Για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σ.Υ.Τ.Α. της 13-11-2009

Νοέμβριος 16, 2009 at 9:51 πμ (Αττικής)

Την Παρασκευή 13-11-09 συγκλήθηκε η τακτική μηνιαία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου. Η σύγκληση έγινε με όρους έκτακτου Δ.Σ.- με αποστολή πρόσκλησης αποκλειστικά στα μέλη του Δ.Σ. το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας- ενώ ο χρόνος διεξαγωγής ήταν και πάλι στις 8 το πρωί – ώρα απαγορευτική για τους/τις συνάδελφους/ισσες που θα επιθυμούσαν να παραβρεθούν. Το σύντομο διάλειμμα δημοκρατίας που έλαβε χώρα στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου – με κοινοποίηση της πρόσκλησης στο σύνολο των εργαζομένων και διεξαγωγή της σε ώρα που, αν και εντός ωραρίου, διευκόλυνε την παρουσία τους ελαφρώς- έλαβε τέλος. Αυτή τη φορά δε χρειαζόταν κοινό για την παράσταση. Φαίνεται πως, για κάποιους, ο ανοιχτός χαρακτήρας του ΔΣ επιβάλλεται μόνο όταν «θίγεται» το προεδρείο του Συλλόγου ή η διοίκηση της Τράπεζας.

Μόνο που το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Τράπεζας είναι προφανώς ένα ζήτημα πολύ σημαντικότερο για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων σε αυτήν από ότι το περιεχόμενο μιας παραταξιακής ανακοίνωσης κι η διασπορά ειδήσεων σε ό,τι αφορά πιθανές συγχωνεύσεις μας αφορά όλους κι όλες. Παρόλα αυτά η επιλογή είχε γίνει: μετά από μια ανακοίνωση την προηγούμενη μέρα η οποία προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία, δε συνέτρεχε κανένας λόγος ενημέρωσης όλων των συναδέλφων για το ότι το ΔΣ θα συνεδρίαζε για το ζήτημα αυτό και, κατά συνέπεια, η δυνατότητα συμμετοχής τους στη διαδικασία προκειμένου να ενημερωθούν άμεσα για τις πληροφορίες που τυχόν υπήρχαν ή να εκφράσουν τη γνώμη τους για τις πρωτοβουλίες που τυχόν θα παίρνονταν αποκλείστηκε.

Κρίνοντας ότι το βασικό ζήτημα της ατζέντας ήταν ζωτικής σημασίας για το σύνολο των εργαζομένων, αποφασίσαμε ότι, σε αυτήν τουλάχιστον τη συνεδρίαση, έπρεπε να μπουν στην άκρη επίδικα θέματα (δημοκρατίας, π.χ.) που θα προκαλούσαν αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΔΣ και να συμβάλλουμε στην τήρηση μιας κοινής στάσης απέναντι στα γεγονότα. Καθώς το τοπίο ήταν ιδιαίτερα θολό και επειδή δεν μπορεί να ασκηθεί συνδικαλιστική δράση βάσει δημοσιευμάτων, προτείναμε το ΔΣ του Συλλόγου να απαιτήσει να παραστεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας που επρόκειτο να λάβει χώρα την ίδια ημέρα στις 14:00 προκειμένου να λάβουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις στα πολλά και εύλογα ερωτηματικά που είχαν δημιουργηθεί. Όπως το ποιοι αιρετοί, διορισμένοι ή υπό παραίτηση εκπρόσωποι των βασικών μετόχων είχαν την πρωτοβουλία της συγκεκριμένης επιχειρηματικής κίνησης, βάσει ποιων εξουσιοδοτήσεων από τα αρμόδια όργανα των φορέων που εκπροσωπούν και πολλά ακόμα. Οι γενικόλογες και αυτονόητες διακηρύξεις περί πλήρους ενημέρωσης, υπεράσπισης θέσεων εργασίας και κεκτημένων συμφερόντων, αυστηρών ρητρών, κυβερνητικών δεσμεύσεων κτλ έχουν ουσιαστικό νόημα μόνο όταν υπάρχει και γνώση των πραγματικών γεγονότων ούτως ώστε  να μπορεί να χαραχτεί μια συγκεκριμένη στρατηγική αντιμετώπισης των όποιων εξελίξεων. Για εμάς λοιπόν η παρουσία μας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν αυτοδίκαιη.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΤΑ ωστόσο, που απεχθάνεται κάθε δυναμική κίνηση, ήταν επιβεβλημένο να ζητηθεί άδεια από τη διοίκηση για την παρουσία μας στη συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας, αίτημα στο οποίο, όπως μας διαβεβαίωσε, η θετική απάντηση έπρεπε να θεωρείται δεδομένη. Δεδομένου ότι το σημαντικότερο ήταν το να είμαστε εκεί και όχι το πώς θα μπαίναμε, τα ζητήματα επί του διαδικαστικού μπήκαν και πάλι στην άκρη. Μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα ενημερωνόμασταν εγκαίρως από το προεδρείο του Συλλόγου, δεδομένου ότι εντωμεταξύ ορισμένοι εξ ημών θα επέστρεφαν στις θέσεις εργασίας τους που απέχουν αρκετά από το κέντρο της Αθήνας, για να επιστρέψουμε σ’ αυτό. Μείναμε σύμφωνοι/ες λοιπόν να αναμένουμε ειδοποίηση για να βρεθούμε πριν την έναρξη του Δ.Σ. της Τράπεζας και «θεσμικά και συντεταγμένα» να συμμετάσχουμε σε αυτό.

Εννοείται, φυσικά, πως καμία σχετική ειδοποίηση δεν ήλθε. Μετά από επίμονες προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε με το προεδρείο του ΣΥΤΑ για να διευκρινιστεί το τι μέλλει γενέσθαι, η ιδιαίτερα αγαπητή αντιπρόεδρος του Συλλόγου (η οποία συχνά αναλαμβάνει το άχαρο έργο της πληροφόρησής μας όταν τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου παίζουν κρυφτούλι) μας ενημέρωσε –μία ώρα πριν την επίμαχη συνεδρίαση- ότι τελικά δεν τίθεται θέμα συγχώνευσης και, ως εκ τούτου, δεν υπήρχε λόγος να παραστούμε στο ΔΣ της Τράπεζας. Τελεία και παύλα. Αρκούσε η εισαγωγή μιας παραγράφου στο τέλος της ανακοίνωσης Νο 121 “η παρουσία του Δ.Σ. του Συλλόγου σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας, αρχής γινομένης από σήμερα, εξεταστεί δυνητικό ενδιαφέρον για συγχωνεύσεις, απορροφήσεις και συμμετοχές, κρίνεται επιβεβλημένη”, προορισμένης αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση. Κι αυτό γιατί η ανεδαφικότητά της είναι απολύτως δεδομένη. Ο πρόεδρος του ΣΥΤΑ συμμετέχει μεν στο ΔΣ της Τράπεζας αφού όμως έχει προηγηθεί εκ μέρους του η υπογραφή «πρωτόκολλου εχεμύθειας» [ρύθμιση για την οποία προφανώς δεν ευθύνεται ο ίδιος], γι’ αυτό και το όφελος από την παρουσία του σ’ αυτό σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των εργαζομένων είναι εξαιρετικά συζητήσιμο. Έτσι επιλέχθηκε μια διακριτική διατύπωση στην ανακοίνωση Νο 121: «η παρουσία του ΔΣ του Συλλόγου […] κρίνεται επιβεβλημένη». Δεν επιβάλλεται, ούτε απαιτείται.

Έτσι λοιπόν, ο πρόεδρος του Συλλόγου παραβρέθηκε κανονικά στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας, κάποιοι σύμβουλοι του προεδρείου –εμφανώς καταπονημένοι από το γλέντι της προηγούμενης νύχτας στο «Άσπρο Πιάτο»- πήγαν να αναπληρώσουν τον ύπνο που τους έλειπε και οι υπόλοιποι παραμείναμε κανονικά στις θέσεις εργασίας μας. Ματαιώθηκε επίσης και συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τον πρόεδρο της Τράπεζας που είχε προγραμματισθεί για το πρωί της Τρίτης καθώς «δεν συνέτρεχε πλέον λόγος». Το «πρωτόκολλο εχεμύθειας» που έχει υπογράψει ο πρόεδρος του Συλλόγου τηρήθηκε κανονικά, η ομερτά δεν κινδυνεύει.

Πέρα από την πολλοστή επανάληψη πολιτικάντικων πρακτικών υπεκφυγής και παραπλάνησης, δεν μπορούμε παρά να απορούμε με το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου για την προοπτική συγχώνευσης με την Aspis έλαβε γνώση από τα σχετικά δημοσιεύματα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ για τη ματαίωση της συγχώνευσης ήταν ενήμερος μια ώρα πριν συνεδριάσει το αρμόδιο όργανο.

Ως προς αυτό καθαυτό το επιχειρησιακό μέρος της συγκεκριμένης κίνησης και τη σκοπιμότητα συγχώνευσης με μια τράπεζα με ελάχιστα μερίδια αγοράς και ισάριθμο δίκτυο καταστημάτων, κατά κανόνα γειτονικών με τα αντίστοιχα δικά μας, ίσως δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε μετά το ναυάγιο της συμφωνίας. Ωστόσο, αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία πρόθεση της Τράπεζας ήταν να απορροφήσει μόνο το ένα τρίτο των εργαζομένων στην Aspis (βλ. και http://www.kerdos.gr/Default.aspx?id=1126928&nt=103 ),  το γεγονός αυτό και μόνο επιβάλλει την κάθετη αντίθεσή μας. Για να μη βρεθούμε αύριο στη θέση τους.

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι οποιαδήποτε –καλή ή κακή- επιχειρηματική πρωτοβουλία παρόμοιου τύπου θα ήταν καλό να γίνει από μια διοίκηση που θα υφίσταται και την επόμενη ημέρα για να διαχειριστεί τα δεδομένα που θα προκύψουν.

Υ.Γ. Το due diligence αποδίδεται στα ελληνικά «έλεγχος δέουσας επιμέλειας» ή «νομικο-οικονομικός έλεγχος». Αν για τον αμερικανοσπουδαγμένο πρόεδρο της Τράπεζας με τα ιδιόρρυθμα ελληνικά είναι λογικό να προτιμά να χρησιμοποιεί αγγλικούς όρους, για τον πρόεδρο ενός συλλόγου εργαζομένων θα ήταν προτιμότερο να εκφράζεται με γλώσσα κατανοητή σε κάθε εργαζόμενο/η, εφόσον βέβαια ο σκοπός είναι η ενημέρωση των εργαζομένων και όχι η επίδειξη της ευρυμάθειάς του.

protergat_logo_small

protergatt@gmail.com

ΤΘ 72157 Ηλιούπολη 16310

Advertisements

1 σχόλιο

 1. I synadelfos said,

  Η κατάσταση στο ΔΣ δεν παίζεται. Κάποια στιγμή δεν πρέπει να απολογηθούν ορισμένοι, εκτός από το να αγνοούν τα σχόλια όλων των άλλων;

  Επιτέλους, η πλειοψηφία δεν αποτελεί δικαιολογία. Γι’ αυτό υπάρχουν στη δημοκρατία μειοψηφίες για να ελέγχουν.

  Αλήθεια, οι συνάδελφοι που τους ψήφισαν πώς αισθάνονται με όλα αυτά;

  Μια χαρά; Ή περιμένουν ότι θα πάρουν κι αυτοί 14.000€ αύξηση ακολουθώντας τους;

  ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ να ακούμε τα ίδια και τα ίδια. Θα δώσουν κάποτε μια απάντηση που να δείχνει στοιχειώδη ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: