ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Οκτώβριος 12, 2008 at 11:17 μμ (Αττικής)

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ

«…Επίσης στους πελάτες τονίζουμε ότι:

Η Τράπεζα έχει 3 βασικούς ισχυρούς μετόχους, το ΤΣΜΕΔΕ (με 42%), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (με 19%) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (με 19,8%), δηλ. περίπου το 81% του κεφαλαίου της ανήκει σε φορείς δημόσιου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα υγιείς και με υψηλά κεφάλαια…».

Υ.Σ. Δ/νσης Οργάνωσης 4773/06-10-08

από αυτά που ακόμα έχουμε τη δυνατότητα να διαβάζουμε

Τελικά, όντως ισχύει: ουδέν κακό αμιγές καλού. Η Διοίκηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εύλογες ανησυχίες του κοινού για πιθανές επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης στο εισόδημα και την αποταμίευσή του, κάνει μια θεαματική στροφή 180 μοιρών. Η επιτακτική ανάγκη έλευσης του μεσσία ιδιώτη-αγοραστή, που διατυμπανίζεται με κάθε τρόπο τον τελευταίο καιρό σε όλες τις συναντήσεις με τους λειτουργούς της Τράπεζας αναστέλλεται επ’ αόριστο, για να ανακαλυφθεί εκ νέου η σιγουριά και θαλπωρή του Δημοσίου και η ασφάλεια και σταθερότητα που προσφέρει η υπάρχουσα διάρθρωση του μετοχικού σχήματος. Απλές και βασικές παραδοχές που έγιναν κατανοητές από το κοινό, πολύ πιο εύκολα από ότι τα διάφορα επιχειρήματα που χρειάστηκε να επιστρατευθούν το Μάρτιο του 2007, στην κρίση εμπιστοσύνης που προκλήθηκε στην πελατεία μας από τις γνωστές δηλώσεις του Προέδρου της Τράπεζας στη Βουλή σχετικά με το ΛΑΚ.

Χωρίς να είμαστε αναφανδόν και πάντοτε θιασώτες του κρατικού παρεμβατισμού, θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων η διατήρηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην Τράπεζα και είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση με όρους εκποίησης, όπως την αντιλαμβάνονται όσοι την απεργάζονται.

Ικανοποίηση προκαλεί επίσης και η αλλαγή πλεύσης της γραμμής του προεδρείου του Σ.Υ.Τ.Α. [το οποίο επίσης εδώ και αρκετό καιρό συνηγορούσε με ιδιαίτερο ζήλο σε ενδεχόμενη προοπτική ιδιωτικοποίησης σε σχετικές συζητήσεις, βλ. πρακτικά ΔΣ]. Έτσι, από τη μέχρι πρότινος λατρεία της «πραγματικά φιλελεύθερης» οικονομίας της αγοράς [που απλώς διαστρεβλώνεται από λίγους «φαυλεπίφαυλους»], φθάνουμε πλέον σε μια μετωπική -φραστική έστω- αντιπαράθεση με «το κράτος, την άρχουσα τάξη και τους τραπεζίτες». Για πρώτη φορά, δε, μετά από χρόνια, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σ.Υ.Τ.Α. η λέξη «καπιταλισμός».  Αξιοσημείωτη η ριζοσπαστικοποίηση στη ρητορική, αναμένουμε με ενδιαφέρον και την πρακτική που θα τη συνοδεύσει.

Είναι σημαντικό, στις επερχόμενες κινητοποιήσεις της 21ης του μήνα και όσες ακολουθήσουν, να φανεί ότι υπάρχει και η θέληση και η αποφασιστικότητα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και να μην τα αφήσουμε να γίνουν θυσία στο βωμό της υπέρβασης της κρίσης.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ

Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν σαφή αλλά απαντήσεις δε δόθηκαν από πουθενά. Μολονότι κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο από την πλευρά των συντακτών του Κώδικα, το απογοητευτικό είναι ότι ούτε η πλειοψηφία του ΔΣ, το οποίο είναι επιφορτισμένο με το καθήκον της ενημέρωσης των συναδέλφων, δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί με το ζήτημα. Όπως και να’ χει, η εγκύκλιος Προέδρου Νο 89, θα γίνει σεβαστή και θα εφαρμόζεται -όπως όλες οι κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης που εκδίδονται βάσει του θεσμοθετημένου διευθυντικού δικαιώματος- εκτός από τα σημεία της εκείνα που έρχονται σε αντίθεση [ή «συγκρούονται και δε συνάδουν», για να χρησιμοποιήσουμε την ανάλογη διατύπωση] με υπερκείμενες διατάξεις όπως είναι ο Κανονισμός Εργασίας, οι Νόμοι και το Σύνταγμα. Αυτό ισχύει, άλλωστε, για όλες τις εγκυκλίους , τα υπηρεσιακά σημειώματα και τις αποφάσεις της Διοίκησης που έχουν εκδοθεί ως τώρα, καμία από τις οποίες δε συνοδευόταν από υπεύθυνη δήλωση όπως αυτή του Παραρτήματος Ι. Ως εκ τούτου, η προσθήκη του εν λόγω παραρτήματος ήταν και περιττή αλλά και δυνητικά επικίνδυνη, για αυτό και δεν την υπογράψαμε. Οι εργασιακές σχέσεις ρυθμίζονται μέσω συλλογικών συμβάσεων και όχι με «παρασυμβάσεις» και «πρόσθετα σύμφωνα».

ΠΑΥΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ E-MAIL

Από την άλλη, το ευχάριστο είναι ότι το πρόβλημα με τις διαρκείς μετακινήσεις του προσωπικού λύθηκε με έναν ανέλπιστο τρόπο. Απλούστατα, πλέον, αυτές δε θα γνωστοποιούνται. Με μια αιτιολογία που προσβάλλει τον κοινό νου (μείωση του αριθμού των e-mail, σαν να πρόκειται για κάποιας μορφής spam ή ανεπιθύμητη διαφημιστική αλληλογραφία) αποφασίστηκε η διακοπή της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τη Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού. Πέρα από το δεοντολογικό θέμα και τις, μάλλον προφανείς, σκοπιμότητες της συγκεκριμένης απόφασης, σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, η νέα διαδικασία είναι κι εξαιρετικά προβληματική. Αντί της άμεσης εμφάνισης των αριθμημένων Υ.Σ. και αποφάσεων απαιτείται πλέον σε καθημερινή βάση μια χρονοβόρα και άσκοπη διαδικασία αναζήτησης σε ένα πλήθος φακέλων αρχείων, με μοναδικό αποτέλεσμα -εκτός από πολλές ανώφελα χαμένες εργατοώρες- να μην ενημερώνονται έγκαιρα ούτε καν οι ίδιοι οι μετακινούμενοι.

ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΜΕ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ

Κι ενώ με βραδείς ρυθμούς καταβάλλονται σταδιακά κάποιες πετσοκομμένες υπερωρίες, συμβαίνει ένα «μικρό», «τεχνικό» λάθος στις μισθοδοσίες που κάνει το τοπίο ακόμα πιο θολό και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο: Οι πληρωμές καταχωρούνται ως «αναδρομικά bonus» (κωδ. 4101) και όχι ως πρόσθετη εργασία, υπερωρίες, κλπ (με τους κανονικούς κωδικούς 1101-3). Αποφεύγοντας να κάνουμε εικασίες για πιθανή σκοπιμότητα αυτής της «μετονομασίας» και υποθέτοντας ότι συνέβη «εκ παραδρομής» οφείλουμε να επισημάνουμε ότι δεν είναι σκόπιμο να συγχέεται η (υποχρεωτική) αμοιβή πραγματικών δεδουλευμένων ωρών εργασίας με την (προαιρετική) παροχή bonus που ως γνωστό «αποτελεί οικειοθελή παροχή της Διοίκησης της Τράπεζας και δεν αποτελεί μέρος των τακτικών αποδοχών». Οι έννοιες του ωραρίου, της υπερωριακής εργασίας και της αντίστοιχης αμοιβής δεν καταργούνται απλώς με το να μετονομάζονται.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: