Για τη γενική συνέλευση της 02-06

Ιουνίου 21, 2010 at 1:15 πμ (Αττικής)

Τα πριν

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σ.Υ.Τ.Α. που προηγήθηκε της σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης (ο ορισμός της οποίας υποτίθεται πως ήταν το βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη) καταθέσαμε πρόταση για διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης σε άλλη ημέρα από αυτή που προτάθηκε από το προεδρείο και πιο συγκεκριμένα για Σάββατο. Μολονότι αυτή είναι η πρακτική που εφαρμόζεται στο σύνολο των σωματείων του κλάδου και παρά τους οφθαλμοφανείς λόγους που την επιβάλλουν (δυνατότητα προσέλευσης περισσότερων μελών και ειδικά από το δίκτυο, δυνατότητα πρόσβασης στους εκτός λεκανοπεδίου συναδέλφους, δυνατότητα για μια συνέλευση μεγαλύτερη σε διάρκεια και με περισσότερες ενεργές συμμετοχές), η πρόταση απορρίφθηκε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Αφενός διότι καταλαβαίνουμε ότι θα ήταν βάρβαρο να ζητάμε από το προεδρείο του Συλλόγου μας να χαραμίσει ένα πρωινό Σαββάτου δεδομένου του τεράστιου φόρτου εργασίας του και αφετέρου καθώς καταλαβαίνουμε επίσης ότι μια αλλαγή ημέρας και ώρας θα άλλαζε και το σχεδιασμό τους για το στήσιμο της συνέλευσης, ο οποίος είχε ρυθμιστεί μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Εμείς θέλαμε μια γενική συνέλευση ζωντανή και συμμετοχική, ενώ κάποιοι άλλοι -όπως αποδείχθηκε- την ήθελαν απλά διεκπεραιωτική.

Τα κατά τη διάρκεια

Το πρωί της Τετάρτης 02-06 ήρθαν οι ανακοινώσεις των δύο άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας με τις οποίες γνωστοποιούσαν την απόφασή τους για αποχή από τη γενική συνέλευση. Μετά την εξέλιξη αυτή το σκηνικό άλλαξε. Πλέον η επίτευξη (ή μη) απαρτίας έγινε το αποκλειστικό διακύβευμα και επιτακτική ανάγκη, για την οποία επιστρατεύθηκαν διάφορα μέσα, θεμιτά (συστηματική κινητοποίηση δημοσίως μέσω ανακοίνωσης ή κατ’ ιδίαν μέσω τηλεφωνικών προσκλήσεων και παραινέσεων) ή αθέμιτα (εκ των προτέρων συλλογή υπογραφών από άτομα που δεν εμφανίστηκαν ποτέ στη συνέλευση, κάτι σαν «γκολ από τα αποδυτήρια»).

Από τη στιγμή που επιτεύχθηκε –με όποιο τρόπο έγινε αυτό- η απαρτία τα πράγματα επανήλθαν στο προηγούμενο πλαίσιο, αυτό της συνοπτικής διεκπεραίωσης μιας υποχρεωτικής από το καταστατικό διαδικασίας. Το λόγο –εκτός της καθιερωμένης αρχικής εισήγησης και τελικής δευτερολογίας του προέδρου του ΣΥΤΑ πήραν μόνο δύο συνάδελφοι της Πρωτοβουλίας καθώς και ο πρόεδρος της συνέλευσης (και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου). Η σχολαστικότητα του τελευταίου ως προς την αυστηρή τήρηση του διαθέσιμου χρόνου για τους ομιλητές ήταν τουλάχιστον άκαιρη, δεδομένου του μικρού αριθμού των ομιλητών, ενώ μειδιάματα προκάλεσε και η κάπως θεατρική υπόδειξή του στα άλλα μέλη του προεδρείου να επιδείξουν την ίδια αυστηρότητα και απέναντι στον ίδιο. Το ουσιαστικό περιεχόμενο της συνέλευσης –η ανταλλαγή και η σύνθεση των απόψεων των συναδέλφων για τη χάραξη της πορείας του Συλλόγου από εδώ και πέρα– παραγκωνίστηκε χάριν μιας υποτιθέμενης τυπολατρίας βγαλμένης από τα προεκλογικά τηλεοπτικά ντιμπέιτ.

Η θέση μας για τη συνέλευση

Κατανοούμε πολλές από τις ενστάσεις που εκφράστηκαν για τον τρόπο διεξαγωγής της συνέλευσης, αρκετά σημεία άλλωστε έχουμε καταδείξει και σε παλαιότερες σχετικές ανακοινώσεις και σε παρεμβάσεις μας στο Δ.Σ. του Συλλόγου. Ωστόσο θεωρούμε ότι η συνέλευση των εργαζομένων ήταν και εξακολουθεί να είναι το θεσμικά ανώτατο όργανο καθώς και βασικό εργαλείο του συνδικαλιστικού κινήματος και το μοναδικό που μπορεί να του δώσει μια ώθηση για να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Η αποχή από αυτή συντελεί στην απαξίωσή της τόσο όσο και οι μεθοδεύσεις που προαναφέρθηκαν. Σεβόμενοι/ες τους/τις –λίγους/ες ή πολλούς/ές- συναδέλφους που αγωνιούν για το μέλλον το δικό τους, της Τράπεζας και της κοινωνίας μας συνολικότερα και ήρθαν να παρακολουθήσουν τη συνέλευση με πραγματικό ενδιαφέρον (αλλά και όσους κατόπιν άνωθεν εντολών αποχώρησαν εσπευσμένα μετά την αρχική ομιλία του προέδρου του ΣΥΤΑ), αποφασίσαμε ότι οφείλαμε να είμαστε εκεί, ανεξαρτήτως συνθηκών. Ως γνωστό, χαμένη μάχη είναι αυτή που δε δίνεται.

Για την εκπροσώπηση της πρωτοβουλίας στο δ.σ. του σ.υ.τ.α.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι στα πλαίσια της πάγιας αρχής μας για εναλλαγή των αντιπροσώπων, στο εξής η Πρωτοβουλία θα εκπροσωπείται στο Δ.Σ. του Συλλόγου από το συνάδελφο Στέφανο Μπαϊρακτάρη. Η Πρωτοβουλία λειτουργεί σαν ανοιχτή συνέλευση βάσης, με αντι-ιεραρχικές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που εξασφαλίζουν την ισότιμη παρουσία των συμμετεχόντων, μακριά από λογικές ανάδειξης «επαγγελματιών» συνδικαλιστών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: