1-12 Ιουνίου: Μιλάμε για την καθημερινότητά μας στη δουλειά

Ιουνίου 12, 2009 at 9:24 πμ (Αττικής)

Για την αντίστροφη αξιολόγηση

Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα, Παρασκευή, 12 Ιουνίου, είναι η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των ερωτηματολογίων (Για το ερωτηματολόγιο δείτε εδώ).

Ευχαριστούμε θερμά τους/τις συναδέλφους/ισσες που έχουν ήδη αποστείλει τις απαντητικές επιστολές, καθώς κι εκείνους/ες που πρόκειται να το κάνουν σήμερα.

 _________ 

Για τη διαδικασία

Θα περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη, 17/6, ούτως ώστε να φτάσουν στη θυρίδα της Πρωτοβουλίας όλα τα ερωτηματολόγια που θα έχουν σταλεί μέχρι το τέλος της προθεσμίας.

Την Πέμπτη, 18/6, τα ερωτηματολόγια θα μεταφερθούν και θα ανοιχτούν στο Εργαστήριο Πολιτικής Επικοινωνίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών [Ξενοφώντος 4, 6ος όρ. –Σύνταγμα], θα καταμετρηθούν και θα αρχίσει η καταγραφή των στοιχείων στο ειδικό πρόγραμμα στατιστικής ανάλυσης. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ. και είναι ανοιχτή. Μπορείτε να παραστείτε απλώς ή και να βοηθήσετε στον έλεγχο των στοιχείων που θα περνιούνται στους Η/Υ. Μετά από αυτή τη διαδικασία θα ανακοινωθεί ο αριθμός των ερωτηματολογίων που συγκεντρώθηκαν και ο οικονομικός απολογισμός της έρευνας.

Η επεξεργασία των στοιχείων θα γίνει τις επόμενες μέρες, με τους ρυθμούς που δύνανται να την κάνουν οι φίλοι κι οι φίλες υποψήφιοι/ες διδάκτορες που μας βοηθάνε, οι οποίοι/ες, παρά τη δεδομένη προθυμία τους, είναι και φοιτητές/τριες και εργαζόμενοι/ες, κι άρα πραγματοποιούν την έρευνα αυτή στον ελεύθερο χρόνο τους, τον οποίο οφείλουμε να σεβαστούμε.

Την Παρασκευή, 26/6, ευελπιστούμε ότι θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα.

_________ 

Περί αξιοπρέπειας

Για εκείνους που έχουν διαμορφωθεί ως προσωπικότητες –και ως συνδικαλιστικές παρατάξεις- μέσα σε κομματικά γραφεία, είναι πολύ δύσκολο ακόμα και το να διανοηθούν ότι απλοί εργαζόμενοι/ες, από τη διοίκηση και το δίκτυο, από τα διπλανά γραφεία, μπορούν, αν το αποφασίσουν, να πάρουν το λόγο, με όλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται, και να μιλήσουν για την εργασιακή καθημερινότητά τους.

Και, για αυτούς, η όποια αντίστοιχη πρωτοβουλία –άρα και η Πρωτοβουλία- πρέπει να αποδοθεί κάπου, να χαρακτηριστεί ως το μακρύ χέρι κάποιου: αρχικά της –μειοψηφούσας- ΔΗΣΚ, στη συνέχεια του ΚΚΕ, μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και της ΔΑΚΕ και, προσεχώς, όταν εξαντληθεί το φάσμα των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, και της Αλ Κάιντα. Οποιουδήποτε, αρκεί να «εξηγηθεί» το παράδοξο μιας Πρωτοβουλίας που κάνει πράγματα χωρίς να έχει έναν συνδικαλιστικό ή κομματικό «μπαμπά» από τον οποίο να αντλεί κάλυψη. Καμία κάλυψη. Εδώ είμαστε, με τα ονόματα και τα πρόσωπά μας.

Χωρίς καβάτζες. Χωρίς προσβάσεις στην εργοδοσία, τη διεύθυνση προσωπικού ή την πλειοψηφία του ΔΣ -την πλειοψηφούσα ΔΗΣΚ δηλαδή- για να επιλύσουν κανένα πρόβλημα μας ή να μας «προστατεύσουν».

Χωρίς καμία διασφάλιση. Εξού και το 10ωρο στη δουλειά στην Τράπεζα, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα, που μας πνίγει όπως όλους και όλες τους/τις υπόλοιπους/ες και δε μας αφήνει περιθώρια «ελεύθερου» χρόνου, στον οποίο να μπορούμε να ασχοληθούμε με την άνεσή μας με το συνδικαλισμό, αναλωνόμενοι/ες σε συνεχείς ανακοινώσεις. Γιατί εμάς ο συνδικαλισμός ΔΕΝ είναι μέσα στο οκτάωρό μας.

Χωρίς ταμεία (κομματικά, απεργιακά, κ.α.), χωρίς δημόσιο χρήμα, μυστικά κονδύλια, επιχορηγήσεις ή οποιουδήποτε είδους οικονομική «ενίσχυση» -άρα και έλεγχο από «ευγενικούς χορηγούς».

Ρεφενέ. Έτσι καλύπτουμε το οικονομικό κόστος των πρωτοβουλιών μας. Εξού και οι ανακοινώσεις-φωτοτυπία αντί ιλουστρασιόν φυλλαδίων, κι όλα τα άλλα όχι και τόσο εμφανίσιμα και εντυπωσιακά.

Χωρίς να τα ξέρουμε όλα. Κι έτσι, ρεφενέ, μέσω καλών φίλων, προσπαθούμε να κάνουμε μια έρευνα με επιστημονικούς και σοβαρούς όρους, καλύπτοντας μέσω εκείνων τα κενά που έχουμε εμείς στις γνώσεις μας. Θα ήταν προτιμότερο να πληρωνόταν αδρά μια εταιρεία από το ταμείο του ΣΥΤΑ για να το κάνει «τεχνοκρατικά» (χωρίς φυσικά να διασφαλίζεται καμιά αντικειμενικότητα στη διαδικασία, ο πελάτης παραγγέλνει ό,τι επιθυμεί); Ας το κάνουν έτσι εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν τις ενέργειες του ΔΣ του Συλλόγου. Εμείς πάμε μέχρι εκεί που μπορούμε. Αλλά μέχρι εκεί θα πάμε.

Για να μη μείνουμε στη σιωπή. Το να μην αναγνωρίζεται μια θετική πρωτοβουλία κάποιων εργαζομένων είναι μέσα στα πλαίσια της –στενόμυαλης ίσως- παραταξιακής στρατηγικής. Δυστυχώς, στο δικό μας Σύλλογο, κάποιοι πάνε ακόμα πιο μακριά: η αντίστροφη αξιολόγηση καταδικάζεται και καλούμαστε να «μην απαντήσουμε». Δηλαδή, να μη μιλήσουμε.

Τι αντιπροτείνουν; Να μείνουμε στη σιωπή. Για μια ακόμα φορά. Για πόσα χρόνια ακόμα θα συνεχίσουμε να μένουμε στη σιωπή; Για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν κάποιοι να υπερασπίζονται αυτό το μοντέλο με αποφασιστικότητα μεγαλύτερη από αυτή με την οποία υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας; Για πόσο ακόμα θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σαν υπηκόους τους;           

Κι η εργοδοσία; Η εργοδοσία μπορεί, για άλλη μια φορά, να γελάει: το προεδρείο φροντίζει για μια ακόμη φορά ο σύλλογος να αναλωθεί σε εσωτερικές διαμάχες και τα πραγματικά ζητήματα να μείνουν πίσω, να μην καταγραφούν, να μην αναδειχθούν.

Αν κάποιοι θέλουν να παίξουν αυτό το ρόλο, ας το κάνουν. Θα έχουν αναμφίβολα κάποια επιτυχία ως συνήθως. Εμείς προχωράμε και κάνουμε αυτό που πιστεύουμε. Και θα φτάσουμε μέχρι εκεί που μπορούμε, όσοι και όσες επιθυμούμε να πάμε παραπέρα.

Η διαφορά είναι διαφορά. Και δεν κρύβεται.

 

________________________

  Προς εκείνους που συντάσσουν και υπογράφουν τις ανακοινώσεις του ΔΣ

Τους οποίους καλούμε –ξανά- στην καταμέτρηση των ερωτηματολογίων, όπως άλλωστε κι όλα τα μέλη του ΔΣ

Επειδή, όσο κι αν κατά καιρούς παρουσιάζονται εξίσου υπερκομματικοί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανήκουν στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη (πράγμα το οποίο εξάλλου, όποτε το καλούν οι συνθήκες, το προβάλλουν επαρκώς), θα έπρεπε να ξέρουν ότι τα πιστοποιητικά φρονημάτων έχουν καταργηθεί προ πολλού, κι ότι το «αποταξάμην [την ανανεωτική αριστερά, το κομμουνιστικό κόμμα, ή όποια άλλη πολιτική δύναμη]» ταιριάζει μάλλον σε διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε εκκλησίες κι όχι σε Συλλόγους. Υποπτευόμαστε, βάσιμα, ότι ακόμα κι αν, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, έμπαιναν μαζί μας στο παραβάν ή επιτηρούσαν την παραμονή μας στην παραλία από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, θα συνέχιζαν να χρησιμοποιούν το ίδιο επιχείρημα, ταυτίζοντάς μας μια με τη μία και μια με την άλλη κομματική δύναμη. Και μια και φτάσαμε στην εποχή της χούντας και του εμφυλίου, να θυμίσουμε ότι τότε –και για αρκετά χρόνια μετά, κατά το μετεμφυλιακό κράτος- εκείνοι/ες από τους οποίους απαιτούνταν δηλώσεις μετανοίας όταν αρνούνταν να τις υπογράψουν το έκαναν κυρίως, όχι γιατί ήταν μέλη του ΚΚΕ –πολλοί άλλωστε απ’ αυτούς δεν ήταν-, αλλά γιατί δεν είχαν καμιά διάθεση να διαπραγματευτούν την αξιοπρέπειά τους.

Η Πρωτοβουλία γεννήθηκε πέρσι στο γκισέ και στο δρόμο. Εκεί υπάρχει, κι εκεί λογοδοτεί: στην εργασιακή καθημερινότητα και στους αγώνες για ένα καλύτερο, όχι αύριο αλλά, σήμερα. 

_______________________

 

 

 

Advertisements

3 Σχόλια

 1. Anonyma said,

  Εξαιρετικό κείμενο. Μπράβο παιδιά.

  ΥΓ1. Αν παρολαυτά έχει κανείς καμιά άκρη στο ΣΥΡΙΖΑ, μήπως γίνεται να μου γνωρίσει εκείνη την ωραία και ετοιμόλογη τύπισσα που έβγαινε προεκλογικά στην ΤΒ;

  ΥΓ2. Θα σας ξαναχρεώσει στο ΣΥΝ ο Πρόεδρος. Το βρίσκει πολύ καλό επιχείρημα προφανώς, λόγω της μείωσης του ποσοστού του ΣΥΝ στις εκλογές. Πώς η ΝΔ σκέφτηκε τώρα να κάνει «σκούπα» στους μετανάστες και να φτιάξει στρατόπεδα συγκέντρωσης μπας και μαζέψει τίποτα πίσω; Έτσι κι η πλειοψηφία του ΔΣ μας. Αυτό σημαίνει, αντιστοίχως με τα ευρωεκλογικά, ότι καλά πάτε παιδιά. Συνεχίστε έτσι. Οι παντοκρατορίες είναι κακό πράγμα.

 2. I synadelfos said,

  Για το κείμενο της Πρωτοβουλίας:
  Ήταν εξαιρετικό. Και το προηγούμενο της ίδιας εβδομάδας ήταν, και ως προς τις επισημάνσεις σχετικά με τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ απέναντι στο ερωτηματολόγιο.

  Για την ανακοίνωση της –μίας εκ των δύο- ΔΗΣΚ:
  Εκκρεμεί μια απάντηση στα όσα καταγγέλλονται. Η σημερινή ανακοίνωση δε δίνει καμία απολύτως.

  Προς όφελος της αξιοπιστίας και των δύο ΔΗΣΚ, καλό θα ήταν να δημοσιοποιούσαν αμφότερες μέσω μέιλ όλα τα οικονομικά στοιχεία των απολογισμών τους.

  Προσωπικά είδα με χαρά την υπογραφή ΔΗΣΚ αυτή τη φορά.
  Ασφαλώς όσοι διαβάζουν προσεκτικά καταλαβαίνουν τα διακυβεύματα που κατέστησαν αναγκαία αυτή την υπογραφή, όπως και την επίκληση των ποσοστών, αλλά και το διμέτωπο χαρακτήρα της ανακοίνωσης, ο οποίος μάλλον προέκυψε ως αναγκαιότητα μετά την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας και είχε σαν αποτέλεσμα το κείμενο να σταλεί λίγο πριν την –τυπική- λήξη του ωραρίου.

  Κι επειδή θεωρώ βέβαιο ότι οι -πραγματικά ευφυείς, το σημειώνω ξανά- μορφές της πλειοψηφίας διαβάζουν το μπλογκ να σημειώσω ότι:

  Θα ήταν ευχής έργο η όποια ηγεσία (συλλόγου, ομοσπονδίας, κ.α.), που, καλώς -κατάκτηση του εργατικού κινήματος είναι αυτό-, βρίσκεται σε συνδικαλιστική άδεια για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων, να επιζητά να ακούει τις απόψεις τους, μια και εκείνοι είναι στους χώρους εργασίας και έχουν –αντικειμενικά- καλύτερη εικόνα. Άρα, το γεγονός ότι «η ΟΤΟΕ έχει διατυπώσει θέσεις και προτάσεις» δεν μπορεί να συνεπάγεται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι απαγορεύεται να διατυπώσουν τη γνώμη τους.

  ΥΓ. Και κάτι πιο σοβαρό, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις:
  Να διευκρινίσω, επειδή σε βλέπω να πηγαίνεις σαν «διαρροή» στο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα το οποίο είναι πράγματι αναχρονιστική επιλογή, ότι δε σε έστησα προχτέςστο σταθμό συνάδελφε, απλώς περίμενες σε λάθος έξοδο.

 3. O synadelfos said,

  Η απάντηση της πλειοψηφίας στην άλλη ΔΗΣΚ είναι σαν αυτή της ΝΔ στα σκάνδαλα: «δεν απαντάμε γι’ αυτά που κάναμε εμείς, γιατί κάνατε κι εσείς».
  Κι όπως η δεξιά, έτσι και η ηγεσία μας λύνει το ζήτημα λέγοντας «έχω πρόσφατη και καθαρή λαϊκή εντολή».

  ΥΓ. Και απολύτως σοβαρά τώρα: Συναδέλφισσα, αποκλειστικά και μόνο προς χάριν της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης (που το μόνο που δε χρειάζεται τώρα είναι «διαρροές»), θα σε δω στο πάρτυ. Πόσες εξόδους θα έχει ο χώρος;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: