1-12 Ιουνίου: Μιλάμε για την καθημερινότητά μας στη δουλειά

Ιουνίου 1, 2009 at 10:16 πμ (Αττικής)

 

 

 

 

 

Αντίστροφη Αξιολόγηση

Το ερωτηματολόγιο που φτάνει σήμερα στα χέρια σας είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που έγινε από συναδέλφους και συναδέλφισσες της Πρωτοβουλίας σε συνεργασία με ομάδα υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σκοπός του είναι η καταγραφή της πραγματικής κατάστασης των εργαζομένων στην Τράπεζα, η αποτύπωση της οποίας εξάλλου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να τεθεί κάποτε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές μας ανάγκες.

Ενώ η συζήτηση που διεξάγεται γύρω μας αφορά τις ευρωεκλογές και το μέλλον μιας άλλης κοινότητας, ευρύτερης, εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε για το παρόν της δικής μας μικρής κοινότητας και για τα προβλήματά της. Σε μια πραγματικότητα όπου η κυρίαρχη συνθήκη είναι ο αποκλεισμός των εργαζομένων από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ακόμα και αυτών του Συλλόγου τους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποτυπωθεί η άποψη του/της καθενός/καθεμιάς από μας για την κατάσταση που βιώνουμε στην εργασιακή μας καθημερινότητα.

Σε μια κοινότητα που λειτουργεί με πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες, η διατύπωση άποψης και η άσκηση κριτικής οφείλει να γίνεται από και προς όλες τις κατευθύνσεις. Κανείς δεν έχει το αλάθητο και κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής. Όλοι και όλες εμείς, εδώ και πολλά χρόνια, υποκείμεθα σε μια μονομερή αξιολόγηση, από την πλευρά της Διοίκησης, με κριτήρια που συχνά καθορίζονται αυθαίρετα, από ανθρώπους που δεν έχουν κάτσει ούτε μία μέρα στο γκισέ. Ενώ, εμείς, απ’ την άλλη, δεν έχουμε το δικαίωμα να αξιολογήσουμε τις πράξεις και τις επιλογές της Διοίκησης που επιδρούν άμεσα στη διαμόρφωση της καθημερινότητάς μας, στους χώρους εργασίας αλλά και έξω από αυτούς, μετά τη λήξη ενός οχτάωρου που όλο και «ξεχειλώνει» και δεν μπορεί να είναι όλη μας η ζωή.

Εάν είχαμε να κάνουμε με κάποιους πραγματικά τεχνοκράτες μάνατζερ που να λειτουργούν πάνω σε αμερικανικά πρότυπα, η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει από την πλευρά της ίδιας της Τράπεζας προκειμένου, στη βάση της δικής της λογικής, να βγάλει συμπεράσματα που να βοηθούν στη χάραξη του επιχειρησιακού της σχεδιασμού, αλλά και για να δώσει στους/στις εργαζόμενους/ες την αίσθηση (και μόνο) της «συμμετοχής» σε αυτόν, με σκοπό να καλλιεργήσει την «ταύτισή» τους με την επιχείρηση. Στην περίπτωσή μας όμως, η Διοίκηση λειτουργεί με έναν τρόπο που συνδυάζει τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό με τον ανατολικό δεσποτισμό, απαξιώνοντας πλήρως, και τυπικά και επί της ουσίας, τον εργαζόμενο και καθιστώντας τον τελευταίο τροχό της αμάξης, ένα απλό εκτελεστικό όργανο, απρόσωπο, που δεν μπορεί να έχει γνώμη. Οι εργαζόμενοι/ες όμως στην Τράπεζα, όπως και οι πελάτες, είναι οι φυσικοί κριτές της λειτουργίας της, καθώς είναι αυτοί που την υλοποιούν κάθε μέρα και άρα οι πλέον κατάλληλοι για να επισημάνουν τις θετικές και τις αρνητικές πλευρές της.

Η αξιολόγηση βέβαια από μόνη της δε λέει τίποτα: σε άλλες Τράπεζες γίνεται ήδη, οργανωμένη από τη Διοίκηση. Μια τέτοιου τύπου αξιολόγηση ΔΕΝ μπορεί να υποκαταστήσει αυτή που πρέπει να γίνεται από την πλευρά των εργαζομένων: γιατί, εδώ, στην αντίστροφη αξιολόγηση, οι εργαζόμενοι/ες παίρνουν το λόγο χωρίς να τους τον «παραχωρεί» κανείς και γι’ αυτό το περιεχόμενο είναι άλλο και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων διαφορετική. Θα ήταν ασφαλώς καλύτερο η διαδικασία αυτή να γινόταν από τον ίδιο το Σύλλογο: ένα Σύλλογο που να ενδιαφέρεται για τη γνώμη των μελών του και να προσπαθεί πραγματικά να την εκφράσει. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει κάποτε. Προς το παρόν, πάμε μόνοι/ες μας.

 

Η διαδικασία

Προσπαθήσαμε ώστε το ερωτηματολόγιο να είναι περιεκτικό, αλλά συνάμα και αναλυτικό, χωρίς γενικεύσεις και απλουστευτικά σχήματα, με ένα εύρος απαντήσεων που να δίνει τη δυνατότητα στον καθένα/στην καθεμιά να προσδιορίσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την άποψή του/της.

Αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες, επιλέξαμε μια διαδικασία αποστολής και συλλογής πιο χρονοβόρα και δαπανηρή από την αποστολή ενός απλού e-mail, που όμως διασφαλίζει τόσο την εγκυρότητα της διαδικασίας όσο και την πλήρη τήρηση της ανωνυμίας.

Έτσι, το ερωτηματολόγιο φτάνει στα χέρια σας μαζί με ένα φάκελο απαντητικής επιστολής, το τέλος της οποίας θα πληρωθεί –«ρεφενέ»- από τα μέλη της Πρωτοβουλίας. Εσείς, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο, να το βάλετε στο φάκελο και να το ρίξετε σε ένα κουτί των ΕΛΤΑ, ΧΩΡΙΣ να σημειώσετε σ’ αυτόν κανένα στοιχείο της ταυτότητάς σας.

Η διαδικασία της συλλογής ξεκινάει από σήμερα, Δευτέρα, 1 Ιουνίου, και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009. Οι φάκελοι θα πρέπει λοιπόν να φτάσουν στην ταχυδρομική θυρίδα που δημιουργήθηκε ειδικά γι’ αυτό το λόγο (αλλά θα εξακολουθήσει να υπάρχει και μετά για να διευκολυνθεί η επικοινωνία κι ο διάλογος) με σφραγίδα ταχυδρομείου μέχρι και τη 12η Ιουνίου. Η προθεσμία αυτή τίθεται για έναν πρακτικό λόγο, κάποια στιγμή πρέπει να βγουν τα αποτελέσματα, αλλά και για έναν ουσιαστικό που έχει να κάνει με την εγκυρότητα της διαδικασίας: οι απαντήσεις πρέπει να συλλεγούν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σχετικά μικρό, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι/ες απάντησαν υπό τις ίδιες συνθήκες.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η επεξεργασία των αποτελεσμάτων, στην οποία πάλι θα μας βοηθήσουν οι υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Αθηνών που ειδικεύονται στο αντικείμενο.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τόσο στο μπλογκ όσο και με μέιλ.

Το εγχείρημα δεν είναι από τα εύκολα. Προχωράμε όμως σ’ αυτό γιατί πιστεύουμε ότι έχει σημασία για όλους και όλες μας.

Ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη συμμετοχή σας

 

 1-12 Ιουνίου:

Μιλάμε για την καθημερινότητά μας στη δουλειά

Advertisements

20 Σχόλια

 1. Ανώνυμος said,

  Συγχαρητήρια.

  Επιτέλους χρειαζόταν μια πραγματικά συγκροτημένη παρέμβαση.

  Το ερωτηματολόγιο, με τις διάφορες θεματικές του, νομίζω ότι αγγίζει όλες τις πλευρές της εργασιακής μας πραγματικότητας.

  Συγχαρητήρια πάλι και μακάρι η πρωτοβουλία σας να βρει τη στήριξη που της αξίζει, πέρα από παρατάξεις.

 2. Ergazomenos said,

  Κι εγώ συγχαρητήρια έχω να πω.
  Φαίνεται ότι το ερωτηματολόγιο έχει διαμορφωθεί με επιμέλεια. Το ότι εκείνοι που το έφτιαξαν είχαν κάποια εμπειρία σε έρευνες αυτού του τύπου λόγω επιστημονικής ενασχόλησης, μόνο θετικό μπορεί να είναι.
  Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες προσπάθειες και μακάρι από του χρόνου να το κάνει ο ΣΥΤΑ αυτό. Του οποίου η διαφωνία υποθέτω ότι είναι, όχι με τη διαδικασία την ίδια, αλλά με εκείνους που θα τη φέρουν σε πέρας, την Πρωτοβουλία Εργαζομένων δηλαδή.
  Ας αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία για να μάθουμε καλύτερα πώς το σύνολο των εργαζομένων βλέπει την εργασιακή του καθημερινότητα.
  Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην ολοκλήρωση της έρευνας.

 3. Anonyma said,

  Ήδη η ανακοίνωση 87 του προέδρου δείχνει ότι ορισμένοι δεν έχουν καμιά διάθεση να στηρίξουν την πρωτοβουλία των παιδιών [της Πρωτοβουλίας].
  Αν έβλεπαν λίγο καλύτερα θα καταλάβαιναν δύο πράγματα:
  Πρώτον, ότι δε μας ελέγχουν όλους, όπως πολύ θα ήθελαν.
  Δεύτερον, ότι οι εργαζόμενοι εκεί μέσα και μνήμη έχουν και να διαβάζουν ξέρουν, και άρα είναι σε θέση να κρίνουν ποιος έχει επιχείρημα και ποιος όχι.
  Κι εδώ που τα λέμε, η ανακοίνωση 87 από επιχειρήματα δεν πάει καλά. Δε χρειάζεται να είσαι διδάκτορας για να καταλάβεις ότι δείχνει απλώς ενόχληση κι εμπάθεια.
  Η ανώνυμη διαδικασία του ερωτηματολογίου είναι σωστή και μπράβο στα παιδιά που την επέλεξαν –και που θα την πληρώσουν κι από την τσέπη τους. Κανένα ερωτηματολόγιο αυτού του τύπου πουθενά δε συμπληρώνεται με ονοματεπώνυμο. Κι η εμπάθεια που κατά καιρούς βλέπουμε εναντίον όποιου εκφράζει μια άλλη γνώμη αρκεί ως λόγος για να διστάζει ο κόσμος να πάρει το λόγο. Ε, αν κάπως πρέπει να καταγραφεί η άποψη του κάθε εργαζόμενου, ας γίνει ανώνυμα. Φυσικά κάποιοι θα προτιμούσαν να καταργηθεί και η μυστική ψήφος, αλλά δε γίνεται. Για να εκφράσουμε ελεύθερα την άποψή μας υπάρχει κι αυτή, αλλιώς θα έμπαιναν μαζί μας στο παραβάν, όπως παλιά, κι αν είχαν τη δυνατότητα αυτή μπορεί η Πρωτοβουλία να μην κατάφερνε να πάρει την έδρα στο ΔΣ.

 4. Xoris onomateponymo said,

  Για το παραπάνω σχόλιο: Πράγματι, είναι να απορεί κανείς πώς η συγκεκριμένη ηγετική φυσιογνωμία -που αδιαμφισβήτητα έχει ικανότητες, αυτό είναι δεδομένο- θεώρησε σκόπιμο, απέναντι στην πρωτοβουλία των παιδιών να αφήσει να διαφανούν αυτά τα στοιχεία, η εμπάθεια και η ενόχληση, από πλευράς της.
  Αυτό δεν αντιστοιχεί στις ικανότητες ως προς τη διαμόρφωση τακτικής που διαθέτουν «όλοι οι άνθρωποι του προέδρου» -πόσο μάλλον ο ίδιος.
  Σε κάθε περίπτωση: Η κίνηση αυτή έχει τη δυνατότητα να «ταρακουνήσει» την εργοδοσία από την [ήσυχη] καθημερινότητά της. Θα ήταν ορθότερο η πλειοψηφία του ΔΣ να μην τη σαμποτάρει. Δεν προσφέρει καν καλές υπηρεσίες στην Τράπεζα έτσι.

 5. Anonyma said,

  Ε, ακριβώς. Γιατί το ΔΣ ενός συλλόγου εργαζομένων βγάζει ανακοίνωση που ούτε η Διοίκηση δε θα έβγαζε για ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο κάτω-κάτω; Για να μη μάθει η Διοίκηση ως προς τι δεν είμαστε ευχαριστημένοι; Προασπίζουν τα συμφέροντα ποιου έτσι;
  Σημείωση: Το ΔΣ κι όχι η παράταξη της πλειοψηφίας υπογράφει την ανακοίνωση. Ευτυχώς, το ΔΣ μας λειτουργεί με μεγάλη ταχύτητα.

 6. Xoris onomateponymo said,

  Τα δικά μου συμφέροντα πάντως συνάδελφε δεν τα προασπίζονται έτσι.
  Δυστυχώς μας παίρνει πάντα κάποιο χρόνο για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αλλά κάποια στιγμή το καταλαβαίνουμε.

 7. Anonyma said,

  Κι όταν το καταλαβαίνουμε, καλό είναι να το συζητάμε.
  Γι’ αυτό: Καλά τα μπλογκ, αλλά μήπως να βρεθούμε να πιούμε κανάν καφέ;

 8. Xoris onomateponymo said,

  Και πώς θα βρεθούμε συνάδελφε; Θα πρέπει να ανταλλάξουμε στοιχεία ταυτότητας για να αναγνωρίσουμε κάπως ο ένας τον άλλο.

 9. Anonyma said,

  Αύριο στις οκτώ θα είμαι στο σταθμό στο Θησείο και θα κρατάω ένα κόκκινο γαρύφαλλο συνάδελφε.

 10. Xoris onomateponymo said,

  Ταχύτατος συνάδελφε, όπως το ΔΣ μας.

  Συναδέλφισσα παρακαλώ.

 11. Anonyma said,

  Ελεύθερη;

 12. Xoris onomateponymo said,

  Ηλικιακή κατηγορία 35-40.
  Οικογενειακή κατάσταση: Άγαμη χωρίς παιδιά.

 13. Anonyma said,

  Καλό, συναδέλφισσα!

 14. protergatt said,

  Αγαπητοί συνάδελφοι, όταν γράφετε απαντήσεις σε προηγούμενο σχόλιο υπάρχει και μια άλλη δυνατότητα: μπορείτε να τις ανεβάζετε ως απάντηση στο σχόλιο στο οποίο απαντάτε και να μην τις βάζετε ως ξεχωριστά σχόλια. Σε κάθε περίπτωση, εσείς αποφασίζετε.

 15. Ergazomeni said,

  Εξαιρετική η πρωτοβουλία της «Πρωτοβουλίας»! Το έχω ήδη στείλει και από ότι κατάλαβα, θα απαντηθεί από όλους τους συναδέλφους μου στο κατάστημα. Είναι καιρός να μάθουμε στην Ελλάδα τι θα πει αξιολόγηση που διενεργείται με τη μεθοδολογία και τις τεχνικές που διέπουν την κοινωνική έρευνα και που θα αποφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς δεν έχω υπόψη μου την ανακοίνωση 87, αλλά σίγουρα πολλοί θα είναι ενοχλημένοι διαβλέποντας τα αποτελέσματα απο την επεξεργασία των ερωτηματολογίων. Χαίρομαι που στο blog αυτό θερμαίνουμε τις σχέσεις μας έστω και ανώνυμα! Θα παρακαλούσα τους συναδέλφους από την Πρωτοβουλία να κάνουν μια βόλτα στην επαρχέια σε Κ.Λ. και Ε.Κ. για να σας γνωρίσουμε γιατί οι ανακοινώσεις σας (αν και λίγες) νοιώθουμε ότι διαβάζουν τη σκέψη μας και τα αυναισθήματά μας.

  Υ.Γ. Κι εγώ ελεύθερη κοπέλα είμαι και ούτε καν 35! Πότε θα γίνω μάνα?

 16. protergatt said,

  Όντως πρέπει να πάμε στα εκτος Αθήνας καταστήματα και είναι κάτι που και εμείς το θέλουμε πολύ. Κάναμε κάποιες εξορμήσεις το χειμώνα αλλά σίγουρα υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Το κύριο πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι απαιτούνται κανονικές άδειες, κάτι που ειδικά για όσους εργάζονται στο δίκτυο δεν είναι και ότι πιο εύκολο. Δεν το αμελούμε πάντως και πιστεύουμε πως μέσα στο μήνα θα καταφέρουμε να επισκεφθούμε κάποια καταστήματα.
  Από την άλλη, βλέπουμε ότι η Πρωτοβουλία λειτουργεί σε πολλά επίπεδα και φέρνει τους συναδέλφους και συναδέλφισσες πιο κοντά. Μαλλον ήρθε ο καιρός να κάνουμε και κανένα πάρτι.

 17. Anonyma said,

  Λοιπόν, αναμένουμε αυτό το πάρτι, όπως αναμέναμε και μια απάντηση στην ανακοίνωση 87 αλλά δεν την είδαμε.
  Αφού δεσμευτήκατε όμως γι’ αυτό, το θεωρώ δεδομένο. Μια καλή ευκαιρία θα είναι η ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου, να κάνουμε και τα σχόλιά μας από κοντά. Άντε να έχουμε κι εμείς κάτι να περιμένουμε σε κοινωνικό γεγονός, γιατί ο χορός του ΣΥΤΑ δε μας καλύπτει.
  Να ενημερώσω ότι εγώ θα είμαι εκεί με το κόκκινο γαρύφαλλο μου -και μη με στήσετε όπως προχτές στο σταθμό του ηλεκτρικού συναδέλφισσες.
  Παρακαλούμε να φέρετε και τους διδάκτορες στο πάρτι να απαντήσουν στις απορίες μας από κοντά. Καιρός να επέλθει η σύγκλιση των εργασιακών χώρων με τα πανεπιστήμια.
  Αγαπητή ergazomeni, ελπίζω να γίνεις μάνα πριν πάρεις αύξηση της προκοπής, γιατί αυτό το δεύτερο θα αργήσει.
  Ελπίζω η διαδικασία συλλογής των ερωτηματολογίων να πηγαίνει καλά.
  Ακούω ότι φεύγουν μαζικά από καταστήματα κι ότι υπάρχει κόσμος που λειτουργεί πέρα από τη γραμμή του Προέδρου.

 18. Επιτέλους, κάτι αλλάζει τελικα στο σύλλογό μας « Πρωτοβουλία Εργαζομένων Τράπεζας Αττικής said,

  […] Ιουνίου 10, 2009 at 12:45 πμ (Αττικής) 1-12 Ιουνίου: Μιλάμε για την καθημερινότητά μας στη δουλ… […]

 19. Επιτέλους, κάτι αλλάζει τελικά στο σύλλογό μας « Πρωτοβουλία Εργαζομένων Τράπεζας Αττικής said,

  […] Ιουνίου 10, 2009 at 12:45 πμ (Αττικής) 1-12 Ιουνίου: Μιλάμε για την καθημερινότητά μας στη δουλ… […]

 20. Επιτέλους, κάτι αλλάζει τελικά στο σύλλογό μας « Πρωτοβουλία Εργαζομένων Τράπεζας Αττικής said,

  […]  Για το ερωτηματολόγιο δείτε εδώ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: