Ισχνές μειοψηφίες και άλλα

Απρίλιος 25, 2010 at 11:28 μμ (Αττικής)

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Προεδρείο για την τιμή που μας έκανε αφιερώνοντας τρεις σελίδες σε μια μειοψηφία. Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι καμιά φορά κάτι κάνουν καλά οι ισχνές μειοψηφίες για να ασχολείται μαζί τους η απόλυτη πλειοψηφία με τόση σπουδή.

Εν μέσω προσφυγής στο ΔΝΤ και λήψης μέτρων που ανατρέπουν τις –ως σήμερα- βεβαιότητες των εργαζομένων για τις εργασιακές σχέσεις, τη συνταξιοδότησή τους, κ.α., βεβαιότητες που τις χρωστούσαμε όλοι και όλες στους αγώνες των προηγούμενων γενιών, στη βάση των οποίων θεωρούσαμε ότι οφείλαμε να προχωρήσουμε σε νέες διεκδικήσεις, καλούμαστε, για μια ακόμη φορά, να μείνουμε στην ενασχόληση με τις εσωτερικές υποθέσεις του ΣΥΤΑ.

Για να μπορέσουμε να δούμε πέρα από τα μικρά, τα μεγάλα που συμβαίνουν, θα σταθούμε για λίγο στα πρώτα, τα οποία αναμφίβολα σε καιρούς δύσκολους έχουν σημασία στο βαθμό που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το συνδικαλιστικό κίνημα, από τον οποίο εξαρτάται  η αναγνώριση κι η αξιοπιστία του σε ό,τι αφορά τους/ις εργαζόμενους/ες.

Αναφερόμαστε προφανώς στην πρόσφατη ανακοίνωση του Προεδρείου, σε σχέση με την οποία έχουμε να πούμε τα εξής:

Σε ό,τι αφορά την απόδοση των θέσεών μας σε «εσωπαραταξιακά προβλήματα», κ.α.:

Πρέπει να δηλώσουμε ότι πράγματι προκλήθηκε ρήγμα μεταξύ των μελών της Πρωτοβουλίας και, αντί να κοιτάξουμε να ρυθμίσουμε το θέμα στο εσωτερικό της και να «θάψουμε» το ζήτημα φροντίζοντας να μη δημοσιοποιηθεί, δεν αντέξαμε στον πειρασμό να βγάλουμε δημόσια ανακοίνωση προς όλα τα μέλη του Συλλόγου….

Σοβαρότερα τώρα:

  • Επειδή ορισμένοι εξ ημών δε θεωρούμε ότι είμαστε «εκπρόσωποι» κάποιων άλλων που μας εμπιστεύτηκαν για να ρυθμίζουμε τις υποθέσεις τους όπως εμείς νομίζουμε για τρία ολόκληρα χρόνια
  • Επειδή εμείς βλέπουμε το συνδικαλισμό ως μια ζωντανή διαδικασία ανταλλαγής απόψεων όλων των εργαζομένων κι όχι μιας μειοψηφίας που επειδή έχει μία ή δύο ή εννιά θέσεις στο ΔΣ εξ ορισμού τους εκφράζει
  • Επειδή για μας η «παράταξη» δεν είναι παρά ένα εργαλείο κι όχι αυτοσκοπός, ένας τρόπος διασφάλισης (με βάση το καταστατικό του Συλλόγου) της ενημέρωσης για τις διεργασίες που συντελούνται σε άλλα επίπεδα και μας αφορούν όλους/ες ως εργαζόμενους/ες

Λειτουργούμε ανοιχτά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Κι όταν προκύψει διαφωνία στη μικρή μας παρέα, θα το δημοσιοποιήσουμε, γιατί θεωρούμε ότι οι διαφωνίες είναι για να τροφοδοτείται ένας ευρύτερος διάλογος κι όχι για να κρύβονται κάτω από το χαλί προς όφελος ενός «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού», μιας «κομματικής πειθαρχίας», ή για τη δημιουργία μιας έξωθεν εικόνας «συνοχής», που τελικά να μοιάζει με τείχος αδιαπέραστο για εκείνους κι εκείνες που δε συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα πίσω από κλειστές πόρτες. Ας μας επιτραπεί ωστόσο να κρίνουμε μόνοι μας πότε διαφωνούμε και πότε όχι.

  • Σε προηγούμενη ανακοίνωση είχαμε αναφέρει το προφανές: ότι όταν συμφωνούμε με προτάσεις (της ΔΗΣΚ 1, της ΔΗΣΚ 2, της ΔΑΚΕ, άλλων σχημάτων που δε συνιστούν «αναγνωρισμένες παρατάξεις» ή μεμονωμένων συναδέλφων) στο ΔΣ ή στις συνελεύσεις τις υπερψηφίζουμε κι όταν διαφωνούμε τις καταψηφίζουμε.

Η επί της αρχής συμφωνία, ωστόσο, δεν ακυρώνει το δικαίωμα, πόσο μάλλον δεν αναιρεί την υποχρέωση άσκησης κριτικής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ουσιαστική συζήτηση πάνω στο σχέδιο της νέας ΕΣΣΕ θα μπορούσε να γίνει αν το κείμενο μάς είχε αποσταλεί έστω τη Δευτέρα μαζί με τη σχετική πρόσκληση. Ωστόσο, κατά το προεδρείο, αυτό δεν κατέστη δυνατό επειδή το κείμενο «γραφόταν μέχρι την τελευταία στιγμή» πριν τη συνεδρίαση. Το ότι εμφανίστηκε με μια «μικρή» καθυστέρηση, λίγο πριν κληθούμε να πάρουμε θέση γι’ αυτό, θα μπορούσε ίσως να «εξισορροπηθεί» στο εσωτερικό του ΔΣ (και του Συλλόγου γενικότερα), με τη δέσμευση του προεδρείου ότι θα ανέμενε με «ενδιαφέρον» τις προτάσεις και επισημάνσεις μας για τον «εμπλουτισμό» του σχεδίου. Εάν πραγματικά ίσχυε αυτή, γιατί, δυστυχώς, όταν τελικά διατυπώσαμε τις παρατηρήσεις μας, ακολούθησε η παραληρηματική ανακοίνωση Νο 151 της Παρασκευής.

  • Σε σχέση με την οποία:

Θα πρέπει να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας στον πρόεδρο και το γραμματέα του ΣΥΤΑ που, προκειμένου να μας «εκθέσουν», προχώρησαν στη δημοσιοποίηση αυτού που (σε σχέση με την αναγνώριση των πτυχίων των προσληφθέντων μέσω ΑΣΕΠ) «εάν διαχυθεί, διαρρεύσει […] το ζήτημα πηγαίνει για δόλο και πρακτικά αυτό σημαίνει πως υπάρχουν διάφορα προβλήματα». Αμφίβολο παραμένει εάν αυτή η πρωτοβουλία τους, «διάχυσης» και «διαρροής», προάγει την υπόθεση των συγκεκριμένων συναδέλφων και συναδελφισσών.

  • Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πολιτικό σκεπτικό της ανακοίνωσης:

Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι την ίδια στιγμή που κάποιοι αποφασίζουν αν θα κοπούν μισθοί κι επιδόματα, αν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης επειδή «αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής», παίρνουν δηλαδή μέτρα τα οποία παρουσιάζουν ως «αποφάσεις κοινής λογικής και δικαιοσύνης», το «συνδικαλιστικό κίνημα με ειλικρίνεια και παρρησία, χωρίς ακροβατισμούς και αέρα κοπανιστό προσπαθεί να βάλει μπλόκο στις αντιλαϊκές αποφάσεις των ξένων και ντόπιων κέντρων πολιτικής και οικονομικής ελίτ» με «υπευθυνότητα». Καταρχάς, αποδίδοντας  την «αναγκαιότητα» της λήψης των συγκεκριμένων μέτρων σε αόρατους εχθρούς, κυρίως ξένους και λιγότερο ντόπιους που επιβουλεύονται τα δίκαια του λαού και την εθνική κυριαρχία, και με μικρές και σπάνιες αναφορές σε «αντιλαϊκές αποφάσεις», «προκλητικές και άστοχες» -απλώς- ενέργειες της κυβέρνησης με την οποία κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι γνωστό ότι δε συνδέονται με καμιά απολύτως πολιτική παρά μόνο με κομματική συγγένεια…. Δευτερευόντως, φροντίζοντας, με υπευθυνότητα, για τη μη διατάραξη της «κοινωνικής ειρήνης» με τη μη προκήρυξη απεργιών και άλλων κινητοποιήσεων. Και ζητώντας αυξήσεις, όπως στην περίπτωσή μας, στο όριο του «εφικτού», στη βάση όχι μόνο της «σύνεσης», αλλά και της συμπόρευσης με τις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας.

  • Και, για να μείνουμε στην περίπτωσή μας:

Θα πρέπει να μας διευκρινίσει η δική μας συνδικαλιστική ηγεσία που μας καλεί «στους δρόμους του πραγματικού αγώνα και των απαιτούμενων θυσιών», πώς ακριβώς ορίζει αυτές τις «απαιτούμενες θυσίες» και ποιοι – και ανάμεσά μας- θεωρεί ότι πρέπει να τις κάνουν.

  • Για να κλείσουμε, ας επιτραπεί και σε εμάς να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή σε στιγμές από την ιστορία της ΓΣΕΕ:

Τον Οκτώβριο του 1985 και πάλι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (και τότε πρόσφατα εκλεγμένης, με κεντρικό προεκλογικό σύνθημα «για ακόμα καλύτερες μέρες») και με υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον κ. Σημίτη, ανακοινώνεται ένα μονεταριστικό πρόγραμμα για τη «σταθεροποίηση της οικονομίας» που η αλήθεια είναι ότι μπροστά στα σημερινά και τα επερχόμενα μέτρα μοιάζει πια με χάδι. Επειδή, ωστόσο, μιλάμε για μια περίοδο όπου η κομματική και παραταξιακή ένταξη σήμαινε, εκτός των άλλων, και ύπαρξη μιας ιδεολογικής και πολιτικής θεώρησης και όχι αποκλειστικά προσκόλληση σε μηχανισμούς νομής εξουσίας, την ανακοίνωση των μέτρων ακολούθησαν εκατοντάδες αποχωρήσεις συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, μεταξύ αυτών δε και επτά εκπροσώπων της στο 45μελές συμβούλιο της ΓΣΕΕ, γεγονός που προκάλεσε αλλαγή των συσχετισμών. Η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, προχώρησε σε πραξικόπημα στη διοίκηση της ΓΣΕΕ εκπαραθυρώνοντας την αιρετή πλειοψηφία των 26 διαφωνούντων αντιπροσώπων και ορίζοντας, με δικαστική παρέμβαση, μονοπαραταξιακή διοίκηση από τους 19 εναπομείναντες νομιμόφρονες συμβούλους.

Ευτυχώς, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα. Οι δικοί της συνδικαλιστές είναι πολύ πιο υπάκουοι και παράφορα ερωτευμένοι με τις καρέκλες τους για να αποτολμήσουν κάτι ανάλογο.

Τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στο όμορφο Καστελόριζο

και τα γραφικά εκκλησάκια του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: