Κίνα, Ιράν, Attica Bank

Ιανουαρίου 27, 2010 at 10:41 μμ (Αττικής)

(οι περιοχές του πλανήτη όπου είναι θεσμοθετημένη η λογοκρισία

της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας)

Επανερχόμαστε στέλνοντας την ανακοίνωση που διαβάζετε αυτή τη στιγμή από την εξωτερική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Πρωτοβουλίας. Αυτό συμβαίνει καθώς, η Διοίκηση, με μια απόφαση που ακόμα περιμένουμε να δούμε κάπου γραμμένη, τη Δευτέρα 25-01-2010 προχώρησε στον περιορισμό της χρήσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, επιτρέποντας την αποστολή έως 50 μηνυμάτων ημερησίως από κάθε ηλεκτρονική διεύθυνση. Η διακοπή της λειτουργίας της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο σύνολο της Τράπεζας το πρωί της Δευτέρας είχε προφανώς να κάνει με τις εργασίες για τη ρύθμιση αυτή από τη μηχανογράφηση. Ενώ λοιπόν στο δίκτυο και σε πολλές διευθύνσεις της διοίκησης, οι συνάδελφοι/ισες «τρέχουν και δε φτάνουν» να τα βγάλουν πέρα, υπάρχει φαίνεται ταυτόχρονα η πολυτέλεια κάποιοι να απασχολούνται με τη λογοκρισία ή την παρακολούθηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Η αναζήτηση, από πλευράς μας και όχι μόνο, των λόγων και των όρων της ρύθμισης αυτής φυσικά δεν απέδωσε και πολλά. Κάποιοι δυστυχείς πληροφορικάριοι προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, επικαλούμενοι κάποιες άγνωστες παλιότερες αποφάσεις, άνωθεν εντολές και κανόνες ασφαλείας. Η μελέτη του δημοσιευμένου πλαισίου ασφαλείας πληροφοριών του ομίλου δεν μας διαφώτισε περαιτέρω καθώς πρόβλεψη για μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό μηνυμάτων δεν υφίσταται στην Πολιτική Χρήσης Υπηρεσιών Διαδικτύου & Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου. Αν δεν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε, είναι εξόφθαλμο ότι αυτή η εσπευσμένη κίνηση από πλευράς Διοίκησης είχε μια πολύ συγκεκριμένη σκοπιμότητα, τον περιορισμό της δυνατότητας αποστολής συνδικαλιστικών ανακοινώσεων, με κόστος, σε πρώτη φάση, ακόμα και προβλήματα στο επίπεδο της λειτουργίας της Τράπεζας, μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την εξαίρεση κάποιων ηλεκτρονικών διευθύνσεων από τον κανόνα. Η χρονική στιγμή αυτής της κίνησης φαίνεται πως είχε να κάνει με την προαναγγελία έκδοσης ανακοίνωσης για τις 26-01-2010 από την παράταξη «Συναδελφική Αλληλεγγύη». Σε κάθε περίπτωση, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ευθεία παραβίαση του κανονισμού εργασίας και πιο συγκεκριμένα του άρθρου 21 που κατοχυρώνει πλήρως τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

«Η συνδικαλιστική δραστηριότητα δεν επηρεάζει ούτε παρακωλύει την υπηρεσιακή εξέλιξη του εργαζόμενου και δεν επιτρέπεται πράξη ή παράλειψη της Τράπεζας και των εκπροσώπων της που να εμποδίζει ή να τιμωρεί, άμεσα ή έμμεσα, τη νόμιμη συνδικαλιστική έκφραση, συμμετοχή και δράση.

Το δικαίωμα συνδικαλιστικής πληροφόρησης και συμμετοχής, το δικαίωμα ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης, η δυνατότητα συνδικαλιστικών ενημερωτικών συναντήσεων ή συσκέψεων στο χώρο εργασίας, η διανομή εντύπων, η απρόσκοπτη συμμετοχή σε δραστηριότητες του σωματείου; παρακράτηση και απόδοση της συνδικαλιστικής εισφοράς και οι συνδικαλιστικές άδειες αποτελούν κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων στην Τράπεζα Αττικής και ασκούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, τις συλλογικές και επιχειρησιακές ρυθμίσεις, τα οικεία άρθρα του παρόντος Κανονισμού και από  την κρατούσα επιχειρησιακή πρακτική».

Όπως γνωρίζει κι ένας πρωτοετής φοιτητής της νομικής, ο Κανονισμός Εργασίας έχει ισχύ νόμου και καμία διοικητική πράξη (εγκύκλιος, υπηρεσιακό σημείωμα ή απόφαση) δεν μπορεί να τον αναιρεί, πόσο μάλλον μία προφορική εντολή υπαγορευμένη από προσωπικές σκοπιμότητες του εντολέα. Η Διοίκηση στην περίπτωση αυτή παρανομεί και οφείλει να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

Η επαναφορά της Διοίκησης στη νομιμότητα δεν μπορεί, φυσικά, να αφεθεί στην καλή διάθεση της ίδιας. Εδώ είναι που οφείλει να παρέμβει, να τη διεκδικήσει και τελικά να την επιβάλλει ο Σύλλογος. Τα πρώτα μηνύματα, ωστόσο, από το προεδρείο του δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά. Την αναμενόμενη αρχική έκφραση υποτιθέμενης έκπληξης και άγνοιας ακολούθησαν παρατηρήσεις του τύπου «είχε παραγίνει με τις ανακοινώσεις», η δε τακτική μηνιαία συνεδρίαση του Δ.Σ.- για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2008 που λειτουργεί με τη σημερινή του σύνθεση- ορίστηκε με χαρακτηριστική καθυστέρηση για την τελευταία ημέρα του μήνα.

Στην συνεδρίαση αυτή πρόκειται να συζητηθεί, ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, η «Πολιτική ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Συλλόγου και παρατάξεων». Ήδη από τον τρόπο με τον οποίο τίθεται και ανεξάρτητα από τη ρύθμιση που μπορεί να προταθεί, εμείς δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στο διαχωρισμό των συναδέλφων ανάμεσα σε ανήκοντες σε παρατάξεις και μη. Η διατύπωση λόγου, η έκφραση άποψης δεν είναι προνόμιο κανενός. Είναι δικαίωμα κάθε συνάδελφου ατομικά και κάθε συλλογικότητας εργαζομένων, χωρίς περιορισμούς και ποσοστώσεις και ασχέτως του αν αυτή αποτελεί «αναγνωρισμένη» (από ποιον άραγε;) παράταξη,.

Δημοκρατία είναι η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου για όλους/ες και προπάντων για εκείνους/ες των οποίων οι απόψεις διαφωνούν με τις δικές σου. «Ολίγη από» δημοκρατία δεν νοείται. Είτε αυτή είναι πλήρης είτε δεν υφίσταται.

Advertisements

1 σχόλιο

 1. anadelfos said,

  Πρεπει νομιζω να αναρτησετε την ανακοινωση 134-2010 του προεδρου του ΣΥΤΑ,
  ωσ κλασσικο παραδειγμα ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ.
  να την διαβαζουν και συν/φοι απο αλλες Τραπεζες να βλεπουν πως ειναι εργοδοτικοι
  προεδροι σωματειου. αν δεν ξερουν ηδη.
  Αυτη η τραγικη ανακοινωση πιο πολυ μοιαζει με τοποθετηση μεγαλοστελεχους της διοικησης ,
  με στοχο την στηριξη του νυν προεδρου της και της πολιτικης της τραπεζας, παρα για ανακοινωση προεδρου (τρομαρα του)συλλογου εργαζομενων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: