Η ΒΟΥΒΗ ΥΠΟΒΟΣΚΟΥΣΑ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ RBS

Μαΐου 14, 2009 at 10:41 μμ (Διεθνή, Τράπεζες)

Μετάφραση από ρεπορτάζ για την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Royal Bank of Scotland. Η τράπεζα (στην οποία το βρετανικό κράτος ελέγχει πάνω από το 70% του μετοχικού της κεφαλαίου) παρουσίασε καθαρές ζημιές ύψους 857 εκ. λιρών (960 εκ. ευρώ) το πρώτο τρίμηνο, υπό το βάρος των μεγάλων παραγραφών ζημιών που σχετίζονται με την πιστωτική κρίση. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η RBS είχε σημειώσει κέρδη 245 εκ. λιρών.

Η τράπεζα ανέφερε ότι οι ζημιές της από την αγορά πίστωσης και οι απομειώσεις που σχετίζονται με τη μερική εξαγορά της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro, ανήλθαν συνολικά στα 4,93 δισ. λίρες στο πρώτο τρίμηνο, οι οποίες όμως σε μεγάλο μέρος αντισταθμίστηκαν από την ισχυρή της επίδοση στο τμήμα διεθνών επενδύσεων.

Στην προσπάθειά της να περιορίσει το κόστος λειτουργίας κατά 2,5 δισ. λίρες, η τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα απολύσεις 9.000 υπαλλήλων της στα επόμενα 2 χρόνια, οι μισές από τις οποίες θα γίνουν στη Βρετανία.

Ενώ η τράπεζα προβαίνει σε μαζικές απολύσεις, οι αμοιβές του διοικητή της Φρέντι Γκούντγουιν την περασμένη περίοδο ήταν τέσσερα εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες λίρες τον χρόνο (1.300.000 λίρες μισθός και 2.900.000 λίρες μπόνους). Παράλληλα εξασφάλισε σύνταξη 585.000 λίρες τον χρόνο. Στο διάστημα που ο Φρέντι Γκούντγουιν ήταν στο τιμόνι της Royal Bank of Scotland συγκέντρωσε συνολικά αμοιβές ύψους 21 εκατομμυρίων λιρών.

Η υπόθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η Royal Bank of Scotland δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα της ναυτιλιακής πίστης, απασχολώντας 60 περίπου εργαζόμενους.

____________

«Παλιά ήταν το γεγονός της χρονιάς» μου υπενθύμισε ο οδηγός του ταξί περνώντας πίσω από ένα κονβόι από αστυνομικές κλούβες έξω από την ετήσια συνέλευση της Royal Bank of Scotland. «Όλοι έβγαιναν χαμογελώντας».

Τώρα πια δεν χαμογελούν. Η κατάσταση φέρνει περισσότερο σε μνημόσυνο παρά σε ετήσια γενική συνέλευση – ένα μνημόσυνο στο οποίο οι συμμετέχοντες στο πένθος καλούνται να θάψουν οι ίδιοι τα πτώματα.

Η RBS δεν ήθελε να ρισκάρει μια ένοπλη εξέγερση. Οι έλεγχοι ασφαλείας- όπου μεταξύ άλλων οι χαρτοφύλακες αντικαταστάθηκαν με χαρτοσακούλες όπως αυτές που δίνονται πλέον για επιβίβαση σε αεροπλάνο ενώ διενεργήθηκαν και έλεγχοι στα ρούχα των προσκεκλημένων – ήταν άφθονοι, όπως άλλωστε και ο μπουφές. Αυτά πλέον έχουν παρέλθει, τώρα πια αναλαμβάνουν οι φορολογούμενοι.

Σε αυτή τη συνέλευση υπήρχε διάχυτη μια βουβή, υποβόσκουσα οργή με πολλές πιθανότητες να οδηγήσει σε έκρηξη εάν ο νέος πρόεδρος Sir Philip Hampton έλεγε μια άστοχη φράση ή λέξη. Τα ερωτήματα των μετόχων χαρακτηρίζονταν από θυμό –πειθαρχημένο και αξιοπρεπή ωστόσο- για μια μεγάλη, κάποτε, τράπεζα που είχε πλέον εκμηδενίσει την αξία των μακροχρόνιων επενδύσεών τους.

Ιδιαίτερα δηκτικές ήταν οι ερωτήσεις πρώην εργαζομένων που ακόμα προσπαθούν να κατανοήσουν πώς η τράπεζά τους έχασε τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά διογκώθηκαν από την απόκτηση ενός σημαντικού μεριδίου της ολλανδικής ABN Amro που επικυρώθηκε, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. πριν από 18 μήνες.

Ο John Waterson, ένας ιδιώτης μέτοχος, συμφώνησε με το Sir Philip στο ότι πρέπει να σταματήσει το «δημόσιο μαστίγωμα» αλλά αναρωτήθηκε γιατί στο συμβούλιο υπήρχαν ακόμα τρεις διευθυντές των ημερών του Sir Fred Goodwin. «Αυτοί ήταν που οδήγησαν την τιμή της μετοχής στο ναδίρ. Όλα τα μέλη του Δ.Σ. έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή», πρόσθεσε μέσα σε χειροκροτήματα.

Κάποιος άλλος απαίτησε από το Gordon Pell, αναπληρωτή γενικό διευθυντή και έναν από τους λίγους που επιβίωσαν από την προηγούμενη διοίκηση, να δώσει εξηγήσεις.

Μια άλλη μικρομέτοχος, η κα Evans, θυμήθηκε την περσινή συνέλευση στο Gogaburn όπου ο Sir Fred την είχε διαβεβαιώσει ότι ηABN Amro ήταν μια καλή αγορά. «Μήπως ήταν στη φαντασία μου;», αναρωτήθηκε.

Πολλοί ήταν αυτοί που διατήρησαν επιφυλάξεις για το μέγεθος και την ταχύτητα των αλλαγών στην RBS. Ίσως έφταιγε το γνώριμο στήσιμο στη σκηνή του συνεδριακού κέντρου του Εδιμβούργου που θύμιζε σοβιετικό πολιτικό γραφείο και που έδινε την αίσθηση ότι απλώς «άλλαξε ο Μανωλιός».

Άλλωστε και οι νέοι διευθυντές φαίνονται ακριβώς όπως αυτοί που οδήγησαν την τράπεζα στο χείλος του γκρεμού. Ήταν άραγε μια επανάσταση τύπου Ρουμανίας όπου τα κόκκινα κοστούμια αντικαταστάθηκαν με μπλε αλλά αυτοί που τα φορούν είναι οι ίδιοι; Ήταν αυτό ένα πραγματικά νέο Δ.Σ. ή απλά ένα μεταβατικό σχήμα που σύντομα θα επανέλθει στις παλιές πρακτικές μόλις κοπάσει η ένταση;

Σίγουρα δε βοήθησε και η ομιλία του Hampton, η οποία ήταν μεν εύγλωττη και επεξεργασμένη αλλά διεκπεραιώθηκε με έλλειψη ενέργειας, όπως παρατήρησε ένας μέτοχος: «Γιατί το Δ.Σ. δεν ενεργοποιείται περισσότερο για την ανάκαμψη; Μοιάζουν βαριεστημένοι».

Σίγουρα επίσης δε βοήθησε η απουσία του γενικού διευθυντή Stephen Hester, ο οποίος αναρρώνει από ένα ατύχημα που είχε ενώ αθλούταν  καθώς και οι υπόλοιποι σύμβουλοι που είχαν κουλουριαστεί στο τραπέζι σαν εκθρονισμένοι ευγενείς που περιμένουν να εκτελεστούν από το πλήθος.

Κι ενώ οι μέτοχοι περίμεναν κάποια ψήγματα ανακούφισης από το νέο πρόεδρο, κάποια ίχνη ανάκαμψης, κάποιο ελάχιστο θετικό σημάδι για αναστροφή της παρούσας κατάστασης, τίποτα δεν προέκυψε.

Οι Hampton και Hester έμειναν προσκολλημένοι στο σενάριο μιας δύσκολης πορείας τριών με πέντε έτη. Μπορεί κανείς βέβαια να υποθέσει ότι ακόμα κι αν υπήρχαν καλές ειδήσεις για να αναφερθούν, η αξιοπιστία της τράπεζας έχει καταρρεύσει τόσο ώστε οι μέτοχοι απλά δεν θα τις πίστευαν.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για το νέο συμβούλιο. «Το παρελθόν έχει τελειώσει, όχι όμως και η εταιρεία» ήταν η καλύτερη ατάκα του Hampton.

Η φήμη, ωστόσο, της τράπεζας καταστράφηκε από τον προηγούμενο γενικό διευθυντή. Η πίστη και η εμπιστοσύνη έχουν υποστεί ρωγμές. Η αποκατάστασή τους θα είναι πράγματι μια μακρά και δύσκολη πορεία και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής.

Η τιμή της μετοχής ξεπέρασε το φράγμα των 30 πενών χθες, συνεχίζοντας την ανάκαμψη από το ελάχιστο των 10 πενών στις αρχές του χρόνου. Στο σουρεαλιστικό κόσμο των τιμών των μετοχών της RBS ήταν μια άνοδο της τάξης του 8,5%- που ακούγεται καλύτερα για μια αύξηση των 2,4 πενών. Την περίοδο της περσινής γενικής συνέλευσης ήταν πάνω από 300 πένες και τον προηγούμενο χρόνο είχε ξεπεράσει τις 570 πένες. Για να επανέλθει σε αυτό το επίπεδο η μετοχή δεν αρκεί να αυξηθεί κατά 8% αλλά πρέπει να 19πλασιαστεί.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ

«Υπήρχαν άνθρωποι σε θέση ευθύνης που δεν είχαν ιδέα από τραπεζική», Ron McColl, μέτοχος και πρώην διευθυντής Επιχειρηματικής Πίστης της Bank of Scotland

«Μπορεί να δικαιούται τη σύνταξή του αλλά αυτό που μας εξόργισε ήταν το πώς ο Sir Fred πήρε άλλα 16 εκατομμύρια λίρες για να φύγει ενώ η τράπεζα αγκομαχά» Derek Grant, πρώην εργαζόμενος, μέτοχος και αντιπρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων  της RBS.

«Στην εποχή μου αν κάποιος έχανε τόσα λεφτά απολυόταν, δεν επιβραβευόταν» Brian Hale, υπάλληλος επί 35 έτη

«Ρωτήστε τον Gordon Brown γιατί ζητά 12% για προνομιούχες μετοχές όταν η τράπεζα μπορεί να δανείζει επιχειρήσεις μόνο με 1 έως 3% και οι μέτοχοι δεν μπορούν να πάρουν μερίσματα» Steve Ashworth

«Νομίζω ότι η σημερινή ψήφος για τις αμοιβές ήταν μια προειδοποιητική βολή για το Δ.Σ. της RBS καθώς και για όλα τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών του κόσμου. Επιτέλους οι θεσμικοί επενδυτές ενώθηκαν με τους μικρομέτοχους και κατέστησαν σαφές ότι δεν πιστεύουν ούτε λέξη από όσα λέει το Δ.Σ.» Kevin Hutchens

«Το Δ.Σ. δεν μας άκουσε. Ζητήσαμε να φύγουν οι δύο προηγούμενοι διοικητές, όμως είναι ακόμα εκεί» Nan Morton

«Φάνηκε πως έκαναν (το Δ.Σ.) το καλύτερο που μπορούσαν, δεν φαίνεται όμως να υπάρχει ελπίδα» Ella Watson

“Ο Sir Fred καβάλησε το καλάμι. Το ότι κρατά τη σύνταξή του είναι καθαρή απληστία» Cornelius Cagney

«Θέλω να ξέρω ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες» Elizabeth Halliday

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: