Για τον τραυματισμό των δύο συναδέλφων στην πορεία της απεργίας της 21ης Οκτωβρίου

Οκτώβριος 24, 2008 at 9:16 μμ (Αττικής, Εργατικά, Συνδικάτα, Τράπεζες)

Την Τρίτη, 21 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της πορείας για την απεργία, τραυματίστηκαν από επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων δύο μέλη της Πρωτοβουλίας.

Ακολουθούν μια σύντομη περιγραφή των γεγονότων, ανακοινώσεις φορέων, σχετικά δημοσιεύματα και φωτογραφίες. Το άρθρο αυτό θα ανανεώνεται σταθερά μέχρι να συμπεριλάβει το σύνολο των σχετικών αναφορών.

 

 

_____________________________________

 

Εμείς, από την πλευρά μας, ευχαριστούμε όλους και όλες τους/τις συναδέλφους που δείχνουν τη συμπαράστασή τους και στέκονται δίπλα μας όλες αυτές τις  μέρες.

Σπύρος Μανδέλος, Βίκτωρας Τσακίρης

_____________________________________

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Η επίθεση έγινε στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ η πορεία κατευθυνόταν στα Προπύλαια, όπου και επρόκειτο να διαλυθεί. Στο ύψος της οδού Αμερικής, τη στιγμή που το μπλοκ των απεργών της Ολυμπιακής έστριψε με προορισμό τα γραφεία της εταιρείας Pantheon, διμοιρία που βρισκόταν στο απέναντι πεζοδρόμιο (αριστερά όπως κατέβαινε η πορεία, προς την πλευρά της οδού Σταδίου) επιχείρησε να διασχίσει κάθετα την Πανεπιστημίου, κόβοντας την πορεία στα δύο, προκειμένου να κυνηγήσει το μπλοκ των απεργών.

Τότε, έγινε μια προσπάθεια από τους διαδηλωτές που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο να σχηματιστούν «αλυσίδες» για να αναχαιτισθεί η εφόρμηση των ΜΑΤ και να προστατευτεί έτσι ο κόσμος που αμέριμνος συνέχιζε να πορεύεται. Εν μέρει, αυτό επιτεύχθηκε, καθώς οι άνδρες της συγκεκριμένης διμοιρίας έκαναν χρήση περισσότερο των ασπίδων τους για να απωθήσουν και λιγότερο των γκλομπ. Μέσα στη σύγχυση ωστόσο που ακολούθησε, δημιουργήθηκε ένα κενό ανάμεσα στα τμήματα της πορείας και μια διμοιρία που βγήκε από την οδό Ομήρου επιτέθηκε στους διαδηλωτές από πίσω, χτυπώντας αδιάκριτα.

Ο τραυματισμός του Βίκτωρα Τσακίρη έγινε από χτύπημα άνδρα των ΜΑΤ, που τον πλησίασε τρέχοντας από πίσω και δεξιά και τον χτύπησε στο κεφάλι με τη λαβή του γκλομπ. Ο Σπύρος Μανδέλος έβαλε το χέρι του για να προστατέψει το κεφάλι του και το χτύπημα (με γκλομπ επίσης) τον βρήκε εκεί, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρό κάταγμα στο ύψος του καρπού.

Στο ίδιο σημείο τραυματίστηκαν και άλλα άτομα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά.

_____________________________________

Ο τραυματισμός των δύο συναδέλφων και πολλών άλλων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της πορείας για την απεργία της 21ης Οκτωβρίου, αποτελεί μεν στιγμιότυπο ενός επεισοδίου αστυνομικής βίας, η άσκηση όμως αυτού του είδους βίας δεν είναι ούτε και μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν μια «κακή στιγμή» των μηχανισμών καταστολής, ούτε απλώς σαν ένα μεμονωμένο επεισόδιο της πολιτικο-κοινωνικής «επικαιρότητας». Η προληπτική άσκηση καταστολής αποτελεί μια ενσυνείδητη επιλογή του κράτους μπροστά στο διογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας στην κοινωνία. Η πρακτική αυτή έχει στόχο τον εκφοβισμό και, μέσω αυτού, την αποτροπή της έκφρασης διαμαρτυρίας, στην αιχμή της οποίας θα βρίσκονται οι εργαζόμενοι, στο (άμεσο) μέλλον. Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να λαμβάνει υπόψη αυτό το δεδομένο και να είναι σε θέση να απαντά άμεσα και συλλογικά. Τα δικά μας όπλα είναι η συναδελφικότητα και η αλληλεγγύη.

_____________________________________

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ

Ανακοίνωση ΓΣΕΕ – 22/10/2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας κατά απεργών

Η ΓΣΕΕ καταδικάζει την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ σε μπλοκ διαδηλωτών στη χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Το αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός διαδηλωτών μεταξύ των οποίων και των συνδικαλιστών Τραπεζοϋπαλλήλων Βίκτωρα Τσακίρη και Σπύρου Μανδέλου.

Καλούμε επιτέλους την Κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την απαράδεκτη πρακτική της αστυνομίας και να λάβει μέτρα για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ανακοίνωση ΟΤΟΕ – 22/10/2008

Δελτίο Τύπου Νο244 – ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ

Καταδικάζουμε την άνανδρη και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών που εκδηλώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της πορείας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προς το Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να ξυλοκοπηθούν άγρια και να τραυματιστούν εργαζόμενοι, που συμμετείχαν στην πορεία.

Θύματα της αναίτιας επίθεσης των ΜΑΤ στο τέλος της πορείας υπήρξαν και δύο συνδικαλιστές τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι τραυματίστηκαν.

Η ΟΤΟΕ διαμαρτύρεται έντονα γι’ αυτήν την προκλητική επίδειξη κρατικής βίας από τις δυνάμεις καταστολής, που έχουν στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων και καλεί την Κυβέρνηση «να μαζέψει» αμέσως και να ελέγξει τους θερμοκέφαλους ένστολους «της Δημόσιας Τάξης».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ [ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ] ΣΥΤΑ

Ανακοίνωση νο 32 – 22/10/2008

Ανακοίνωση νο 33 – 24/10/2008

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΧΗΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ – Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εθνικής Τράπεζας – Απεργία, πορεία και επίθεση ΜΑΤ σε απεργούς συναδέλφους

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ – 21/10/2008

 

_____________________________________

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 23/10/2008 – ΜΑΤ κατά φοιτητών, συνδικαλιστών – A.K.M.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ – 23/10/2008 – Η πορεία κατέληξε στη βία – Καραμίτσου Αφροδίτη

ΕΘΝΟΣ – 23/10/2008 – Έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση – Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η ΑΥΓΗ – 23/10/2008 – Απαίτηση για άλλο προϋπολογισμό και άλλη οικονομική πολιτική – Ανδρέας Πετρόπουλος

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ – 23/10/2008 – Μπάτσων εποποιία. Ασυγκίνητοι και από την αναπηρία [σελ. 7]

ΤΑ ΝΕΑ On-line – 22/10/2008 – Επεισόδια μετά το χθεσινό συλλαλητήριο

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ – 22/10/2008 – Επίθεση των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΧΡΟΝΟΣ [Κομοτηνή]  – 24/10/2008 – Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Με ΜΑΤ και δακρυγόνα αντιμετωπίστηκαν οι εργαζόμενοι κλωστοϋφαντουργίας

Η ΕΠΟΧΗ –  26/10/2008 – Πανεργατική πορεία σε κλίμα… αστυνομοτρομοκρατίας – Δήμητρα Κοντοαγγέλου ΑιΜΑΤοκύλισαν την απεργιακή πορεία – Νίκος Δουκάκης

ΠΡΙΝ – 26/10/2008 – Καταστολή. Κτύπημα από ΜΑΤ και γραφειοκρατία – Στράτος Βουραζέρης [σελ. 17]

 

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ (ΣΚΑΪ 100,3) – 22/10/2008

 

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ MEGA – 22/10/2008


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ

IN.GR – 22/10/2008 – Επεισόδια κατά το συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα

ATHENS INDYMEDIA – 24/10/2008 – Ενημέρωση από την απεργιακή συγκέντρωση 21/10

ATHENS INDYMEDIA – 24/10/2008 – Φωτογραφίες τραυματία πορείας 21/10

INDY.GR – 23/10/2008 – Για τις επιθέσεις των ΜΑΤ στους απεργούς διαδηλωτές

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ – Ανεξάρτητη κίνηση δημοσιογράφων της Ένωσης Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης – Βαριά τραυματισμένος εργαζόμενος κατά την απεργία της 21ης Οκτωβρίου «χάθηκε» από τα πολιτικώς ορθά δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ

I-LIVE.GR – 22/10/2008 – Επεισόδια διαδηλωτών – αστυνομίας στην απεργία – Δαλιδά Βάρδα

 

 Φωτογραφία 1

  

_____________________________________

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: