Για τη στάση (που δεν έγινε), τις υπερωρίες (που δε θα πάρουμε) και άλλες ιστορίες καθημερινής τρέλλας.

Ιουνίου 18, 2008 at 3:47 μμ (Αττικής)

Οι αρχαιρεσίες της 28ης, 29ης και 30ης Μαΐου έχουν ήδη πια ξεχαστεί, όπως και όλο το πανηγυρικό κλίμα των ημερών που ακολούθησαν. Ο τελευταίος του απόηχος ήταν η πρώτη σύγκλιση του νέου Δ.Σ. την Παρασκευή, 06-06. Το κλίμα αρκούντως συναινετικό, με χαμόγελα και χειραψίες πανταχόθεν. Αγωνιστική φιλολογία και επικλήσεις για ενότητα και κοινό μέτωπο απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, την εργοδοσία.

Θεωρητικά, το κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν η συγκρότηση προεδρείου. Για εμάς οι σχετικές διεργασίες είχαν μικρή σημασία, άλλωστε τα πάντα ήταν γνωστά εκ των προτέρων. Επιλογή μας ήταν να μη θέσουμε κανενός είδους πρόσκομμα στην όλη διαδικασία. Το νέο Δ.Σ. και συνακόλουθα και το προεδρείο του, προέκυψε από την ψήφο των συναδέλφων, την οποία και σεβόμαστε απόλυτα.

Τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα που συζητήθηκαν ήταν κατά βάση δύο. Η δική μας παρέμβαση αφορούσε την εκλογή εκπροσώπων καταστημάτων και διευθύνσεων. Το προεδρείο δεσμεύτηκε ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και ότι το Γενικό Συμβούλιο θα συγκληθεί αρχές του επομένου. Σύμφωνα με το καταστατικό, βέβαια, αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να γίνει σε διάστημα 15 ημερών από τις αρχαιρεσίες. Οι αιτιολογίες, δε, που δόθηκαν για την αναβολή της για επτά μήνες αργότερα οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ήταν ελαφρώς ασυνάρτητες και, σε κάθε περίπτωση, όχι ιδιαίτερα πειστικές («έχει οικονομικό κόστος», «έχουμε δικαστήρια το Σεπτέμβριο», «δεν έχει πετύχει και πολύ στην Εμπορική»). Ανησυχητικές ήταν επίσης και οι αναφορές στο καταστατικό γενικότερα, καθώς φαίνεται να θεωρείται ότι εφόσον είναι εξαιρετικά δύσκολο να τροποποιηθεί μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν. Συμφωνούμε ότι πρέπει να «εμπλουτισθεί» αλλά αυτό δε συμβαίνει όταν ακυρώνεται στην πράξη μια από τις δημοκρατικότερες ρυθμίσεις του.

Το άλλο έκτακτο ζήτημα ήταν η προκήρυξη στάσης εργασίας για την Παρασκευή 13-06. Η διακήρυξή της έγινε διθυραμβικά με τη συνήθη ανακοίνωση. Η αναστολή της έγινε τηλεφωνικά λίγα λεπτά μετά την κυκλοφορία του Υ.Σ. της 10-06 για τον προγραμματισμό υπερωριών 2008 Για την ακρίβεια, τα μέλη του ΔΣ ενημερώθηκαν τηλεφωνικώς για την απόφαση αναστολής της, οι εργαζόμενοι δεν έμαθαν ποτέ, ούτε πριν ούτε μετά τις 12.00 της Παρασκευής, εάν τελικά έπρεπε να κάνουν στάση ή όχι. Περιμένουμε ακόμα μια ανακοίνωση που να εξηγεί το σκεπτικό της απόφασης αυτής, όχι απαραίτητα για να διαφωνήσουμε με αυτό, αλλά τουλάχιστον για να ενημερωθούμε.

Για να ενημερωθούμε τουλάχιστον για το κατά πόσο η απόφαση της Τράπεζας για τις πραγματοποιημένες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 υπερωρίες θα εγκριθούν τελικά ώστε να πληρωθούν στις 15 Ιουλίου. Ή μήπως δεν θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση ή να ζητηθεί διευκρίνιση σχετικά με τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ήδη υπάρχει ακόμα και υπέρβαση του ορίου Υπερωριακής Απασχόλησης εφόσον μάλιστα η απόφαση για τον προγραμματισμό υπερωριών του έτους πραγματοποιείται στα μέσα του Ιουνίου; Ας υπάρξει δέσμευση για την καταβολή των δεδουλευμένων ως έχουν και ας γίνει προγραμματισμός για το επόμενο 6μηνο έστω κι αν χρειασθεί να συνταχθεί με σκοπό τη μείωση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης σε σχέση με αυτές του έτους 2007, ακόμα κι αν ο προγραμματισμός αυτός φαίνεται να είναι παράλογα αντιστρόφως ανάλογος με τον προγραμματισμό ανοίγματος νέων καταστημάτων για το 2008 με το ήδη υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επίσπευσης των προσλήψεων, γνωστοποιήθηκε (στα μέλη του ΔΣ πάντα) ότι «η Διοίκηση δεσμεύθηκε προφορικά». Πότε και πού έγινε αυτό και κυρίως πώς ακριβώς δεσμεύθηκε; Θα γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών;

Κι έπειτα, την ίδια μέρα, ήρθε η Πράξη Προέδρου και η Απόφαση Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων. Για μια ακόμα φορά είδαμε συναδέλφους να περιθωριοποιούνται τοποθετούμενοι σε μη οργανικές θέσεις (συμβούλων, αναπληρωτών, κλπ) που δημιουργήθηκαν εξ επί τούτου. Έχει άραγε η Τράπεζα, κι εμείς ως κοινότητα εργαζομένων, την πολυτέλεια να τίθενται εκτός παραγωγικής διαδικασίας άξιοι και δοκιμασμένοι συνάδελφοι σε περίοδο μεγάλων ελλείψεων σε στελεχικό δυναμικό;

Όσο κι αν ψάξαμε επίσης δε βρήκαμε πουθενά στο οργανόγραμμα δικτύου θέση «Προσωρινά Επικεφαλής» καταστήματος. Πρόκειται να αλλάξει το οργανόγραμμα κι απλώς ακόμα δεν έχουμε ενημερωθεί ή μήπως ο σκοπός αυτής της προσωρινότητας είναι να λειτουργεί ως ομηρία;

Το ήδη αποδυναμωμένο δίκτυο αποψιλώνεται ακόμα περισσότερο. Το νέο κατάστημα στη Λ. Αθηνών λειτουργεί ως τώρα με δύο άτομα και έπεται το άνοιγμα τριών ακόμα κατ/των μες στον Ιούλιο. Πώς θα στελεχωθούν άραγε αυτά;

Ήδη εμφανίστηκαν και τα πρώτα προβλήματα με τις καλοκαιρινές άδειες. Ο προγραμματισμός αδειών -που μέχρι πρότινος είχε τυπικό σχεδόν χαρακτήρα, καθώς, με καλή διάθεση και συναδελφικό κλίμα, όλοι κι όλες τελικά λίγο πολύ παίρναμε την άδεια την περίοδο που τη χρειαζόμασταν για να κάνουμε τις πολυπόθητες διακοπές μας- καθίσταται πλέον αδύνατος, ανατρέποντας και κάθε προσωπικό ή οικογενειακό προγραμματισμό. Εδώ και κάποιο διάστημα ήδη η απουσία ακόμα κι ενός/μίας εργαζομένου/ης από κατάστημα συνεπάγεται αυτόματα ότι το ή τα τμήματα που καλύπτει είτε «κατεβάζουν ρολά» είτε «φορτώνονται» σε όσους κι όσες μένουν πίσω, οι οποίοι/ες καλούνται να καλύψουν θέσεις που δε γνωρίζουν, αυτοσχεδιάζοντας και με πολλές, φυσικά, πιθανότητες για λάθη. Κι ανεξαρτήτως του αν το λάθος θα αποφευχθεί λόγω φιλοτιμίας και υπερπροσπάθειας από πλευράς κοινότητας εργαζομένων, η πίεση πάνω σε πραγματικούς ανθρώπους κι όχι σε αποπροσωποποιημένες θέσεις σε οργανογράμματα είναι τεράστια. Προφανώς, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, η Διοίκηση προχώρησε στην, αστεία κι εξοργιστική συνάμα, προτροπή να εκπαιδευτούμε εντός των προσεχών ημερών ως ταμίες προκειμένου να λειτουργήσουν τα καταστήματα . Κερασάκι στην τούρτα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: