ΗΠΑ – Οι τράπεζες εναποθέτουν το χρέος στους φορολογούμενους

Μαΐου 11, 2008 at 3:11 μμ (Διεθνή) (, )

Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου απομυζούν τον παγκόσμιο δημόσιο τομέα περισσότερο από ποτέ. Η Bloomberg αναφέρει ότι ο όμιλος της Citigroup και η UBS βγαίνουν από το σύστημα δημοπρασιών επιτοκίου της αγοράς κινητών αξιών.

Οι φορολογούμενοι από τη Μασσαχουσέτη ως την Καλιφόρνια πληρώνουν τις τράπεζες της Wall Street για να λήξουν τα συμβόλαια παραγώγων που έχουν γίνει ζημιογόνα καθώς αυτές βγαίνουν από την υπό κατάρρευση αγορά δημοπρασιών επιτοκίου ομολόγων, με ποινές που μερικές φορές υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια δολάρια και επιβαρύνουν το ήδη αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

Μπερδευτήκατε; Είναι σύνηθες οι δήμοι να εκδίδουν ομόλογα (χρεόγραφα) με επιτόκιο δημοπρασίας βάζοντας τις τράπεζες να κάνουν την ασφάλιση (underwriting) της προσφοράς.

Τα χρεόγραφα με επιτόκιο δημοπρασίας είναι μακροπρόθεσμα εργαλεία μεταβλητού επιτοκίου, με το επιτόκιο να ρυθμίζεται κάθε φορά εκ νέου σε συχνές και τακτικές δημοπρασίες. Οι ανάδοχοι (underwriters) σε αυτή την περίπτωση πληρώνουν αυτό το μεταβλητό επιτόκιο δημοπρασίας στο δήμο σε αντάλλαγμα για ένα σταθερό επιτόκιο.

Τα πράγματα συνήθως γίνονται κάπως έτσι:

Υποθέστε ότι ο δήμος πουλάει ένα ομόλογο για ένα σταθερό επιτόκιο 3%. Στη δημοπρασία του επόμενου μήνα, ο δήμος μπορεί να λάβει μια πληρωμή 4% από την τράπεζα. Καλό αυτό για το δήμο. Υποθέστε όμως ότι κατά τον επόμενο μήνα η φερεγγυότητα του ασφαλιστή (συνήθως της αναδόχου τράπεζας) μειώνεται. Τότε ο δήμος μπορεί να λάβει πληρωμή της τάξης του 1% μόνο από την τράπεζα κατά τον επόμενο πλειστηριασμό, θυμηθείτε το ποσοστό τους είναι σταθερό. Κι από πού νομίζετε ότι θα βγει αυτή η διαφορά του 2%;

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Ο δήμος του Σακραμέντο έκανε ένα swap με τη Morgan Stanley σε συνδυασμό με μια πώληση 79,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρεόγραφα επιτοκίου δημοπρασίας για το αεροδρόμιό του, το Μάιο του 2006. Η σύμβαση θα διαρκούσε μέχρις ότου τα ομόλογα, που ασφαλίστηκαν από την XL Capital Assurance Inc. με έδρα τη Νέα Υόρκη, ωρίμαζαν το 2024. Ο δήμος συμφώνησε να πληρώνει στην τράπεζα ένα σταθερό επιτόκιο 3,785% σε αντάλλαγμα για μια μεταβλητή πληρωμή που υποτίθεται ότι θα κάλυπτε το κόστος των ομολόγων. Το επιτόκιο που λάμβανε από τη Morgan Stanley μπορούσε να φθάσει μέχρι και το 65% του μηνιαίου Libor, που κατά μέσο όρο εκείνο το μήνα κυμαινόταν στο 5,08%.

Και πάλι κάποιος καλείται να πληρώσει τη διαφορά. Ποιος θα το κάνει και θα το μάθει ποτέ άραγε; Ο μέσος πολίτης αντιλαμβάνεται απλώς ότι οι λογαριασμοί του έχουν αυξηθεί, καταλαβαίνει όμως το γιατί;

Έπειτα είναι και η UBS με τις τεράστιες ήδη ζημιές από την αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime), που βγαίνει «στη ζούλα» από την αγορά ομολόγων με επιτόκιο πλειστηριασμού.

Η έξοδος, μέρος μιας κυριολεκτικά σφαγιαστικής περικοπής 5.500 θέσεων εργασίας, ήταν συμφωνημένη με άλλους όρους όταν ανακοινώθηκε στις 6 Μαΐου. Η τράπεζα θα πουλούσε το δημοτικό τμήμα. Η UBS αποχωρούσε από τις εργασίες «θεσμικού ενδιαφέροντος» όπως το έθεσε σε μια συνδιάσκεψη ο Jerker Johansson, διευθύνων σύμβουλος της διεύθυνσης επενδυτικής τραπεζικής.

Ακούστε πώς ψεύδονται.

Ο πραγματικός λόγος που η UBS και άλλες εταιρείες αποχωρούν από την αγορά αυτή δεν είναι ότι το spread που λαμβάνουν είναι άσχημο αλλά επειδή η αγορά είναι σε κρίση και δεν θέλουν να παραμείνουν περιμένοντας την ανάκαμψη. Η βραχυπρόθεσμη σκέψη δεν είναι κάτι το καινούριο στην αγορά χρεογράφων.

Είδαμε την αγορά χρεογράφων με επιτόκιο δημοπρασίας να ανθίζει και τώρα βλέπουμε τις τράπεζες, που αποκόμισαν υψηλότατα κέρδη κατά την περίοδο ακμής της, να την εγκαταλείπουν στην πιστωτική της κρίση. Οι τράπεζες αυτές δεν μοιράστηκαν τίποτα από τα κέρδη τους κατά τις καλές εποχές, πρόθυμα όμως θα μεταβιβάσουν τις ζημιές τους. Ακόμα και οι πιο πονηροί φορολογούμενοι θα καταλάβουν μονάχα ότι ματώνουν, δεν κατάλαβαν ποτέ όμως πώς κόπηκαν.

Μια πρόχειρη μετάφραση από άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική για ζητήματα σύγχρονης τραπεζικής, ιστοσελίδα http://bankimplode.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: