15 Ιούνη – Απεργία

Ιουνίου 14, 2011 at 6:19 μμ (Εργατικά)

Για τις αρχαιρεσίες του ΣΥΤΑ

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών στο Σύλλογό μας, ελάχιστες αλλαγές σηματοδοτούν επί της ουσίας. Αυτός είναι πάντα ο κανόνας για τις εκλογικές διαδικασίες όταν αυτές αντιμετωπίζονται σαν ένα ξεχωριστό γεγονός, αποκομμένο από τις κοινωνικές διεργασίες μέσα στις οποίες συντελούνται. Στις σημερινές συνθήκες, άλλωστε, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πανηγυρισμού ούτε καν για τους «νικητές»: οι διαφαινόμενες εξελίξεις απειλούν να μας καταδικάσουν όλους/ες σε μια συνολική οδυνηρή ήττα.

Εμείς, από την πλευρά μας, δεν μπορούμε παρά να ευχαριστήσουμε θερμά τους εβδομήντα επτά συναδέλφους που μας τίμησαν με την ψήφο τους, κάνοντας μια επιλογή συνείδησης, καθόλου εύκολη, που ερχόταν σε αντίθεση με το κυρίαρχο ρεύμα και την ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί στο χώρο εργασίας μας. Χάρη στη στήριξη αυτών των συναδέλφων θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε και στο θεσμικό πεδίο, παρέμβαση που και πάλι θα τονίσουμε ότι λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς τη δράση που αναπτύσσεται στα σημαντικότερα πεδία των εργατικών αγώνων: το γκισέ (όσον αφορά τον κλάδο μας) και το δρόμο.

Από εκεί και πέρα κανένας διαχωρισμός δεν μπορεί να υφίσταται ανάμεσα στους/στις συναδέλφους: η δράση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων έχει να κάνει με τα κοινά μας προβλήματα. Κι αυτά δεν αντιμετωπίζονται με ατομικές λύσεις. Αντιμετωπίζονται μόνο με συλλογική δράση που να προέρχεται από και να αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθήσουμε να λειτουργούμε.

Για το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα»

Ένα χρόνο και κάτι μετά την ψήφιση του μνημονίου, όσο κι αν πολλοί προσπαθούν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα, να σπείρουν σύγχυση και να μας χειραγωγήσουν, όλα έχουν ξεκαθαρίσει. Είναι πλέον σαφές ότι δεν πρόκειται για μια συγκυριακή πολιτική με στόχο «να ξεπεράσει η χώρα την κρίση» αλλά για μια μόνιμη πολιτική στην οποία το κρατικό χρέος δεν είναι παρά ένα εργαλείο για την επιβολή ενός «μνημονίου διαρκείας». Όπως άλλωστε δηλώνεται ρητά κι από τους κύκλους του κεφαλαίου, η κρίση για αυτούς αποτελεί ευκαιρία. Μια ευκαιρία για να διαμορφώσουν τους πιο άγριους όρους υπερεκμετάλλευσης των ανθρώπινων και φυσικών πόρων και εξαθλίωσης της εργατικής δύναμης με αποκλειστικό σκοπό την εξασφάλιση της μέγιστης κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Θα χρειάζονταν σελίδες επί σελίδων για να αναφερθεί κανείς αναλυτικά σε όλο τον ορυμαγδό των μέτρων που λαμβάνονται ενάντια στους/στις εργαζόμενους/ες και όχι μόνο: οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται ακόμα περισσότερο ενώ αντίθετα αυξάνεται η έμμεση και άμεση φορολογία στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, η δημόσια περιουσία εκποιείται στις εξευτελιστικές τιμές που έχει διαμορφώσει η κρίση, οι κοινωνικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών υγείας, περικόπτονται δραματικά, κ.α. Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν επαχθέστατες συνέπειες όχι μόνο ως προς την υποτίμηση της εργασίας ή και την πλήρη απώλεια του μισθού για χιλιάδες εργαζόμενους/ες που θα περάσουν στον εφεδρικό στρατό των ανέργων αλλά και ως προς την απόλυτη υποβάθμιση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και την εξοντωτική εντατικοποίηση της εργασίας για όσους διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Για την αυριανή απεργία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με τις επιθέσεις εναντίον της κοινωνίας να έρχονται αδιάκοπες και κατά κύματα είναι πλέον μονόδρομος η απεμπλοκή από την αδιέξοδη και αναποτελεσματική τακτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας η οποία σωρεύει ήττες και σκορπίζει απογοήτευση, καθώς μέσα σε ένα χρόνο ανατράπηκαν κατακτήσεις δεκαετιών. Η αυριανή γενική απεργία θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία ενός συντονισμένου, κλιμακούμενου και διαρκούς αγώνα που μόνο αν δοθεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Ο αγώνας αυτός δεν είναι υπόθεση κανενός προστάτη ή εκπροσώπου, απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας.

Αύριο απεργούμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: