Εκπαίδευση προσωπικού: «Μάθε παιδί μου γράμματα» ή «Άρπα-Κόλα»;

Σεπτεμβρίου 11, 2008 at 6:19 μμ (Αττικής)

Σεμινάριο «Ξέπλυμα χρήματος»

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει σειρά σεμιναρίων- επιδοτούμενων από το Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (Λ.Α.Ε.Κ.) του Ο.Α.Ε.Δ.-  με θέμα την πρόληψη νομιμοποίησης παράνομου χρήματος από τα οποία πέρασε ή θα περάσει το σύνολο σχεδόν των λειτουργών της Τράπεζας. Στο βαθμό που αφορά ειδικότερα τους εργαζόμενους και εργαζόμενες στο δίκτυο υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις που πρέπει να γίνουν. Προφανώς η εκπαίδευση και η διεύρυνση του γνωστικού πεδίου των υπαλλήλων είναι κάτι όχι απλά θεμιτό αλλά και αναγκαίο. Ο τρόπος όμως με τον οποίο πραγματοποιείται η διαδικασία επιδέχεται πολλές ενστάσεις που καθιστούν την εκπαιδευτική αξία του εγχειρήματος εξαιρετικά αμφίβολη.

Πρώτα από όλα, η σκοπιμότητα της επιλογής του συγκεκριμένου χώρου ήταν μάλλον ακατανόητη. Ένας χώρος μακριά από το κέντρο, χωρίς γειτονικό σταθμό μετρό ή ηλεκτρικού, η πρόσβαση στον οποίο είναι αρκετά προβληματική, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους που δεν διαθέτουν ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο.

Ένα άλλο ουσιαστικό πρόβλημα είχε να κάνει με τη σύνθεση των τμημάτων, τόσο από ποσοτικής πλευράς – με 35 άτομα (ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός από τον κανονισμό του Λ.Α.Ε.Κ.) ανά τμήμα σε μια εικόνα που θύμιζε σχολικές τάξεις προηγούμενων δεκαετιών, όπου εκ των πραγμάτων ελάχιστες δυνατότητες υπήρχαν για ενεργητική συμμετοχή των καταρτιζομένων, απορίες, επεξηγήσεις, ανάδειξη και ανάπτυξη σε βάθος ζητημάτων σχετικών με το διδασκόμενο αντικείμενο-, όσο και από ποιοτικής – με ένα ανομοιογενές ακροατήριο στο οποίο άλλοι είχαν παρακολουθήσει ανάλογα σεμινάρια στο παρελθόν ενώ άλλοι παρακολουθούσαν για πρώτη φορά.

Το σημαντικότερο, βέβαια, ζήτημα έχει να κάνει με το χρόνο διεξαγωγής των σεμιναρίων- σε απογευματινές ώρες, αμέσως μετά το κλείσιμο των καταστημάτων. Είναι λογικό, εργαζόμενοι κι εργαζόμενες που βρίσκονται ήδη δέκα ώρες «στο πόδι» να μην έχουν ούτε την απαιτούμενη διάθεση ούτε και τις δυνάμεις για να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν με ουσιαστικό τρόπο στη διδασκαλία. Μεγάλος αριθμός δε συναδέλφων καλείται να συμμετάσχει επιπλέον και το Σάββατο 13/09 στην ημερίδα για τα αμοιβαία κεφάλαια, γεγονός που πρακτικά σημαίνει μια επιβάρυνση 20 περίπου ωρών στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας τους. Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για μια πιλοτική εφαρμογή της εβδομάδας εργασίας των 65 ωρών που θέσπισε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση- οπότε θα πρέπει να είμαστε ίσως και περήφανοι που βρισκόμαστε στην πρωτοπορία των εξελίξεων. Ακόμα και στην περίπτωση αυτή, όμως, θα απαιτείτο τουλάχιστον η συναίνεση εργοδότη και εργαζόμενου, κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην περίπτωσή μας.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να παραβλέψουμε τα θετικά στοιχεία της διαδικασίας, όπως την καλή διάθεση και την προσπάθεια των εκπαιδευτών να ανταποκριθούν στο έργο τους παρά τις όποιες δυσκολίες.

Επίσης η, πενιχρή έστω, αμοιβή που θα λάβουμε για τη συμμετοχή μας στο σεμινάριο, καθώς ο κανονισμός του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης Λ.Α.Ε.Κ. 2008 σαφώς ορίζει ότι:

«Για προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται εκτός ωραρίου εργασίας, εντός ή εκτός ορίων νομού που εργάζεται ο καταρτιζόμενος, η καταβολή ωριαίας αμοιβής είναι υποχρεωτική. Η αμοιβή αυτή ορίζεται στο ποσό των πέντε (5) ευρώ ανά ώρα κατάρτισης.»

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε την εκπλήρωση του παραπάνω όρου στις προσεχείς μισθοδοσίες μας. Ως προς την ημερίδα για τα αμοιβαία, η απόφαση για αποζημίωση ή όχι των εργαζομένων εναπόκειται στην ευχέρεια της Τράπεζας, η οποία καλείται να δείξει εάν θεωρεί την εκπαίδευση ως μια επένδυση στη γνώση που θα της αποφέρει ανταποδοτικά οφέλη μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας και της ασφάλειας των συναλλαγών ή αν λειτουργεί με τη λογική του «από τη μύγα ξύγκι» σε βάρος, ως συνήθως, των εργαζομένων.

Το τελευταίο και σημαντικότερο έχει να κάνει με την ευκαιρία που μας δόθηκε για  συνεύρεση. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες που επικοινωνούμε τακτικά μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορέσαμε να βρεθούμε από κοντά, να ανταλλάξουμε απόψεις κι εμπειρίες. Ως κοινωνικό γεγονός, αν μη τι άλλο, είχε την αξία του.

Παραιτήσεις

25-08-2008, 07:57

Η όποια απώλεια ή αποχώρηση ικανού στελέχους στερεί από την Τράπεζα δυναμική & αξία, δηλώνει στρεβλώσεις & ύπαρξη μηχανισμών, επανεμφάνιση νοσηρών φαινομένων του χθες! Δεν θα το επιτρέψουμε!

(Ανακοίνωση Σ.Υ.Τ.Α. Νο 12)

25-08-2008, 09:32

Σας γνωρίζουμε ότι :

1) O κ. Ε. Κ. του Γ. (Α.Μ …) υπέβαλε την έγγραφη παραίτησή του, λύοντας μονομερώς από τις 22.08.2008 την εργασιακή του σχέση με την Τράπεζα.

2)Η κ. Ε. Κ. του Α. (Α.Μ …) υπέβαλε την έγγραφη παραίτησή της, λύοντας μονομερώς από τις 21.08.2008 την εργασιακή της σχέση με την Τράπεζα.

(Υπηρεσιακό Σημείωμα 382 της Δ/νσης Ανθρ. Δυναμικού)

Την Παρασκευή 29-08 ανακοινώθηκαν τρεις ακόμα παραιτήσεις (στη μία εκ των οποίων και καθ’ υπέρβαση των ορίων του χωροχρόνου, η ανακοίνωση της παραίτησης συναδέλφου προηγήθηκε της ανακοίνωσης της τοποθέτησής του). Ακολούθησαν άλλες δύο παραιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα και, όσο κι αν ευχόμαστε το αντίθετο, το πιθανότερο είναι ότι έπεται και συνέχεια.

Οι «1.100 και πλέον» (?) εργαζόμενοι φτάνουν στα όρια τους….

Πρωτοβουλία Εργαζομένων Τράπεζας Αττικής

https://protergatt.wordpress.com/

protergatt@gmail.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: