. Θα ήταν επιθυμητό να υπάρξει μια μόνιμη επιτήρηση της Ελλάδας, γιατί δεν αρκεί να πηγαίνει εκεί η τρόικα κάθε τρεις μήνες. Η βοήθεια και η αλληλεγγύη πρέπει να συνδέονται με αυστηρούς όρους. Η έκθεση της τρόικας δείχνει για ακόμη μία φορά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου. – Αγκελα Μέρκελ

 

Η παρατεταμένη κρίση απονομιμοποίησης της προηγούμενης κυβέρνησης που κορυφώθηκε με τη διαδήλωση της 19ης Οκτώβρη (της μεγαλύτερης μάλλον μεταπολιτευτικά) και με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της 28ης Οκτώβρη (που καθώς ήταν αυθόρμητες και μη χειραγωγούμενες προκάλεσαν πέρα από την αναμενόμενη καταδίκη της κυβέρνησης και τη δυσαρέσκεια και αμηχανία τόσο των κομμάτων της αριστεράς όσο και της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας) οδήγησε σε αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό-η οποία ωστόσο δεν προμηνύει τίποτε θετικό για τους εργαζόμενους. Το αστικό πολιτικό σύστημα έχει πάντοτε διαθέσιμες εφεδρείες τις οποίες όποτε αντιμετωπίζει δυσκολίες αναδιατάσσει προκειμένου να προκαλέσει τον αντιπερισπασμό και να μεταφέρει το πεδίο του κοινωνικού ανταγωνισμού από το δρόμο στο απολύτως ελεγχόμενο κοινοβουλευτικό παιχνίδι. Το ότι πλέον δε διστάζει να «κάψει» τις εφεδρείες αυτές παρατάσσοντάς τες σύσσωμες στην πρώτη γραμμή, είναι ένα δείγμα της αποφασιστικότητας με την οποία είναι διατεθειμένο να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις του παρόντος και του άμεσου μέλλοντος και την οποία διαπιστώσαμε, σε επίπεδο καταστολής εργατικών κινητοποιήσεων, τόσο με την επιστράτευση των απεργών της ΠΟΕ-ΟΤΑ βάσει του σχετικού χουντικού νόμου όσο και με τις συλλήψεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ και των αλληλέγγυων, στο κτίριο της ΔΕΗ στο Χολαργό και την ποινική τους δίωξη με την κατηγορία της «παρακώλυσης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας».

Η κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον μας είναι δεδομένη. Δεδομένη πρέπει να είναι κι η κλιμάκωση της αντίστασής μας. Την 1η Δεκέμβρη απεργούμε και διαδηλώνουμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: