ΤΙΜΗ ΣΤΑ GOLDEN BOYS (TOY ΣΥΛΛΟΓΟΥ )

Σεπτεμβρίου 16, 2009 at 12:40 πμ (Αττικής)

Η δημοκρατία των μετόχων

H συμμετοχή ή μη του/της κάθε εργαζόμενου/ης σε ατομικό επίπεδο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας είναι, προφανώς, ιδιωτική υπόθεση και δεν επιδέχεται νουθεσίες.

Το πρόβλημα ξεκινά με την παρότρυνση, έως και πίεση, από πλευράς προεδρείου του ΣΥΤΑ προς τους συναδέλφους για αγορά – τόσο ατομικά όσο και σε επίπεδο Συλλόγου- όσο το δυνατό περισσότερων μετοχών με μια ηθικολογικού τύπου επιχειρηματολογία για το πώς, κατ’ αυτό τον τρόπο, αναβαθμίζεται ο ρόλος των εργαζομένων. Ανατριχιάζει κανείς όταν ακούει από εκπρόσωπο των εργαζομένων ως επιχείρημα  υπέρ της αναγκαιότητας απόκτησης μετοχών το «να ξεφύγουμε από το παρελθόν, το δημοσιοϋπαλληλίκι, τη γραφειοκρατία και την τεμπελιά» [αλήθεια, αυτή είναι η άποψη των εκπροσώπων μας για το βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε;]. Η διοίκηση του σωματείου μας που, κατά δήλωση, αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ως «κοινωνική αριστερά» υιοθετεί το ακραίο νεοφιλελεύθερο δόγμα του «λαϊκού καπιταλισμού» που έχει πλέον εγκαταλειφθεί από πολλούς από τους ένθερμους θιασώτες του [και βασικοί εκφραστές του αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, όπως ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, -ο οποίος είχε προτείνει τη μετοχοποίηση και διανομή του συνόλου της δημόσιας περιουσίας- που δεν πρέπει να αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία].

Με την απόκτηση λίγων μετοχών δεν πρόκειται να αλλάξει η σχέση που μας συνδέει με την Τράπεζα. Η συλλογική δύναμη που μας δίνει το δικαίωμα να διαπραγματευόμαστε με ίσους όρους με την εκάστοτε Διοίκηση απορρέει από την ιδιότητά μας ως εργαζόμενοι και όχι ως μικρομέτοχοι. Αν ο σύλλογος εργαζομένων απεμπολεί το ρόλο του εργαζομένου, ενώ από αυτόν ακριβώς απορρέει το ότι αποτελεί θεσμικά [ισότιμο] συνομιλητή, αυτό είναι πρόβλημα. Κι η καλλιέργεια της αυταπάτης της «συνιδιοκτησίας» έχει στόχο ακριβώς να διαρρήξει αυτή τη συλλογικότητα,  υποκαθιστώντας την με την ψευδαίσθηση μιας άλλης, όπου δεν θα υπάρχουν πλέον εργοδότες και εργαζόμενοι αλλά μόνο «εταίροι» που συνεργάζονται για την επίτευξη των στόχων τους, που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, ο ιστορικός ανταγωνισμός κεφαλαίου και εργασίας συνεχίζει να υφίσταται και το σημείο ισορροπίας τους προκύπτει από τον εκάστοτε συσχετισμό δυνάμεων. Ο εκδημοκρατισμός της οικονομίας και η ενίσχυση της κοινωνίας της εργασίας περνούν από θεσμούς και πρακτικές εργατικού ελέγχου και όχι από την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο κατά λίγες μονάδες τοις χιλίοις. Όταν πριν λίγα χρόνια καταργήθηκε αυθαίρετα η μία από τις δύο θέσεις των δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Τράπεζας, το προεδρείο του Συλλόγου το αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα [εάν δεν συναίνεσε κιόλας], επειδή αυτό εξυπηρετούσε τις παραταξιακές σκοπιμότητες της περιόδου. Τώρα μοιάζει σαν να προσπαθεί να την ξαναποκτήσει εξαγοράζοντάς την.

Στην κατεύθυνση αυτή απευθύνεται στη βάση των συναδέλφων όχι για να συναποφασίσουν και να καταθέσουν θέσεις και προτάσεις [με το συμβούλιο καταστημάτων να έχει θαφτεί στα συντρίμμια του Καταστατικού] αλλά για να συνεισφέρουν οικονομικά στο να αποκτήσει ο ΣΥΤΑ μετοχές, αφού αγοράσουν οι ίδιοι τις δικές τους [τι απόθεμα υπάρχει πια;], επισημαίνοντας και υπογραμμίζοντας ότι οι «υψηλόβαθμοι» οφείλουν να δώσουν κάτι τις παραπάνω. Δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι μια ανάλογου μήκους κύματος πρόταση της ΔΑΚΕ στο ξέσπασμα της κρίσης (παρακράτηση απολαβών υψηλόβαθμων στελεχών σε λογαριασμό αποθεματικού) είχε τότε, φυσικά, αντιμετωπιστεί ειρωνικά από το προεδρείο. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η διοίκηση του Συλλόγου εφαρμόζει τις πρακτικές που (υποτίθεται ότι) στηλιτεύει. Ούτε και παραβλέπεται η ομοιότητα της αντίληψης που προωθείται μέσα απ’ όλα αυτά με την άλλη που, πολιτικά, καταγγέλλεται, εκείνη που ισχυρίζεται ότι για να διασωθεί η ελληνική οικονομία θα πρέπει οι τεμπέληδες και χαραμοφάηδες εργαζόμενοι να κάνουν θυσίες, να δουλέψουν, λες και μέχρι τώρα δε δούλευαν αρκετά, να συνεισφέρουν οικονομικά με το να μη ζητάνε αυξήσεις, λες και μέχρι τώρα πήραν πολλές. Θα ισχυριστούμε βάσιμα πως εμείς και η καθημερινή μας αφοσίωση στη δουλειά είναι αυτά που στηρίζουν την Τράπεζα, τουλάχιστον όσο και οι μέτοχοι με τις επενδύσεις τους, κι όποιος επιθυμεί ας το αμφισβητήσει..

Τα κεντρικό σύνθημα της ανακοίνωσης Νο 107 του ΣΥΤΑ ενόψει της Δ.Ε.Θ. ήταν «Αναδιανομή πλούτου τώρα!». Τελικά, φαίνεται πως εννοούσαν την αύξηση του χρηματικού κεφαλαίου της Τράπεζας από τους μισθούς των εργαζομένων.

Σύστημα αντικινητροδότησης

Για τα μπόνους συνολικά ως πρακτική έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα, όμως η εξέλιξη της εφαρμογής τους από τη Διοίκηση φαίνεται πως τα αποδομεί αποτελεσματικότερα, ίσως, από την κριτική μας.

Σειρά έχουν τώρα, λοιπόν, τα «παρατραπεζικά» προϊόντα. Βαφτιστήκαμε σε μια νύχτα ασφαλιστές και χωρίς εφόδια και εκπαίδευση καλούμαστε να προωθήσουμε ασφαλιστικά με πρακτικές πώλησης που ξεκινούν από τον εκβιασμό και καταλήγουν (συνήθως) στην επαιτεία και που σε καμία περίπτωση δε συμβαδίζουν με την ποιότητα εξυπηρέτησης προς την πελατεία που κρατά ζωντανή την Τράπεζα όλα αυτά τα χρόνια στον ανταγωνισμό. Το γεγονός δε ότι η μη επίτευξη στόχων στα προϊόντα αυτά ακυρώνει την οποιαδήποτε επίδοση στις κλασικές τραπεζικές εργασίες, αμφιβάλλουμε κατά πόσο λειτουργεί ως κίνητρο.

Η συνέχεια του έργου είναι λίγο-πολύ γνωστή. Προϊόντα-στόχοι που αλλάζουν κάθε τόσο με τους/τις υπαλλήλους να αναγκάζονται πολλές φορές να τα πουλούν πρώτα στους εαυτούς τους προκειμένου να πιάσουν τους (κατά κανόνα εξωπραγματικούς) στόχους. Αν δε τυχόν αυτοί καλυφθούν, τότε αναθεωρούνται κιόλας για να μην επέρχεται και «εφησυχασμός».

Η σύνδεση μισθών-στόχων είναι ο τρόπος με τον οποίο οι εργοδότες εντατικοποιούν την εργασία μειώνοντας ταυτόχρονα τις συνολικές αμοιβές και παρακάμπτουν τις συλλογικές συμβάσεις προωθώντας την ατομική διαπραγμάτευση. Δεν αναζητούμε τα «δίκαια μπόνους», διεκδικούμε δίκαιες αμοιβές.

protergat_logo_small1

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: