Μετά την 1η Ιουνίου

Ιουνίου 3, 2008 at 11:54 μμ (Αττικής)

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

ένα «ευχαριστούμε» είναι πιθανότατα πολύ λίγο για όλους και όλες εσάς που μας εμπιστευτήκατε, αντιστεκόμενοι στις κάθε είδους πιέσεις και αψηφώντας την υστερική φιλολογία περί χαμένης ψήφου. Η εμπιστοσύνη σας αποκτά ακόμα πιο μεγάλη σημασία αν αναλογιστούμε και την καθυστερημένη, από πλευράς μας, είσοδο στην εκλογική διαδικασία. Η χρονική πίεση για την εντός προθεσμίας υποβολή ψηφοδελτίου οδήγησε σε μια αναγκαστική επίσπευση των διεργασιών που δεν άφησε περιθώρια για διερεύνηση της πιθανότητας συμμετοχής κι άλλων ενδιαφερόμενων.

Όπως, ωστόσο, έχουμε πει κι αλλού, η σύνθεση αυτού του ψηφοδελτίου μικρή σημασία έχει ως προς τα πρόσωπα. Κανείς και καμία από μας δεν ασχολήθηκε με την Πρωτοβουλία προσδοκώντας την προσωπική του/της προβολή ή ανέλιξη. Η συμμετοχή μας στο ψηφοδέλτιο και η, για πολλούς ανέλπιστη, κατάκτηση έδρας στο Δ.Σ. του Συλλόγου και η εκπροσώπηση σε ΟΤΟΕ και ΕΚΑ σε τίποτα δε μας καθιστά διαφορετικούς από κανέναν και καμία συνάδελφο. Ούτως ή άλλως από σήμερα είμαστε πάλι στις ίδιες θέσεις, στα γκισέ των καταστημάτων και στα γραφεία της διοίκησης, βιώνοντας την κοινή για όλους μας εργασιακή καθημερινότητα.

Τώρα όμως κάτι έχει αλλάξει. Η χαραμάδα άνοιξε τελικά, όπως γράφαμε σε παλιότερο κείμενό μας, διασφαλίζοντας την ύπαρξη ενός, έστω και μικρού, διαύλου μεταφοράς των ζητημάτων μας στο εκτελεστικό όργανο του Συλλόγου μας. Η δυνατότητα αυτή πρέπει να ανήκει σε όσο το δυνατό περισσότερους και περισσότερες και υπό αυτήν την έννοια το ανοιχτό μας κάλεσμα προς τους και τις συναδέλφους για συνεύρεση, διάλογο και δράση για τα εργασιακά μας θέματα, ισχύει τώρα πολύ περισσότερο από ότι πριν τις εκλογές. Οι εκλογές δεν είναι για μας η κατάληξη αλλά η αφετηρία του εγχειρήματος αυτού. Η διατήρηση και η διεύρυνση της επαφής και της επικοινωνίας μεταξύ μας είναι τόσο επιθυμητή όσο και αναγκαία για την αποτελεσματική ανάδειξη των προβλημάτων μας και την προσπάθεια επίλυσής τους.

Η σύνθεση του Δ.Σ., όπως προέκυψε, λίγα περιθώρια αφήνει για ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Η ενισχυμένη αυτοδυναμία της ΔΗΣΚ -για την επίτευξη της οποίας επιστρατεύτηκαν πολλά θεμιτά αλλά και αθέμιτα μέσα που μετέφεραν λογικές άλλων χώρων και ωρών της ημέρας στο συνδικαλιστικό πεδίο- την απαλλάσσει από κάθε υποχρέωση να δεσμευτεί για οτιδήποτε. Εμείς θα είμαστε εκεί για να ελέγχουμε τις αποφάσεις, συμφωνώντας με και ενισχύοντας εκείνες που θα είναι στην κατεύθυνση της υπεράσπισης και προώθησης των συμφερόντων μας και ασκώντας κριτική και ενημερώνοντας το σύνολο των εργαζομένων όταν θα απειλούνται κατακτήσεις και δικαιώματά μας.

Η έκφραση όμως άποψης για τα τεκταινόμενα δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο 9 ανθρώπων που καταλαμβάνουν ισάριθμες θέσεις στο Δ.Σ.. Απαιτούμε –κατ’ εφαρμογή του 20ου άρθρου του καταστατικού του Συλλόγου μας- την άμεση, εντός 15 ημερών, εκλογή επιτροπών καταστημάτων με συνακόλουθη σύγκλιση του γενικού συμβουλίου που θα προκύψει, επανορθώνοντας, αναδρομικά έστω, μια κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού που δεν επιβεβαιώνει το επίθετο «δημοκρατική» που χρησιμοποιούν οι παρατάξεις στην ονομασία τους. Ζητάμε ανοιχτές και δημόσιες συνεδριάσεις του Δ.Σ., με έγκαιρη προαναγγελία του χρόνου διεξαγωγής τους και της ημερήσιας διάταξης, ούτως ώστε να μπορούν να συμμετέχουν εργαζόμενοι κι εργαζόμενες που το επιθυμούν με επεξεργασμένες προτάσεις. Το σκοπό αυτό θα εξυπηρετούσε και η διεξαγωγή τους σε απογευματινές ώρες.

Ο ισότιμος διάλογος και η σύνθεση απόψεων στην κατεύθυνση της αναζήτησης της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης ίσως να μη λένε και πολλά σε κάποιους, ιδιαίτερα όταν αυτοί έχουν την έπαρση μιας γηπεδικού τύπου ερμηνείας της εκλογικής τους νίκης. Για εμάς αποτελούν τη βασική και αναγκαία προϋπόθεση για μια έντιμη και συνάμα αποτελεσματική συνδικαλιστική δράση.

Καλούμε όσους κι όσες ενδιαφέρονται να ενημερωθούν αλλά και να καταθέσουν τις απόψεις τους στην ανοιχτή συζήτηση της Πρωτοβουλίας την Τετάρτη 04-06 στις 4:30 στα γραφεία της ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος 9). Για τους και τις συναδέλφους από τις άλλες πόλεις ισχύουν πάντοτε οι γνωστοί δίαυλοι διαδικτυακής επικοινωνίας μέχρι να βρούμε την πρώτη ευκαιρία να γνωριστούμε κι από κοντά, πιθανότατα και πάλι με τη χρήση των κανονικών μας αδειών και των προσωπικών μας μέσων. Όμως το ελπιδοφόρο μήνυμα των αρχαιρεσιών μας δίνει την αισιοδοξία και την αποφασιστικότητα να προσπαθήσουμε να υπερβούμε τα όποια εμπόδια.

Πρωτοβουλία Εργαζομένων Τράπεζας Αττικής

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: