Για τη νέα «πολιτική ηλεκτρονικής αλληλογραφίας»

Φεβρουαρίου 8, 2010 at 5:32 μμ (Αττικής)

Ο Πόλεμος είναι Ειρήνη, η Ελευθερία είναι Σκλαβιά, Η Άγνοια είναι Δύναμη
George Orwell, 1984

«Στηρίζουμε την υλοποιούμενη πολιτική, στην ενημέρωση και την επικοινωνία»

Ανακοίνωση ΣΥΤΑ Νο 134/2010

Επειδή έχει γίνει πια κουραστική η κατ’ εξακολούθηση διαστρέβλωση του νοήματος των λέξεων, ας μας επιτρέψετε να παραθέσουμε μια ακολουθία γεγονότων σχετικών με τη νέα πολιτική ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Τράπεζας.

-Το πρωί της Δευτέρας 25/01, εφαρμόζεται απροειδοποίητα περιορισμός στη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με θέσπιση ορίου αποστολής έως 50 μηνυμάτων ημερησίως ανά ηλεκτρονική διεύθυνση. Για αρκετές μέρες δεν υπήρχε δυνατότητα αποστολής συνδικαλιστικών ανακοινώσεων ενώ δημιουργήθηκαν και προβλήματα σε ζητήματα καθημερινής λειτουργίας της Τράπεζας (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η αποστολή του δελτίου επιτοκίων EURIBOR που διακόπηκε εκείνη την ημέρα αποκαταστάθηκε μόλις την Τετάρτη 03/02).

– Το βράδυ (18:10) της Τετάρτης 27/01 η Διοίκηση σπεύδει να καλύψει τα κανονιστικό κενό, με μια μάλλον πρόχειρη εγκύκλιο (χαρακτηριστικό ότι δημοσιεύτηκε με ημερομηνία 27/01/2009), σε αρκετά σημεία συρραφή κάποιων παλαιότερων σχετικών εγκυκλίων και υπηρεσιακών σημειωμάτων με κάποιες επίμαχες προσθήκες. Με τη συνήθη αιτιολογία της «εύρυθμης λειτουργίας» (όπως παλιότερα με τη διακοπή αποστολής μηνυμάτων από τη Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού) γνωστοποιήθηκε ο περιορισμός των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ανά χρήστη και η δημιουργία ειδικού χώρου στο ίντρανετ για τις ανακοινώσεις του Συλλόγου και των παρατάξεων.

– Ο πρόεδρος του ΣΥΤΑ , στη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Παρασκευή 29/01, ανέλαβε ως συνήθως το ρόλο να υπερασπιστεί τη νέα πολιτική, μιλώντας ούτε λίγο ούτε πολύ για «κατάκτηση», κάτι μάλλον οξύμωρο εφόσον μιλάμε για μία μονομερή απόφαση της Διοίκησης. Προτάσεις μας για πιθανές βελτιώσεις (όπως προσθήκη πεδίου για τους/τις μη ανήκοντες σε παρατάξεις) καταψηφίστηκαν, όπως αναμενόταν, από την πλειοψηφία του Δ.Σ. Τα βασικά επιχειρήματα υπέρ της νέας πρακτικής ήταν η «ιστορικότητα» (δηλαδή η διατήρηση των ανακοινώσεων σε ένα φάκελο για τρία χρόνια) αλλά και η δυνατότητα μέτρησης της επισκεψιμότητας. Δε γνωρίζουμε αν οι μετρήσεις θα δημοσιεύονται όπως οι αντίστοιχες της AGB για την τηλεθέαση, αναδεικνύοντας ανακοινώσεις σε μπεστ σέλερ. Προβληματιζόμαστε, ωστόσο, για το τι είδους άλλες «μετρήσεις» μπορεί να λαμβάνουν χώρα

Η περικοπή στη χρήση της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το σύνολο των συναδέλφων με αντάλλαγμα τη δημιουργία ενός πίνακα ανακοινώσεων σε μια γωνία του ίντρανετ αποκλειστικά για τις παρατάξεις, λειτουργεί περιοριστικά ως προς τη δυνατότητα έκφρασης των μελών του Συλλόγου. Η νέα διαδικασία είναι πιο δύσχρηστη, χρονοβόρα και ελεγχόμενη καθώς και λιγότερο ασφαλής.

Συνδικαλισμός που περιχαρακώνεται μέσα στα πλαίσια που του ορίζει η εργοδοσία γίνεται, αναπόφευκτα, εργοδοτικός συνδικαλισμός, όσο αγωνιστική κι αν είναι η φρασεολογία του. Συνδικάτο που περιμένει από την εργοδοσία να του διαμορφώσει το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργεί, δύσκολα θα αντιπαρατεθεί μαζί της όταν αυτό θα απαιτείται.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς πιστεύουμε ότι η συνδικαλιστική δράση για να είναι αποτελεσματική, οφείλει να είναι πολύμορφη και να συνδιαμορφώνεται με την  ουσιαστική συμμετοχή των συναδέλφων.

Ως εκ τούτου, δεν έχουμε κανένα λόγο να απεμπολήσουμε κανένα νόμιμο δικαίωμα στην έκφραση συνδικαλιστικής άποψης και την επικοινωνία με τους/τις συναδέλφους. Ή για να το θέσουμε, όπως κι  ο πρόεδρος του Σ.Υ.Τ.Α., «κανείς δε θα στερήσει την επικοινωνία των μελών του Συλλόγου με τη διοίκησή του.»., υπερασπιζόμενος τη χρέωση των λογαριασμών των κινητών τηλεφώνων των μελών του προεδρείου στα έξοδα του Σ.Υ.Τ.Α. Εμείς δεν κάνουμε συνδικαλισμό του SMS και τέτοιου είδους αξιώσεις δεν έχουμε. Η απεύθυνσή μας είναι δημόσια, ανοιχτή και συλλογική και για το σκοπό αυτό το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το οποίο προσφέρει δυνατότητες για άμεση, μαζική και αμφίδρομη επικοινωνία είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο.

Όσο για την ιστορικότητα, δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν και πολλοί/ές που δεν θυμούνται το πώς κάποιοι, ακριβώς ένα χρόνο πριν, εκθείαζαν «ομόφωνα και ομόθυμα» το νέο (τότε) οργανόγραμμα ως «κλειδί γεγονότων και εξελίξεων». Τώρα που το δίκτυο μαραζώνει και καταστήματα μέχρι πρότινος ζωντανά, ανερχόμενα και κερδοφόρα πρόκειται να μετατραπούν σε θυρίδες έρχονται πλέον να ομολογήσουν ότι τελικά το οργανόγραμμα ήταν «άριστο μεν, μη βατό δε». Τις συνέπειες όμως τις βιώνουν οι υπόλοιποι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: