Επιτέλους, κάτι αλλάζει τελικά στο σύλλογό μας

Ιουνίου 10, 2009 at 12:45 πμ (Αττικής)

1-12 Ιουνίου:
Μιλάμε για την καθημερινότητά μας στη δουλειά

 

Για τη γενική συνέλευση του Συλλόγου μας και το ερωτηματολόγιο

Γυρνώντας από τις κάλπες ή τις παραλίες, επιστρέφουμε στην ίδια εργασιακή πραγματικότητα όπου, όσο κι αν το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί προσδοκίες σε πολλούς ανάμεσά μας για το απώτερο μέλλον, άμεσα τίποτα δεν έχει αλλάξει και τα προβλήματα που βιώναμε μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή μάς περιμένουν κι από σήμερα.

Η αλλαγή προϋποθέτει τη δική μας ενεργή συμμετοχή, σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου, αλλά πρωτίστως στους χώρους όπου εργαζόμαστε και, άρα, ζούμε για πάρα πολλές ώρες κάθε μέρα.

Για το δικό μας εργασιακό χώρο λοιπόν:

 

1-12 ιουνίου: Αντίστροφη αξιολόγηση

 Για το ερωτηματολόγιο δείτε εδώ

Η αντίστροφη αξιολόγηση, η διαδικασία αξιολόγησης από εμάς της Τράπεζας και των συνθηκών εργασίας και ζωής που μας προσφέρει συνεχίζεται. Η συμμετοχή μέχρι τώρα είναι παραπάνω από ικανοποιητική, με μια ανταπόκριση που φαίνεται, κρίνοντας από τον αριθμό των ερωτηματολογίων που έχουν ήδη συγκεντρωθεί, να ξεπερνάει τα παραταξιακά στεγανά. Δεν πρόκειται άλλωστε για ένα είδος ψηφοφορίας, αλλά για μια προσπάθεια καταγραφής όλων των διαφορετικών απόψεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τελική ημερομηνία για την αποστολή είναι Παρασκευή, 12 Ιουνίου.

 

Στο σημείο αυτό, αφού ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας για τη μεγάλη σημασία που έδειξε ότι αποδίδει στο ερωτηματολόγιο, με –ολόκληρη- την ανακοίνωση 87 και με τη σχετική αναφορά του στην 88 (θα πρέπει να υποθέσουμε ότι το «δημοσκόποι» εμάς αφορούσε κι όχι εταιρίες τύπου V-PRC, MRB, κ.α. αν και σ’ αυτή την περίπτωση η αναφορά αυτή θα αποκτούσε νόημα), θα πρέπει να σημειώσουμε ότι:

Οι απαντήσεις στην επίθεση που δεχθήκαμε και την απόπειρα ουσιαστικά λογοκρισίας από πλευράς του προεδρείου του Συλλόγου, επιλέξαμε να δοθούν μετά το τέλος της διαδικασίας. Θα ήταν ίσως προς το συμφέρον του εγχειρήματος από πλευράς τακτικής, μετά από το ολίσθημα του προεδρείου, να διατηρούμε το θέμα κάθε μέρα στην επικαιρότητα με έναν πόλεμο ανακοινώσεων. Δεν μας ενδιαφέρει, ωστόσο, να λειτουργούμε με όρους [παρα-]πολιτικού μάρκετινγκ σε βάρος των συναδέλφων/ισσών που ξεκλέβουν με δυσκολία κάποια λεπτά από την πίεση της δουλειάς τους για να τα αφιερώσουν στο διάβασμα μιας ανακοίνωσης. Παρά την αντίληψη που μπορεί να έχουν άλλοι παράγοντες, εμείς θεωρούμε ότι απευθυνόμαστε σε σκεπτόμενους/ες κι ελεύθερους/ες εργαζόμενους/ες που έχουν το κριτήριο να αξιολογούν τις θέσεις και τις προσπάθειες κάθε πλευράς χωρίς να χρειάζονται υποδείξεις.

Επειδή λοιπόν αυτή τη φορά το προεδρείο υπερέβη τα εσκαμμένα, θα χρειαστεί να επανέλθουμε για να δοθεί μια απάντηση στα «επιχειρήματά» του, όταν και όπως πρέπει.

Προς το παρόν αρκούμαστε στο να επισημάνουμε ότι:

Κάποια στιγμή, θα πρέπει να αποφασίσουμε όλοι ότι, στο συνδικαλισμό, οι όποιες παρατάξεις οφείλουν να έχουν ως κύριο στόχο τους την εργοδοσία και όχι τις άλλες φωνές. Και ότι οι διαφωνίες πρέπει να έχουν να κάνουν, όχι με το πώς φιμώνεται η μειοψηφία ενός ΔΣ από την πλειοψηφία του, αλλά με διαφορετικές προσεγγίσεις για τον κοινό στόχο, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της κοινότητάς μας, αυτής των εργαζομένων.

Αφού συμφωνήσουμε σ’ αυτόν τον κοινό στόχο, θα πρέπει τουλάχιστον να μάθουμε να αναγνωρίζουμε θετικές πρωτοβουλίες που δεν έτυχε να πάρουμε εμείς, ασκώντας τους ασφαλώς εποικοδομητική κριτική.

Το να βγάζει η κυρίαρχη παράταξη ενός ΔΣ ανακοίνωση (το ύφος της οποίας πιθανώς θα χαροποιούσε την εργοδοσία) για μια πρωτοβουλία μια άλλης παράταξης του ίδιου Συλλόγου, είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό. Πόσο μάλλον όταν την υπογράφει ως ΔΣ κι όχι ως παράταξη, καθιστώντας την έτσι καταγγελία ενός ΔΣ απέναντι στην πρωτοβουλία μιας συνιστώσας των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία του ΔΣ είχε μια ακόμα ευκαιρία να αποδείξει έμπρακτα ότι η κριτική που κατά καιρούς της ασκείται για αυταρχική συμπεριφορά και για μη διασφάλιση του δικαιώματος έκφρασης των εργαζομένων είναι άδικη. Δυστυχώς, επιμένει να επιβεβαιώνει το εντελώς αντίθετο.

  

Λίγα λόγια για τη γενική συνέλευση του συλλόγου μας της 03-06-2009

(για τους/τις πολλούς/ες που, δυστυχώς, δεν ήταν εκεί)

 Η συμμετοχή

Η συμμετοχή ήταν μικρότερη από άλλες χρονιές. Η κινητοποίηση του προεδρείου του Συλλόγου άλλωστε ήταν πολύ περιορισμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή (πιθανότατα επειδή η φετινή συνέλευση δε συνοδευόταν από εκλογές). Επισκέψεις σε καταστήματα δεν έγιναν και η, μέσω ανακοίνωσης, «απειλή» για καταλήψεις κτιρίων όπου δε θα αποχωρούσαν οι εργαζόμενοι/ες στην ώρα τους, φυσικά δε λήφθηκε σοβαρά υπόψη από κανένα. Κάποια καταστήματα έκλεισαν στις 6 και στις 7, όπως κάθε μέρα, και η προσέλευση των εργαζόμενων από το δίκτυο ήταν, εκ των πραγμάτων, προβληματική. Στο μέλλον πρέπει να υπάρξει ένας προβληματισμός για πιθανή αλλαγή ημέρας και ώρας ώστε να διευκολύνονται και οι συνάδελφοι/-ισσές των εκτός λεκανοπεδίου κατ/των.

Από την άλλη, η ανώτατη διοίκηση της Τράπεζας παραβρέθηκε σύσσωμη: γενικοί διευθυντές, διευθυντές διευθύνσεων, περιφερειακοί, κ.α.. Θα ήταν άδικο να τους θεωρούμε όλους ένα, ορισμένοι όμως εξ αυτών καλό θα ήταν να θυμούνται τη συναδελφική τους ιδιότητα περισσότερο από μια φορά το χρόνο και να πράττουν ανάλογα.

 

Η διαδικασία

Φέτος, το τριμελές προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης σκεπτόμενο, επιτέλους, την υστεροφημία του τήρησε (κάποια από) τα στοιχειώδη προσχήματα κατά τη διεξαγωγή της συνέλευσης. Η «προεδρική φρουρά» δεν αφέθηκε εντελώς ασύδοτη να βρίζει και να τρομοκρατεί όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, γεγονός που βέβαια πρώτα από όλα οφείλεται στην ύπαρξη μιας πιο συγκροτημένης παρουσίας συναδέλφων/-ισσών που μέχρι τώρα συνήθιζαν να προσέρχονται ατομικά και να περιορίζονται, αναγκαστικά, σε ρόλο παρατηρητών.

Αυτό που διαφάνηκε μέσα από τη διαδικασία είναι ότι έφτασε ο καιρός, αυτοί που χρόνια τώρα ξέρουν (όχι να μιλάνε αλλά) μόνο να φωνάζουν, να μάθουν πια και να ακούνε. Ίσως κάτι αλλάζει τελικά σε αυτόν το Σύλλογο.

 

Ο οικονομικός απολογισμός

Ως προς τα του οικονομικού απολογισμού οφείλουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Διαβάστηκε μια μακροσκελής έκθεση από το ένα μέλος της τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής με μια σειρά από παρατηρήσεις. Δεν είναι ούτε πρόθεση ούτε αρμοδιότητά μας να την κοινοποιήσουμε ή να τη σχολιάσουμε. Ως προς τη διαδικασία της ψηφοφορίας, όμως, έχουμε να επισημάνουμε ότι κακώς – τόσο βάσει καταστατικού όσο και βάσει κοινής λογικής-  αυτή έγινε φανερή, δια ανατάσεως των χειρών, και όχι μυστική, σε κάλπη, όπως αυτή του διοικητικού απολογισμού. Και αφού έγινε έτσι, στη συνέχεια αντί να καταμετρηθούν τα «ναι» και τα «λευκά» (που οπωσδήποτε δεν ήταν πλειοψηφικά αλλά ούτε και αμελητέα) έγινε μια αστραπιαία εκτίμηση «με το μάτι» που κατέληξε στο αποτέλεσμα «σχεδόν παμψηφία».

Το να μην μπορεί να γίνει μια κανονική ψηφοφορία με ένα αποτέλεσμα που να καταγράφεται στα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τη λειτουργία του Συλλόγου μας. Η για πολλοστή φορά –σε συνεδριάσεις Δ.Σ. και σε Γενικές Συνελεύσεις- επαναλαμβανόμενη επίσπευση των διαδικασιών ελέγχου επί των οικονομικών δεν αφήνει και τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ο διοικητικός απολογισμός

Το ενθαρρυντικό ήταν ότι, αυτή τη φορά, το λόγο πήραν περισσότεροι συνάδελφοι (δυστυχώς όχι και συναδέλφισσες), κάποιοι νέοι και κάποιοι παλαιότεροι που σπάνια μέχρι τώρα μιλούσαν δημοσίως, εκτός από τους «παραδοσιακούς» συνδικαλιστές που μονοπωλούν εδώ και χρόνια όλες τις λειτουργίες του Συλλόγου.

Το άσχημο ήταν ότι, όταν άρχισαν να τίθενται και κάποια πραγματικά ενδιαφέροντα ζητήματα, η αίθουσα είχε ήδη, σε μεγάλο βαθμό, αδειάσει.

Σε κάθε περίπτωση, το ότι ο αριθμός των αρνητικών ψήφων από μονοψήφιος που ήταν σταθερά τα τελευταία 7 τουλάχιστον χρόνια αυξήθηκε σε 50, έχει, αν μη τι άλλο, σημασία. Και για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση των ημερών, ελπίζουμε οι διοικούντες το Σύλλογο να «έλαβαν το μήνυμα».

 

Εμείς συνεχίζουμε να μιλάμε για την καθημερινότητά μας στη δουλειά

και –προφανώς- θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και μετά τη 12η Ιουνίου.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: