Αντίστροφη αξιολόγηση

Ιουλίου 8, 2009 at 7:10 πμ (Αττικής)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Τα στοιχεία της έρευνας

Η αντίστροφη αξιολόγηση διενεργήθηκε από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων Τράπεζας Αττικής με στόχο την καταγραφή της καθημερινότητας στους χώρους εργασίας. Πραγματοποιήθηκε από την 1η ως τη 12η Ιουνίου, μέσω ερωτηματολογίων που απεστάλησαν σε 1.064 εργαζόμενους/ες στην Τράπεζα, στη βάση των στοιχείων του οργανογράμματος του Φεβρουαρίου 2009 (με τις μετέπειτα μετακινήσεις). Η συλλογή των στοιχείων έγινε μέσω απαντητικών επιστολών που οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ταχυδρομήσουν σε ειδική ταχυδρομική θυρίδα. Το μέγεθος του πληθυσμού που συμμετείχε ήταν 264 άτομα, δηλαδή 24,81% (συμπεριλαμβάνουμε εδώ και 7 ερωτηματολόγια που έφτασαν μετά την Τετάρτη, 17/6). Για τη σύνθεση εκείνων που απάντησαν δείτε εδώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι, με βάση τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας, η μόνη στάθμιση που μπορούσε να γίνει ήταν ως προς το φύλο. Παρά το ότι η συμμετοχή των γυναικών στην αντίστροφη αξιολόγηση, αν και ισότιμη (49,4% άντρες / 50,6% γυναίκες), είναι αναλογικά μικρότερη του αριθμού τους στη σύνθεση του συνόλου του πληθυσμού (42,6% άντρες / 57,4% γυναίκες), η στάθμιση ως προς τη διάσταση αυτή δεν τροποποιεί σημαντικά τα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, δε συμπεριλαμβάνεται παρακάτω.

Στα διαγράμματα που παρατίθενται εδώ, τα ΔΑ [Δεν απαντώ] συμπεριλαμβάνονται στις λεπτομερείς παρουσιάσεις, όχι στις συνοπτικές (σε «πίτα»), γι’ αυτό υπάρχει και μια μικρή διαφοροποίηση στα ποσοστά. Επίσης, στην ανάλυση των στοιχείων δε γίνεται αναφορά σε ποσοστά μικρότερα του 3%, τα οποία αναλογούν σε πολύ μικρό αριθμό απαντήσεων, κι άρα συνεπάγονται μια αδυναμία εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων.

Στο σημείο αυτό, αφού ευχαριστήσουμε ξανά θερμά όσους κι όσες συμμετείχαν στην αντίστροφη αξιολόγηση, αποτιμώντας συνολικά τη διαδικασία, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για μας ήταν ένα εξαιρετικής σημασίας εγχείρημα το οποίο έπρεπε να διεκπεραιωθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι, εκ των υστέρων, με την πείρα που αποκτήσαμε και σε επίπεδο τεχνογνωσίας, δε διαπιστώνουμε πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει αλλιώς: για παράδειγμα, ο δισταγμός μας να συμπεριλάβουμε στις «κοινωνικο-δημογραφικές» ερωτήσεις μία που να αφορά τη θέση των συμμετεχόντων στην έρευνα σε δίκτυο ή διοίκηση, δε μας επέτρεψε να σταθμίσουμε ως προς αυτή τη διάσταση τα αποτελέσματα και να εξάγουμε πιο σαφή συμπεράσματα σε ό,τι αφορά κάποια ζητήματα, όπως π.χ. την αξιολόγηση του οργανόγραμματος και μια ενδεχόμενη διαφοροποίηση στη στάση των μεν και των δε απέναντί σ’ αυτό.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την αντίστροφη αξιολόγηση, τα οποία παρουσιάζονται και αναλύονται παρακάτω, αναδεικνύουν κάποιες σημαντικές τάσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την εργασιακή κοινότητά μας και τα θεσμικά της όργανα, κι αν μη τι άλλο, να αποτελέσουν τη βάση μιας συζήτησης γύρω από την πραγματικότητα που βιώνουμε στους χώρους δουλειάς, αλλά και μετά το πέρας του ωραρίου [συν τις –πληρωμένες ή όχι- υπερωρίες]. Ούτως ή άλλως είναι τα μόνα στοιχεία που διαθέτουμε για να μπορέσουμε να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη ως σύνολο, κι όχι ως μεμονωμένα άτομα.

Για τα αποτελέσματα δείτε εδώ.

Με την ελπίδα να υπάρξουν κι άλλες παρόμοιες και μακάρι καλύτερα οργανωμένες αντίστοιχες πρωτοβουλίες,

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

https://protergatt.wordpress.com/

protergatt@gmail.com

ΤΘ 72157 Ηλιούπολη 16310

Advertisements

1 σχόλιο

 1. I synadelfos said,

  Πολύ καλή δουλειά η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αντίστροφης αξιολόγησης.

  Πολύ πιο επεξεργασμένη απ’ ό,τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς.

  Αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι υπάρχει προβληματισμός και ενδιαφέρον ανάμεσά μας.

  Το ζήτημα είναι όλα όσα καταγράφονται να ανοίξουν μια συζήτηση και να μετατραπούν εμπράκτως σε διεκδικήσεις.

  Πάντως, πρόκειται για ποιοτικό άλμα σε ό,τι αφορά το Σύλλογο. Και θα έπρεπε ΟΛΕΣ οι πλευρές του ΣΥΤΑ να φροντίσουν να έχει συνέχεια.

  Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τις συσχετίσεις απαντήσεων. Δίνουν μια σαφή εικόνα για ζητήματα που συζητιούνται καιρό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: